OTVORENO PISMO POLITIČKIM PARTIJAMA SA PODRUČJA KOZARCA

Sve vezano za politicku scenu

Moderator/ica: Aaly

Avatar
UK_Chicago
Početnik
Početnik
Postovi: 2
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

OTVORENO PISMO POLITIČKIM PARTIJAMA SA PODRUČJA KOZARCA

PostPostao/la UK_Chicago » čet lip 14, 2012 4:26 pm

POLITIČKIM PARTIJAMA SA PODRUČJA KOZARCA,
POJEDINCIMA, POLITIČARIMA PRED NASTUPAJUČE LOKALNE IZBORE,


OTVORENO PISMO POLITIČKIM PARTIJAMA SA PODRUČJA KOZARCA

Polazeći sa stanovišta da u našem Kozarcu pa i u Prijedoru imamo dobre pojedince koji pripadaju različitim političkim parijama, a da nemamo kvalitetne političke partije kojima je na prvom mjestu i prvenstveni INTERES Kozarac, tražimo od Vas da se za podrućje Kozarca napravi ZAJEDNIČKA LISTA za predstojeće LOKALNE izbore u Bosni i Hercegovini.

Nazovite tu LISTU kako god želite ali sa našeg područja iziđite sa jednom listom da bismo mi, koji smo privremeno ili za stalno u inozemstvu, glasali za te osobe i tako omogućili da u Skupštinu Opštine Prijedor uđe što vise probosanki orjentisanih snaga, te da nam se glasovi NERAZBACUJU na različite stranke/partije.

Kao udruženja, pojedinci, aktivisti radićemo širom Sjeverne Amerike, urgirati našim ljudima u Europi, da što vise registrujemo naših ljudi koji bi glasali na predstojećim izborima samo pod ovim USLOVOM: jedna lista. Da možemo registrovati i uticati na potencionalne birače pokazali smo prije četiri godine i želimo to i ove godine sa još većim zalaganjem i radom svih nas.

Složit ćemo se da nam je svima zajednički interes: KOZARAC, međutim dosadašnji rad i praksa su pokazali obrnuto: političarima je prvi interes politička partija pa tek onda Kozarac. Dijaspora koja to u klasičnom smislu i nije, pokazala je i dokazala da im je jedini i stvarni interes i jedini cilj Kozarac i to pokazuju i dokazuju sve ove godine i rad dijaspore za Kozarac i BiH.

Pristajanjem i dogovorom da se napravi jedna lista Vi pokazujete svima nama, kako onima koji sada žive u Kozarcu tako i u dijaspori, da Vam je stalo i do nas i do Kozarca. Istina je da mi koji boravimo van matične domovine ogromna većina, ustavari uopšte i ne razumijemo niti znamo za politička previranja na podrućju opštine Prijedor nego vidimo samo NESLOGU i razbacivanje naših glasova koji postaju svi više nevrijedni i nevažni, a samim tim probosansko orjentisane snage u opštini Prijedor sve tiše i slabije te pokornije onima koji nisu probosanski orjentisani.

Možemo predpostaviti da se Vaši politički lideri ili vođe neće složiti sa ovim prijedlogom, ali i mi ćemo otvoreno reći da se ni mi ne slažemo snjima koji su u Sarajevu ili drugdje na sigurnom i u udobnim foteljama dok Kozarčani i Prijedorčani koji žive na svojim ognjištima sa zebnjom svaki dan prate vijesti i zabrnituti su za svoju sigurnost i budućnost. Mi svoju zabrinutost dijelimo snjima, ne samo što su to naše familije nego i što smo ogromno puno uložili u svoj kraj koji je devedesetih bio sravnjen sa zemljom.

