U povodu Dana bijelih traka: U nedjelju predstava “Schindlerov lift” u Zagrebu

Schindlerov lift

U spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruga Stara Rijeka i okolica pozivaju na obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu u nedjelju, 29. maja.

Podjela bijelih traka bit će upriličena u 18:30 sati na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba.

Isto tako, predstava “Schindlerov lift”, rađena prema istoimenom romanu prijedorskog književnika, teatarskog reditelja i dramaturga Darka Cvijetića, bit će izvedena isti dan u 20 sati u Centru za kulturu Histrionski dom (Ilica 90, Zagreb).

“Schindlerov lift” je predstava koja govori o ratnim užasima koji su se tokom devedesetih događali u Prijedoru ili, drugim riječima, zlu koje se krije iza susjednih vrata i dva prijedorska nebodera u koje je smještena sva tragedija Bosne i Hercegovine.

Gledaoci tvrde da je riječ o pozorišnom komadu kakav dugo nije viđen na ovim prostorima, a karte se uglavnom rasprodaju nekoliko dana pred igranje.

Uloge u predstavi tumače istaknuta bh. glumačka imena: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

Režiju predstave potpisuje Kokan Mladenović.

“Dobar dio potencije ove predstave leži u osnovnom konceptualnom rješenju. Dječija igra i igračke su savršeni kontrast radnji. Sam Crveni soliter, ansambl zajednički gradi od kockica za sklapanje, i ruši na kraju. U pozadini je metalni tobogan – tunel, i željezna konstrukcija. Likovnost mikrokozmosa ove predstave, bazirana na dječijoj igri, igračkama, i, najvažnije, nevinosti, a u sjajnoj izvedbi Adise Vatreš – Selimović, budi snažne asocijativne nizove, kojima se dodatno podcrtava užas “odraslog” svijeta. Ta izražena kontrastnost i kontradiktornost sadržana u ljudskoj prirodi, jedan je od glavnih tematskih okvira predstave, koja idejno ostaje u skladu sa anti-ratnim opredjeljenjem romana. Mladenović izvodi djecu na scenu i postavlja ih u ravan sa odraslima, primjerice u prizorima kolektivnog ubijanja prikazanoj kroz koreografiju pred sami kraj predstave. Taj mlađi dio glumačkog ansambla, kojeg čine Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović, vjerno prati starije kolege, i savršeno se uklapa u cjelinu, donoseći dodatno osjećanje svježine, ali i pitanje budućih generacija sa sobom”, napisala je o ovoj predstavi Emina Kovačević, istaknuta bh. teatarska kritičarka.

(noviglas.hr)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.