UKIDANJE DANA DRZAVNOSTI I DANA NEZAVISNOSTI

Sve vezano za politicku scenu

Moderator/ica: Aaly

Avatar
Cani
V.I.P
V.I.P
Postovi: 78
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: Portland
Kontakt:

UKIDANJE DANA DRZAVNOSTI I DANA NEZAVISNOSTI

PostPostao/la Cani » sri sij 21, 2009 7:56 am

kada je davne 1990 SDA odrzala prvi sastanak u kozarackoj kinosali neko od ucesnika (ne sjecam se ko) je nosio zeleni niÅ an na kome je pisalo "Merhum komunizam"Nisam ni pomisljao da ce ista ta SDA ovih dana nositi niÅ an sa natpisom "Merhum Bosna i Hercegovina"

Prenosim citat iz Glasnika nacionalnog Kongresa BiH

U srijedu 21. januara 2009. poslanici iz redova SNSD, SDA i HDZ pokrecu promjenu Ustava po proceduri opisanoj ovim Clanom X Daytonskog ustava. Okvirni prijedlog po kojem ce se obaviti ta promejna Ustava je ono sto je dogovoreno izmedju Dodika, Tihica i Covica u Prudu.

To ce znaciti definitivni diskontinuitet sa Republikom BiH. Dakle, bez obzira na zestok otpor naroda i clanstva stranke, Sulejman Tihic i vodjstvo SDA idu u finalni obracun sa Republikom Bosnom i Hercegovinom. Ako Dodiku, Tihicu i Covicu to podje za rukom, a pored Silajdziceve SBiH i Lagumdjijinog SDP-a vjerovatno hoce, onda ce na teritoriji bivse Republike BiH ostati neka nedefinisana tvorevina za koju ce se smatrati da je nastala 1995, u Daytonu, a ne vijekovima ranije. Tada ce cetnici biti jedna od strana koja je stvorila tu, Daytonsku tvorevinu, te ce imati pravo i da je i ukinu. Dakle, Tihic, Dodik i Covic su pripremili smrtnu presudu drzavi Bosni i Hercegovini, a time i narodu koji jos zivi na njenoj teritoriji. Ukidanje Dana drzavnosti i Dana nezavisnosti je potpuno u skladu sa tom politikom, jer drzava koja je obnovila svoju drzavnost 25. novembra 1943. i koja je priznata kao nezavisna 1992. prestaje da postoji. I raskid sa genocidom je logicna posljedica te Tihiceve politike, jer je onda i genocid pocinjen protiv neke bivse, istorijski mrtve drzave BiH, a ne protiv nove Daytonsko-Prudske tvorevine koja nastaje.

Ovo sto se nama desava je necuvena tragedija, jer prvi put u istoriji svijeta su agenti neprijateljske drzave dosli cak na samo celo jednog naroda i drzave i oni nemilosrdno unistavaju taj narod i drzavu.

Izgkeda da nama dijaspori ovo vise smeta nego narodu BiH

Avatar
negra
V.I.P
V.I.P
Postovi: 240
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: malo tamo malo ovamo

PostPostao/la negra » pet sij 23, 2009 2:45 pm

SRBI vs ČETNICI (Autor: Dubravko Borojević)

Srpska inteligencija, koja sebe smatra srpskom svješću i savješću, kroz cjelokupnu historiju je konstantno protežirala tezu o ugroženom, napaćenom i mučenički postrojenom braniocu vaskolikog hrišćanstva i evropskih normi i modaliteta življenja, opravdavajući sve počinjene genocide nad bošnjačkim stanovništvom, koji se u tamnom vilajetu klanjao istočnom Bogu. Koliko li je samo naprednih gluposti iz prestonice laži na tu temu izgovoreno? Koliko li je samo idealističkih zločina u premisli oplođeno, u stvarnosti odrađeno? Koliko li je samo naših duduka nasjelo na prudove i sprudove, zarad jeftine sujete i egoizma? Jer kada ubicu branite, sa ubicom se dogovarate, svoj narod u zaborav utjerujete... zaborav koji znači ponovni genocid - možda posljednji... ubicu na ponovni zločin pozivate, vrata džehenema svome narodu širom otvarate. Većina bošnjačkih “intelektualaca”, nije u svojoj intelektualnoj aroganciji i moralističkoj sujeti našla za shodno čak ni zabludu da prizna. Pojedini u svome moralnom padu i samu državu odvode sa pozornice svijeta, služeći se onom - “Poslije mene potop”.
Bošnjački narod ponovo prisustvuje fenomenu bošnjačkog intelektualnog kraha.
Političkog, moralnog i akademskog srozavanja na najniže grane. Međutim, ovog puta ulog je velik, ogroman - ovog puta radi se o opstanku države Bosne i bošnjačkog naroda. Poslije ovog zaista je potop. Pokop Bosne radi se uz laži o navodnom međunarodnom pritisku, egzistencionalnoj potrebi i historijskoj nužnosti. Utisak i ne bi u toj mjeri bio strašan da ne vidimo kako se srpska akademska mašinerija ponovo zahuktava. Upravo pod tim hukom padaju sve naše iluzije o iskrenoj namjeri o cjelovitoj Bosni.