Našim sugrađanima sa opštine Prijedor možemo poručiti da samo sa jakim i prosperitnim Kozarcem i oni dobivaju i osnažuju se a isto tako da i oni izađu sa sličnim ili istim prijedlogom. Prijedorčani iz Čikaga podržavaju ovaj prijedlog ali kompletan posao registracije birača možemo konkretno i sigurno uraditi samo u lokalnim Mjesnim zajednicama u opštini Prijedor. U Kozarcu taj dio posla znamo kako sa sigurnošću da izvedemo ali, nažalost, ne i na komplet podrućju opštine Prijedor.

Nadamo se i vjerujemo da ćete ovaj naš prijedlog uzeti za ozbiljno, te u što skorije vrijeme formirati LISTU da bi započeli svi zajednički na radu u registrovanju birača.

Svako dobro,

Udruženje Kozarčana ”“ Čikago, SAD
Kozarčani i Prijedorčani širom SAD.

Avatar
scarllet
Početnik
Početnik
Postovi: 12
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

selam

PostPostao/la scarllet » pet lip 22, 2012 12:17 pm

Poštovani sugradjani,

Vrlo mi je drago da ste krenuli sa ovom inicijativom,pogotovo mi je drago da je to uradila Kozaracka dijaspora iz Amerike jer su shvatili šta je to politicka snaga nas povratnika Bosnjaka u mjesto koje najvise volimo.

Izvršni,mjesni i Regionalni odbori SDA Prijedor i Bosanske krajine a i po uputama centrale stranke SDA Bosne i Hercegovine na naše traženje, dao nam je zeleno svjetlo u jačanju pozicije Bošnjaka povratnika na ovim prostorima, te su nam u konacnici dali odriješene ruke da se udruže sve snage u Kozarcu i da naprave iskorak ka zajedničkoj listi i zajedničkim kandidatima naše regije i šire a radi poboljšanja statusa gradzana nase regije i šire
Mi smo to zdušno prihavatili,bez ikakvih kalkulacija i praznih priča te smo otvorili iskrenu priču sa ostalim predstavnicima narocito sa NGI-om i njihovim užim rukovodstvom znajuči da smo svaki dan gledamo jedni u druge i da mozemo da odradimo posao pa slobodno mogu reći milenijskih razmjera.
Ova priča podignuta je na sve nivoe, od naše zajedničke lokalne do nivoa ministra potpresjednika stranke,regionalnog odbora i općinske organizacije a traje unazad više mjeseci te smo nedavno dobili odgovor koji nas je onako kao ljude rastužio, jer pripadamo istom rodu,isti su nam problemi iste su nam navike . Bez obzira na razlike u pogledu politike SDA nebi taj luksuz mogla prihvatiti jer djelimo sve dobro i loše u ovome mjestu.
Vjerovatno da pojedinci u NGI ne žele taj zajednički nastup iz nama nepoznatih a i poznatih razloga,vjerovatno ni mlada predsjednica nije u stanju da neke od tzv. “jastrebova “ u stranci da pošalje na pravo mjesto,medjutim šta je tu je naša ponuda je na stolu i jos malo je vremna ostalo da se šta uradi mozda dan dva, što mi u konacnici kaze da toga nece ni doći.
Isuviše je prejak uticaj onih koji samo mute bistru vodu tako da u konačnici i od ove inicijative kako ja to kazem ”zbog hatora “ostaće uskraćeno puno ideja,planova i truda .
Strašno mi je zao kao covjeku što nismo ispunili ovu zadaću, nebi nam se dogadjao ovo sto nam se dešava sada u ovome trenutku a mislim da i onaj gore daje nas na test kakvi smo ko ljudi.

Iskreno želim svima najbolje,pogotovo ljudima iz NGI u predstojećim izborima, mi se njih nemozemo odreći jer su to naši ljudi, biće mi strašno žao da ove godine ne predju izborni prag koji nije mali sa obzirom na izlaznost ovoga tjela,tako da nam ti glasovi mogu propasti i otići nizvodu a to je onda i bacanje Kozarca nizvodu .
Nazalost to je tako i to je istina o svemu što ste htjeli čuti.

