Stanje trenutno u Kozarcu sad i bliza buducnost ove regije

Sve vezano za politicku scenu

Moderator/ica: Aaly

Avatar
(baned)
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 233
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

Stanje trenutno u Kozarcu sad i bliza buducnost ove regije

PostPostao/la (baned) » ned sij 29, 2006 8:51 pm

Po najnovijim pokazateljima na prostoru regije Kozarac doslo je do izvanredne ekspanzije povratka,obnove i pokretanja privrede(naravno individualne).I tu smo sad u 2006 godini sa laganim padom svega sto je dosad bilo.Znamo da smo zemlja u tranziciji i da prolazimo vrlo mukotrpan period ali smo u vjereni da nam u svim ti segmentima nesto fali,neki dodatni segment u citavoj cjelini.Ovo je analiza koju obican gradjaNIN UOCAVA NA SVAKOM KORAKU.Ako ovako stanje potraje duze bice nam kasno za sve. Ako nista ne pokusamo da promjenimo svjesnismo da ce mo ono sto smo ulozili (mislim prvenstveno na broj stradalih,zatvorenih,ponizenih i otjeranih Kozarcana sa svoje zemlje)a tek onda sta smo poslije toga ulozili truda znajnja i novca da to isto pretvorimo u mjesto gdje smo zivjeli i gdje mislimo ostati.Dali da buduce generacije ostavimo ovako rascjepkane u neke Mjesne zajednice ili da od toga pravimo jednu jedinstvenu avliju.Ako ih ostavimo na ovome sistemu kakav je bio ocigledno da ljudsku zadacu niko od nas nije ispunio ali ako im damo osnovu da to bude NASA AVLIJA od ribnjaka pa do Pasini konaka i od Kevljana i Jakupovica pa do Repusnice tad bih dali do znanja i svojoj djeci da smo im obezbjedili osnovu za buduci razvoj naseg mjesta.Otvorio bih temu koja se zove opcina i o kojoj sanjam godinama.Vama prepustam glas koji ce mozda biti presudan za buduce dane i generacije koje su pred nama.

nido2
V.I.P
V.I.P
Postovi: 73
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: zagreb
Kontakt:

PostPostao/la nido2 » ned sij 29, 2006 9:43 pm

Mišljenja sam da ste veoma dobro uočili problem, a taj je nedovoljna autonomija u upravljanju općim dobrom. Tako nam se dešava da strukture koje bi trebale predvoditi razvoj i biti mu logistika u svakom pogledu, opstruiraju taj isti razvoj. Drugim riječima pljuju u ruku, koja ih hrani. Skandalozna je nebriga sadašnje općine za prometnice, prirodne resurse, urbanizam, infrastrukturne objekte i sl. Problem je i to što je općinski establišment, praktični jednonacionalan i ideološki veoma nalik onome, koji je '92 napravio Hirošimu u našim avlijama. Treba naglasiti i to, da oni godinama nisu vidjeli vanjskog svijeta, pa im je, vjerojatno, poprilično nejasno, kako bi se to trebala razvijati neka regija i da su razne "arizone" i "buvljaci", zapravo, sive zone, u svakoj normalnoj ekonomiji. Gledanje kroz prste takvim "projektima", podriva i državu, a kako ne bi regiju ili općinu. Rješenje koje ste Vi, gospodine Spider, ponudili, i meni se čini jedinim suvislim, a to je uspostava općine Kozarac, na prostoru, koji ste dobro locirali. Oni tu ideju, sigurno, neće pozdraviti, ali na njoj bi trebalo istrajati, a dok se ona ne realizira,moramo nastaviti s dosadašnjim entuzijazmom, u segmentima, gdje je to moguće, unatoč okruženju ili baš za inat njemu.