Zašto? Zato što se antibosanstvo i antimuslimanstvo sistematski fabricira u beogradskoj političkoj čaršiji. Srpska mitologija i mitomanija i dalje je usmjerena protiv omraženih Turaka koji eto žive u omraženom Teheranu (mada po nekim historičarima ovi pravoslavni Turci tj. Sorabi - Srbi upravo vuku toliko omrznuto iranske korijene iz okoline Khorasana). S tim u svezi dobro ugojeni Mile na kombajnu posla telegram sućuti izraelskom predsjedniku u kome reče: ”Mi ne pravimo mitinge podrške Palestini, to rade oni drugi”.
Ta zna Mile na kombajnu šta je genocid, to se još uči od malih nogu. Istraga teheranskih poturica je simbol pokosovskog zavjeta. “Osveta Kosova” je stub nacionalne ideologije.
E, sad se vrli pitac može da zapita - a šta je poenta ovog pisanja, šta je pisac htio da kaže? Ta mi znamo odakle pušu naši smrtni vjetrovi, odakle se čuju zvuci talambasa i miris tamjana?! Znamo, ali i bez Tihića ćemo to vrlo ubrzo zaboraviti.
Buđenje bošnjačke nacionalne svijesti, tj. svakodnevno pisanje, pričanje i sjećanje jeste naš imperativ opstanka, hamajlija našeg spasenja. Možda je ovo i ukazivanje istine, onima koji hoće da čuju, onima koji različitost ne mrze, onima koji zločin preziru.
Evo i danas 2009. godine, ljeta Gospodnjeg, srpski se narod nije oslobodio laži o vaskolikom ugroženom srpstvu i svojim Kobilićima, a kada će”¦ mi - Bošnjaci ne znamo?! Srpske zablude i prevare se nastavljaju. Majka srpkinja još ne rodi svog Willia Brandta.
Kroz cjelokupnu svoju historiju, Srbi su konstantno okretali, prepravljali, podmetali, varali i krali svoje zapadne susjede - Bogumile a Bogami ni đavolu ne toliko mrske Bošnjake.
Iako konstantno potežu tezu o vjerodostojnosti bošnjačke historijske građe i porijekla, vrlo često (namjerno ili nenamjerno) zaboravljaju činjenicu da sve do 13 stoljeća i osnutkom srpske autokefalne crkve pod mlađahnim Rastkom, u narodu poznatijim kao Sveti Sava 1219. godine, Srbi kao narod se i ne pominju u pisanim dokumentima. Nastranu gusle , mahalska predavanja dokonih baba i pijandura, napola slijepih epskih đuturuma i svih ostalih laži i babinih gatki.

