Šehid Nazif Musić danas će pronaći vječni smiraj: Bila jednom kuća puna čeljadi…

Jedan od šehida kojem je danas klanjana dženaza u Kamičanima je Nazif Musić, a dijeleći njegovu priču Sudbin Musić je ocijenio da ona istovremeno govori o usudu jednog kolektiva.

– Nazifov otac Hajro rođen je u muhadžirluku u Turskoj. Hajrin otac Muho se i oženio u muhadžirluku sa Šekerom iz Janje. Golgotu su preživjeli tumarajući tužinom. Žal za Bosnom i Čarakovom natjerao ih je da krenu nazad – napisao je Sudbin.

Kako pojašnjava, priča o muhadžirima u Turskoj, a pogotovo o povratnicima iz Turske jedan je od neistraženih i nedovoljno zabilježenih detalja iz naše historije.

– Na putu iz Turske Muho mlad preseli na ahiret. Koliko znam negdje kod Skopja (ne znam tačno), a Šekera sa sitnom čeljadi dođe na golu ledinu, u tamo neko Čarakovo za koje nikada do udaje nije čula. Hajro je imao braću koja su se pomrla i rasula, kao i kod mog dida Hasana. Jedan drugom su bili ko braća – podsjetio je.

Kazao je da su trgovali po Zagrebu i pomagali jedan drugog.

– Godinama se pripovijedalo o svatovima koje je Hajri i njegovoj izabranici Azami moj dido opremio. Šta sam puta slušao o haljinama na kat u sitne đulove dragi moj Bože. Dido je preselio u Zagrebu i po vlastitoj oporuci ukopan na Mirogoju gdje i danas počiva – ispričao je Sudbin.

Podsjetio je da je Hajro sa tetkom Šahom organizirao dženazu.

– Tog 23. jula 1992 godine i nekoliko dana nakon masakra, Hajro je bio natjeran da kupi leševe pobijenih Musića, Kljajića i drugih u mahali i da ih privremeno zakopava. Slušao sam priče kako bi nakon dolaska kući čupao kose sijede kose sa glave – prisjetio se Sudbin.

Nekoliko dana kasnije kao i svi ostali, odveden je u logor, a onda deportovan, i završio u Zagrebu u nadi da će dočekati povratak.

– Taj jadni starac rođen u muhadžirluku, preselio je na ahiret u muhadžirluku ispred zagrebačke džamije negdje 1994. godine, možda i 1993, ali nebitno. On i njegova Azama počivali su na Miroševcu do prenosa u Musiće. Kad sudbina hoće, dido im je bio vjenčani kum, a prilikom prenosa naš hodža bi spriječen da stigne na vrijeme pa sam im ja proučio sallu na dan dženaze – rekao je Sudbin.

Kako kaže, iz Hajrine kuće, danas je još živa naša teško bolesna Zimka, koja je i ime dobila ime po Hajrinoj polusestri rođenoj u Turskoj.

– Nazif je slučajno pronađen prilikom čišćenja jedne parcele i kućnog temelja. Oprostit ćemo se od njega i Bademe čija je priča isto tako tragična. Moglo bi se o svima njima toliko toga napisati, ali mislim da je i više nego dovoljno. Eto bila jednom jedna kuća puna čeljadi, porodica i ognjište, a nama ostalo da se pripovida…

Da nas Gospodar svih svjetova sve sakupi u džennetu ako Bog da – kazao je Sudbin Musić u svojoj priči o šehidu Nazifu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.