Avatar
negra
V.I.P
V.I.P
Postovi: 240
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: malo tamo malo ovamo

PostPostao/la negra » pon sij 30, 2006 7:56 am

Dragi Spider
Ovo je jedna od veoma vaznih tema za sviju nas i za buducnos naseg Kozarca.
Mislim da svi treba da malo razmislimo o ovoj ideji i o buducnosti nase carsije. Znamo da kad pokrenemo ovo pitanje, da necemo imati puno podrske od Prijedora, ali mislim ako se mi ujedinimo i ako budemo svi za, da bi mogli ostvariti puno toga i da nam ne treba ni prijedor ni bilo ko drugi.
U biti puno dzelata oko nas zivi od Kozarcana i dijaspore. To ne trebamo dozvoliti. Treba biti uporan i istrajati u ciljevima. Trebamo vjerovati u sebe - A JA VJERUJEM U NAS. Ja sam za i ako ikako mogu pomoci, samo mi se obrati.

Avatar
NeckoCH
Kozaracki Forumas
Kozaracki Forumas
Postovi: 89
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: Tuzla

Opcina

PostPostao/la NeckoCH » pon sij 30, 2006 9:03 am

Isto tako podrzavam misljenje i cilj - samo mislim da je ovo nesto
sto nece biti dovoljno samo "pricati i pisati". Mislim isto tako da se
ovo nemoze porediti ni sa jednim "projektom" do sada tako da treba
puno pripreme i ljudi koji su u "tom" poslu.

Naravno ako bude trebalo - i ja sam tu!

Avatar
(baned)
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 233
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la (baned) » pon sij 30, 2006 12:46 pm

Vidim da imamo i istomisljenike na ovu temu "Nasa avlija".Znamo da je stvar koju treba da pokrenemo nije ni malo bezazlena vec je stvar koju treba dobro osmislit i pripremiti tako da ona strana koja je protivnik te ideje neda mogucnost sputavanja i manipulisanja bilo ono da se radi o onima iz Velike carsije ili medju nama ovdje.Izbor je na nama kako da dalje postupamo.Zelio bih da cujem vise komentara po pitanju buduceg uredjenja i nacina rada ako bog da buduce opcine Kozarac jer je to bit.

Avatar
Redzic
V.I.P
V.I.P
Postovi: 56
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la Redzic » pon sij 30, 2006 6:13 pm

Kad god razmisljam o ovom pitanju imam dva misljenja i ne mogu se sloziti sam sa sobom. Jasno mi je da postojece stanje nije nikakvo rjesenje. U ovakvim odnosima snaga mi smo kost u grlu postojecim vlastima. Daleko smo ispred ostatka opcine u svemu i nas dalji razvoj bice svjesno opstruiran i usporavan.
Isto tako treba biti svjestan da osnivanje opcine povlaci niz pitanja za vecinu kojih, cini mi se, u ovom trenutku nismo ni blizu spremni.
Po meni najveci problem je ljudski, kadrovski faktor. Mi jos nemamo dovoljno zdravih, mladih snaga koje bi mogle preuzeti sve te obaveze. Sa postojecim kadrom u MZ se ne moze razmisljati o ovome procesu. Pali su na jednom banalnom problemu, na praonici, i koliko god se to nekome cinilo sitno to je razotkrilo puno trulog u MZ.
Ideja je dobra, ali do njene realizacije treba prvo ocistiti i ojacati MZ, promijeniti mentalitet i krenuti u akciju. To nije mali posao.
Mislim isto tako da bi trebalo provesti konsultacije sa ostalim podrucjima opcine naseljenih bosnjackim zivljem i vidjeti koliko se to reflektira na njih. Mislim da ne trebamo biti uskogrudni, ni sebicni, a nacionalno pitanje ce jos dugo dominirati i uslovljavati ostala rjesenja.
Ovo svoje misljenje baziram na ociglednoj disproporciji izmedju stvarnog i virtualnog Kozarca u korist virtualnog. Onog trena kad nam stvarna Carsija bude blizu virtualne stvari ce ici puno lakse. Jedan ozbiljan ekonomski elaborat, koji bi obradio organizaciju i materijalne pretpostavke, je preduslov svega.
Iako je tema smrtno ozbiljna ja cu svoje javljanje zavrsiti drukcijim tonom.
Poslije drugog svjetskog rata, kad se odlucivalo hocemo li Republiku ili Kraljevinu pitali Zagorce:
Drugovi Zagorci, hocete li vi Republiku, a oni uglas: Hoceme.
Drugovi Zagorci, a znate li vi sta je Republika, a oni horski: Ne zname.
Drugovi Zagorci, vi ste bedaki, a oni opet uglas: Tako je.

