Sjecanje na dr Esada Sadikovica

Fk Bratstvo, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderator/ica: Aaly

Avatar
izvor
Kozaracki Forumas
Kozaracki Forumas
Postovi: 81
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

Sjecanje na dr Esada Sadikovica

PostPostao/la izvor » uto srp 21, 2009 4:34 pm

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' zajedno sa Esinim prijateljima već treću godinu organizuje sjećanje na dr Esada Sadikovića, prijedorskog ljekara koji je cijeli svoj život posvetio humanističkim principima i poslu. Bio je ekspert Ujedinjenih nacija a pred rat je svim silama pokušavao da spriječi zločine nad njegovim sugrađanima, ali je i sam završio u logoru Omarska odakle su ga odveli nad jamu Hrastova glavica u općini Sanski Most i tu pogubili 06.augusta 1992. godine.
Dr Sadiković je i u najtežim momentima svog života liječio i tijela i duše izmučenih logoraša i do kraja im ulijevao nadu i optimizam. Cijeli njegov život će biti obilježen vedrim duhom, šalama i dosjetkama a dio tog njegovog duhovnog opusa je objavljivan u Kozarskom vjesniku.
Na dan kada su ga odveli iz logora Omarska 5. augusta u prijedorskom pozorištu organizujemo sjećanje na tog velikog čovjeka i humanistu. To bude kulturni događaj na kojem slavimo lik i djelo doktora kojeg trebaju pamtiti generacije mladih ljudi. Prošle godine uspostavili smo književnu nagradu ''Dr Esad Sadiković'' i ona će se svake godine dodjeljivati za najbolju kratku priču. Na konkurs objavljen 01.09.2008. godine stigla su 34 rada i oni su poslani tročlanom žiriju kojim predsjedava Marko Vešović na ocjenu. Visina nagrade je 5.000,00 KM čime smo željeli privući pažnju književnika iz šireg regiona.
Ukupni troškovi organizacije sjećanja i dodjele književne nagrade iznose 8.000,00 KM pa pozivamo sve pojedince, firme, udruženja građana, političke partije da pomognete u obezbjeđenju dijela sredstava za ovogodišnju organizaciju.
Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ovakvih manifestacija naročito zato što se organizuje u Prijedoru gdje još uvijek ne postoji adekvatno sjećanje na stradanje nevinih ljudi, pogotovo velikana poput dr Sadikovića.
Račun fondacije ''Dr Esad Sadiković'' je:
5520210002374079
Ili uplatom na blagajnu Udruženja Prijedorčanki ''Izvor''.

Organizator se obavezuje da će sve značajnije donatore javno pomenuti na dodjeli književne nagrade ili u sredstvima informisanja.

Unaprijed zahvalni

Upravni odbor Fondacije ''Dr Esad Sadiković''


Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

Natrag na “Fudbal/nogomet”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.