Å ta je pozitivno sad u ovome trenutku da nema one retorike kao od prije dvije ili 4 godine oštrih rjeci koje se upucuju jedni prema drugima što je splet pozitivnih okolnosti i nastojanja pojedinaca da drze jedinstvo na sva četiri čoška naseg mjesta,te ovom prilikom im zahvaljuem .

Vama svima puno selama iz našeg mjesta ,ovo je realno stanje na terenu nadam se da če te se registrovati za izbore i podržati onog za koga mislite da je nabolji.
Maksuz selam

Predsjednik MO SDA Kozarac
Bešić Nedzad

Avatar
UK_Chicago
Početnik
Početnik
Postovi: 2
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la UK_Chicago » sub lip 30, 2012 3:43 pm

Reakcije na Otvoreno Pismo Udruzenja Kozarcana iz Chicaga:


OBAVIJEÅ TENJE ZA JAVNOST

U četvrtak 28.06.2012. godine u terminu od 18:00 do 20:30 sati u prostorijama Nove građanske inicijative ”“ Kozarac u Kozarcu je obavljen radni sastanak probosanski orijentiranih stranaka koje djeluju na području opštine Prijedor. Na poziv NGI ”“ KOZARAC sastanku su prisustvovali predstavnici opštinskih organizacija SDA stranke i SDP-a, dok se sastanku nisu odazvali predstavnici S BiH i SBB-a.

Teme na ovom, po mišljenju svih učesnika, veoma kvalitetnom razgovoru i dogovoru, preovladavale su teme koje se tiču problematike vezane za predstojeće lokalne izbore koji će se obaviti u Oktobru 2012. godine i koje su dodirne tačke za sve političke opcije, a radi se: o registraciji birača, o kampanji u kojoj nebi bilo dosadašnjih neargumentiranih omalovažavanja ”političkih protivnika “, o postizbornom pravljenju zajedničkog kluba odbornika u skupšini opšine Prijedor, kao i o pripremanju naših birača na način izbora načelnika, ako probosanske stranke nemaju svoga kandidata.
Po svim ovim temama je vođena kvalitetna diskusija na osnovu kojih su onda donešeni kvalitetni dogovori i zaključci.

U posao oko registracije naših birača kada je u pitanju glasanje poštom, dogovoreno je da se taj posao obavlja zajednički i da se na udarna mjesta postavljaju mješoviti punktovi za obavljanje ovog posla, a planirano je pravljenje dva tri mobilna tima koji će ovaj posao raditi na terenu (od kuće do kuće). Potencirano je da je do 24.07.2012. godine ovaj posao najprioritetniji i da on nema veze ni sa jednom političkom opcijom, nego da je on bitan za sve, kako bi se što više naših građana koji trenutno ne boravi u Bosni i Hercegovini, registrovalo i steklo mogućnost da obavi svoju građansku dužnost glasanja, odnosno biranja. Za sve ove aktivnosti su potrebna određena materijalna sredstva, koja će biti obizbijeđena iz potankih stranačkih kasa, kao i od firmi koje su u ovom trenutku spremne pomoći ovakve projekte, čiji je cilj ODVRAČANJE građana od apstinencije od glasanja i shvatanje situacije u kojoj se možemo naći ako ne budemo shvatili ozbiljnost izlaska na glasanje. Često su pominjani naši građani koji ne žive u Bosni i Hercegovini, kojih je više u odnosu na one koji žive na našem području, pa se zato mole sva naša udruženja koja djeluju i ”sabiraju “ te naše građane, da urade sve što je u njihovim mogućnostima, kako bi što više njih koji žive van BiH glasalo na predstojećim lokalnim izborima.