Avatar
suhi-brod
Kozaracki Forumas
Kozaracki Forumas
Postovi: 58
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la suhi-brod » pon sij 30, 2006 9:12 pm

Ja sam protiv kozaracke opstine.Ja mislim da je nas ekonomski spas u opstini Prijedor.Samo trebamo izaci na izbore i dati svoj glas .I da nam daju opstinu Kozarac sta cemo dobiti OD STARE PILANE DO RIBNJAKA : bez srednjih jakupovica,kevljana i hadzica ( bas nisam siguran gdjeje granica ) a isto tako mislim da grozdanici pripadaju bozicima.Ja mislim da bi mi vise dobili da imamo 40%poslanika u opstini Prijedor nego kozaracku opstinu.

AdsBot [Google]
Postovi: 0
Pridružen/a: ned svi 31, 2015 11:16 am

PostPostao/la AdsBot [Google] » pon sij 30, 2006 9:45 pm

Nisam kozarcanin, ali to nije razlog sto sam protiv opstine Kozarac. Dragi prijatelji sta cemo sa Brdom,Donjom,Gornjom Puharskom, Celom ida ne nabrajam dalje nasa mjesta koja su u sklopu Opstine Prijedor.Slazem se sa Trudbenikom,svi skupa u sto moguce vecem broju na izbore.Jer kad dodje vrijeme da nebudemo nadglasavani u opstinskoj sali, tad cemo imati i jak Kozarac i jako brdo i sve ostale mjesne zajednice u opstini Prijedor.

Avatar
(baned)
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 233
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la (baned) » pon sij 30, 2006 11:54 pm

Najvjerovatnije sa mnogim detaljima mnogi nisu upoznati a vjerovatno je ta neka medijska nepokrivenost ovoga podrucja.Ne zelimo uskakati sebi u stomak(ni drugima) gledamo realne mogucnosti u svemu ovome jer jedan naivni put smo vec jednom presli tako da je staza utablana.A sad se kaze kako a to Kalimero jednostavno nam svima ponavlja"drzimo se jedan drugi".Opcina daje realne sanse da se opstane na ovom prostoru a to niko nebrani ni Brdu ni Ljubiji da ostvare to pravo.Bivsa Kozaracka opcina imala je oko 370 kvadratni kilometara prostora na kojoj je zivjelo preko 20000 hiljada stanovnika.Na tom cemo zasnivati i buducu opcinu a sami znamo da jedna trecina je pod kvalitetnom sumom od koje sad nemamo ama bas nikakve koristi samo stetu koje nanose vlastodrsci iz Prijedora.U prosjeku jedan Mjesni ured godisnje prometuje oko50000 km a da ne nabrajam voda kanalizacija ili slicne stvari koji se direkt slijevaju u kasu Velike carsije.Tacno da ima fula ali sve je to zbog neimanje osnovnih poluga u sistemu a po mom misljenju mi bih to mogli kreirati onako kako je najbolje.Za informaciju autopraona ima zabranu koju je podnijelo Savjet MZ ali jos malo fura pod ingirencijom Nacelnika policije iz Velike carsije

nido2
V.I.P
V.I.P
Postovi: 73
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: zagreb
Kontakt:

PostPostao/la nido2 » uto sij 31, 2006 11:17 am

Potpuno su mi nejasni oni, koji našu opstojnost, nužno, vežu za Prijedor. Oni, vjerojatno, zaboravljaju, da je Prijedor, postao to što jest, samo zahvaljujući političkoj volji tadašnjih vlastodržaca, a da smo mi to bili davno prije. Ne moramo mi nikoga moljakati da nam udijeli plemstvo, pa mi već jesmo plemići. Naime, još prije 200 godina smo bili administrativni i sudski centar, bekije kostajničke, što je upravna oblast, veličine sadašnjeg sreza ili kotara. Prije 100 godina smo imali žensku gimnaziju, čuvene obrtnike i veleposjednike. Nije Prijedor kriv što je to tako, ali ne moramo ni mi biti vječiti talac jedne sredine, koja nam je, počesto, nesklona i čiji su interesi, gotovo uvijek, u opreci s našim. Predlažem osnivanje kozaračke općinske vlade u sjeni, koja bi pokušala, nositi se sa svim opstrukcijama, koje dolaze odozdo. Takav oblik političke borbe, sasvim je legitiman u svim zapadnim demokracijama i ako bi se naši predstavnici pokazali dobri u tom poslu, sigurno bi se izborili za kontinuitet, kad se takvo djelovanje legitimira i profesionalizira. Za sada je bitna i ova diskusija da bi se iskristalizirale sve realne mogućnosti i da bi se iznašao konsenzus, barem po nekim pitanjima. Za mene su sve dosadašnje diskusije zrele i odgovorne i dobar su nagovještaj naših potencijala.
Odvojimo istinu od lazi!

hutko
V.I.P
V.I.P
Postovi: 276
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la hutko » uto sij 31, 2006 12:58 pm

Drago mi je da se o ovom pocelo pricati,jedna od interesantnijih tema na forumu.Treba li nam opcina,da li imamo administraciju,imamo li je sa cim financirati,kolika bi teritorija pripadala opcini i jos mozda puno nekih stvari sto bi se trebalo pripremiti?!
Svakako podrzavam ovu ideju i vjerujem ljudima koji su ovo zapoceli,nadam se uspjesnom radu i boljem sviju nas...

Dali znam sta je opcina hm....
Znam da se na stotne hiljada odnese u Prijedor godisnje za razne dozvole,a mi od toga imamo glavnu ulicu koja ne lici haman pa ni nasto. A porez i mnoge druge stvari nebih ni spominjao.

Avatar
hannas
Kozaracki Forumas
Kozaracki Forumas
Postovi: 84
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la hannas » uto sij 31, 2006 3:05 pm

Mislim da je ovo jedna od dosad naj jacih tema na forumu, ali ne shvatam i apsolutno ne podrzavam misljenja da je nas ekonomski spas u opstini Prijedor nego cak sta vise mislim suprotno.Vjerujem da bi Kozarac i sad mogao iznjedriti dovoljno jak politicki kadar koji bi se mogao animirati za provodzenje ideje ali i volje naroda na uspostavljanju opstine Kozarac. Dalje, promatrajuci aktualnu politicku situaciju u B i H vidimo kakve unutrasnje teznje postoje.Sa jedne strane Republika
mrska pokazuje jesne tendencije za osamostaljivanje dok u isto vrijeme podrzava cijepanje Federacije a medzunarodna zajednica jasno nemoze dozvoliti ni jedno od toga i sta ostaje.
Namece se samo jedno, a to je regionalna podjela i mijenjanje unutrasnjih granica drzave o cemu se vec razgovara u nekim krugovima. S tim se postize ukidanje R. mrske ali i Federacije i dolazi do onoga ko capi, capi. Opet dakle dolaze doupotrebe izrazi kao sto je: etnicka pripadnost,visi nacionalni interesi,privredna ovisnost, itd,itd. Moramo situaciju promatrati puno globalnije da bi shvatili da je mozda bas sad prilika da u opstem politickom vakumu vidimo svoju sansu. Dakle moji prijedlozi bi bili da savjet mjesne zajednice pokusa napraviti jednu listu ljudi koji si intelektualno i politicki zreli da udzu u opstinsku vladu u sjenci koja bi prvo kao sto Redzic kaze napravila ekonomski elaborat a onda propagirati znacaj sto brojnijeg izlaska na izbore tako da bi dobili sto vise predstavnika u opstinskoj skupstini i normalno propagirati samu ideju za opstinu Kozarac a osim toga postoje i stari kadrovi koji bez obzira sto su djelovali u jednom drugom politickom sistemu ipak posjeduju veliko iskustvo koje se moze iskoristiti. Radovalo bi me da se ova diskusija sto vise prosiri i da se sto vise ljudi ukljuci sa svojim komentarima, idejama, predlozima.
I naj duza putovanja uvijek pocinju sa jednim malim prvim korakom.