Kada je u pitanju predstavljanje kandidata sa lista, kao i programa koje će ove političke opcije nuditi za predstojeće lokalne izbore, dogovoreno je da se izbjegava ružna retorika i blaćenje onih koji nisu u istoj opciji. Mogućnost kritikovanja onih koji su obećavali i neizvršavali svoja obećanja, prikazivanja svojih rezultata i onoga što će se u budućnosti moći uraditi, ostaje, ali bez neargumentiranog klevetanja i omalovažavanja drugih. Svaka stranka je sebi dala zadatak da će se ograditi od onih koji i dalje budu radili po principu ”što bolje ocrnim drugog, biću onda ja bolji “ i da će se takvi kandidati i simpatizeri određenih opcija sami prepoznati i najviše štetiti sami sebi i opcijama za koje ”navijaju “.

Najviše vremena je utrošeno na doskusiju o temi mogućeg pravljenja zajedničkog kluba odbornika poslije obavljenih lokalnih izbora, kao i dogovora oko određivanja stava kada je u pitanju glasanje za načelnika opštine koji neće biti kandidat probosanskih stranaka (ovog puta nijedna od ovih stranaka nema kandidata za načelnika opštine Prijedor). Ostvaren je načelan dogovor da se klub odbornika (od kandidata koji budu izabrani na ovim lokalnim izborima) iz pomenutih probosanskih stranaka obavezno napravi i da se to objelodani prije samih izbora. Dogovoreno je da se ovoj aktivnosti detaljnije pristupi poslije isteka roka za registraciju birača. Ono što je naglašeno, sve ove aktivnosti brzo i jednostavno može da obavi samo NGI ”“ KOZARAC, zbog toga što je nihova centrala u Kozarcu, dok su druge stranke sebi uzele u zadatak da će do relizacije cilja ovakovog nastojanja uraditi sve da imaju saglasnost ”vrhova “ svojih stranaka. Ako sve ove aktivnosti proteknu po dogovorenom i planiranom, onda nam nije daleko ni ZAJEDNIČKA LISTA za neke druge izbore, koja bi bila rezultat ovih drugačijih razmišljanja koja se do sada nisu uspijevala realizovati.


Predsjednik GO NGI ”“ KOZARAC
Teufik Kulašić, dipl.ing.el.

Avatar
baja63
Forum beg
Forum beg
Postovi: 133
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la baja63 » sub lip 30, 2012 5:19 pm

Nije mi jasno,zasto politicke stranke iz Kozarca bojkotuju ovu stranicu,pa umjesto njih tekstove sa drugih stranica postavljaju druga lica?Volio bih da mi neko to objasni.Jel u pitanju sukob sa urednikom stranice ili je u pitanju nesto drugo?
Nakon cetiri godine ipak jedna pozitivna vijest od nasih tzv politickih cimbenika.
Nek su se bar uspjeli dogovoriti,da je prioritet upis sto veceg broja Bosnjaka sa pravom glasa u biracke spiskove.Mjesec juli je velika prilika za upis,jer najveci broj Bosnjaka je u tom mjesecu na odmoru.
A sto se tice nekog dogovora oko zajednicke liste je malo vjerovatno,jer Federalna politicka kaljuza u koju su se zaglavile tzv proBosnjacke partije ce se sigurno reflektovati i na lokalne nivoe.
Sto bi narod rekao,,Daj Boze da se Bosnje sloze.

Avatar
abazpoljak
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 290
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la abazpoljak » ned srp 01, 2012 2:40 pm

"Drzava za covjeka"..."Narod zna"...! Ako su iskreno mislili kad su lansirali ove krilatice, zasto nebi dali saglasnost za zajednicku listu!? "Narod zna" da samo zajednickim nastupom mozemo nesto uraditi da se napravi "Drzava za covjeka"! Dobro, evo Necko kaze da su dobili zeleno svjetlo iz centrale, znaci jos treba od SDP-a, ali se postavlja pitanje hoce li ga dati poslije svih ovih dogadjanja u Federaciji!? Za moje znanje, u Kozarcu i nema puno pristalica SDP-e tako da to nebi trebalo uticati za zajednicku listu. Da se razumijemo, NGI nije SDP i ne treba nikakvo zeleno svjetlo tako da nema prepreke za formiranje zajednicke liste! Ako nisam u pravu neka mi neko odgovori.


Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.