Avatar
arci
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 212
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la arci » sri vel 01, 2006 9:52 am

Hocu samo da potenciram ono sto je po mom misljenju najbitnije. Teret ovog posla koji cemo sebi ako bogda nametnuti moze iznijeti samo siri krug kvalitetnih pojedinaca od kojih bi se trebale napraviti ekipe po odredjenim oblastima (politika, ekonomija, lobiranje, pravo, nevladin sektor...........) koje bi neovisno odradile odredjene zadatke (projekte ili elaborate) i to sve na kraju uoblicile u projekat, zvani OPCINA KOZARAC. Ovaj projekat nije moguce realizovati preko noci i ne mogu ga realizovati ljudi kojima vecina mjestana podrucja Kozarca ne vjeruje, bez obzira bili oni strucnjaci u svojoj oblast (sta ces kad smo takva sredina) ili ne. Znaci, bitno je jedinstvo u ostvarivanju ovog projekta (nisam rekao jednoumlje, nego jedinstvo) i prihvatanje svih dobrih ideja za koje imamo kadra da ih realizuju. Mozda cu neke razocarati, ali za ovakav posao treba 50-60 ljudi (koji su u startu volonteri) koji bi bili svjesni zadatka koji bi se trebao odraditi. Svi moramo razmisliti ko su ti ljudi i poceti razmisljati o njima i davati konkretne prijedloge, normalno uz konsultovanje njihovog misljenja o svemu ovome. Strucnjak koji nije spreman zaloziti se u ovakvim poslovima, ostaje sebi strucnjak, ali za nas koji od njega ocekujemo da i na ovaj nacin pokaze svoju sposobnost, ipak vise nebi bio ono sto mu papir o strucnosti pokazuje.........ARCI

Avatar
(baned)
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 233
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la (baned) » sri vel 01, 2006 6:42 pm

Opet da se javim i da iznesem neko svoje vidjenje o svemu ovome.Opcina je mozda prohtjevna organizacija rada i ima dosta odricanja u tome,ali negledajuci ta odricanja koja su simpaticna na ono sto se dobija i koje se mogucnosti dobijaju za razvoj i procvat ovog naseg "Malog mista".Povratili bih poljuljano povjerenje ponos i dostojanstvo ovog mjesta a u ekonomskom smislu bi dozivjeli procvat racunajuci na svakog pojedinca sa ovog podrucja.Zelio bih da se vise ukljucite na ovu temu jer to jeono sto je mozda presudno za ovaj nas prostor

Avatar
elvir
Početnik
Početnik
Postovi: 13
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la elvir » čet vel 02, 2006 3:15 pm

Rasprava je interesantna i prije svega znacajna za sve nas.

Za mene ostaje samo jedno pitanje nejasno:
Na kojoj razini vlasti se odlucuje o ovom pitanju, i sa kojom procedurom?
SO Prijedor
NS RS
ili pak na nivou drzave?


Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.