Da se mi ipak vratimo čojstvu i junaštvu, da se vratimo srpskoj zakletvi, da sletimo na Kosovo ravno.
Kosovo polje, eh pusto Kosovo polje - “Kud god da krenem tebi se vraćam ponovo””¦ da crpim mržnju prema drugima”¦ Bošnjacima. Kosovo je izvor srpske mržnje prema Bošnjacima - Turcima. Koliko li je samo Kosovo iznjedrilo mitskih junaka i “heroja rata””¦..koliko li je samo Kosovo opjevalo srpsko junaštvo i izrugalo bošnjačku prevrtljivost; koji su usput rečeno bratski letjeli na Kosovo ravno da srpstvo brane, iako Kosovo nije bilo u Bosni. I upravo zahvaljujući pogrešnoj taktici, željom za vlašću među srpskim plemstvom, pade Kosovo ravno od znatno malobrojnije osmanlijske vojske.
Ali eto, ni to ne zasmeta posrbljenom Bugaru Kobiliću da na poznatu srpsku taktiku”¦ hrabro”¦ pa iz zasjede dokusuri Murata.
I tako od kosovskih rana do današnjijeh dana taj poraz se slavi, veliča i prepričava.
Å to bi naš narod rekao: ”Vlaška posla”. Ali jes”™ vraga, mi taj posao svojom krvlju napajamo.
Dokle?
Srbi svoj antagonizam prema susjednim narodima koncipiraju još od vremena čistih Srba ili Soraba tj. od cara Dušana. Mnogi historičari današnje Srbe opisuju kao pravoslavne Turke tj. narod koji je prihvatio tursku krv i običaje, iako ga u dnu duše prezire i o odmazdi razmišlja.
“Pobili smo srebreničke Turke” - zorno su aludirali koljači i četnici 1995. godine, sveteći Kosovo, vaskoliko srpstvo i sve sramotne poraze.
“Pobijte srebreničke Turke” - je grcao četnički vođa Mladić, seljačić sa treskavičkih planina, zaboravljajući da su upravo ti istočnobosanski Turci dozvolili da se vlaška plemena nastane po bosanskim selima (sličnost jezika i nošnje), umjesto prvotne Otomanske zamisli da se nasele Čerkezi i Tatari.
I tako smo upravo našim zaboravom, naivnošću i dobronamjernošću izgubili preko 100 000 Bošnjaka, a u samoj Srebrenici preko 8000 . I još nam pojedinci govore o zaboravu nad još otvorenim kosovskim grotlom mržnje.
Zar da zaboravimo našu historiju, naše pretke, naše grobove? Zar da zaboravimo sebe?
A Srbi su navikli da kradu, otimaju, pale.
Čak i ćopavi Vuk Karadžić, lopov i hohštapler, napravi srpsku gramtiku baziranu na govoru hercegovačkog seljaka. U pismu Jerneju Kopitaru Vuk veli: ”Bošnjaci imaju lep jezik, a i gramatika im je savršenija od naše”.
Ali eto, sve ove godine mi učismo srpski jezik sa područja Bosne.
Po Bosanskim planinama leže suncem obasjani stećci, a iznad leti orao suri, kao znak i opomena, kao čuvar našeg zavjeta. A na stećcima imena, Dragoš, Gorčin, Radoč”¦”¦nigdje ni Srboja ni Srbinja.
Bosna je puna bošnjačkih znamenja, krvi naše, majčinih suza. Bosna je, što bi pjesnik rekao, zlatnim ćilimom razastrta. Bosna u svojim rijekama i jezerima istinu o sebi čita. Bosna je abdestom očišćena.
U pohodu na Bosnu, caru Dušanu stiže pismo od bana bosanskog: ”Pa zar nismo kristjani, zašto ideš na Bosnu, znaj Dušane, zašao si u Bosnu, poharao si nam sve živo, ali dalje nećeš moći Dušane, probudit će se inat bošnjački, probudit će se bošnjački duh i prkos, probudit će se Bošnjak Dušane, i ne samo plemići i vitezovi, i običan čovjek će ustati na tebe Dušane”.
Vrijeme je da se probudi bošnjački duh, prkos, inat. Vrijeme je da se probudi Bošnjak.

Izvor: BOSNJACI.NET

Avatar
abazpoljak
Forum manijak
Forum manijak
Postovi: 290
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la abazpoljak » sub sij 24, 2009 1:35 am

Hvala Cani, hvala Negra! Ovaj clanak od Dubravka je nesto najistinitije sto je napisano o Srbima, a sto sam procitao u zadnje vrijeme. Pogodio je u "sridu", plemena, Kosovo, pomjesana krv u venama, porjeklo...kad se sve sagleda, ovim ljudima nije nista sveto. Lazi su im glavno oruzje, ali mene cudi kako uvijek nadju plodno tlo gdje ih mogu plasirati. Zato se pitam, jesu li ostali toliko glupi pa ih slusaju, ili su ovi prepametni za njih. Sto se tice Tihica, pa i ostalih bosnjackih politicara koji sve ovo posmatraju bez ikakve reakcije, nek im je proklet onaj novac sto primaju za svoj (ne)rad.

Avatar
Secko_K
V.I.P
V.I.P
Postovi: 205
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am
Lokacija: ch

PostPostao/la Secko_K » sub sij 24, 2009 4:10 pm

Ija se zahvaljujem na ovako dobrim textovima od cani i negre a evo imam ija jedan tekst koji sam nasao u listu DANI od Senada Pecanina koji me isto dirnuo i sve ovo bi trebalo da probudi bosance koji vole Bosnu a pogotovu bosnjake kojima prijeti palestina na ovim prostorima ako se usvoji ovaj Tihicev dodikov i covicev plan

DANI
Broj 606- 23.01.2009

Penzija - neka se pripremi Sulejman Tihić

Sulejmanu Tihiću nije lako, ali dabogda mu bilo i sto puta teže. Zbog svoje osobne frustracije izbornim porazom od Harisa Silajdžića, cijelu državu je Prudskim sporazumom uveo u višemjesečnu političku blokadu kojom je odgovornost pred međunarodnom zajednicom za rušilački pohod na Bosnu i Hercegovinu skinuo sa Milorada Dodika. Tihić sada u Dnevnom avazu najavljuje povlačenje svog pristanka na prudska rješenja, ali očito ne zato što je spreman priznati da se radi o katastrofalnom prihvatanju Dodikovih ultimatuma, nego zato što je propao njegov ključni motiv odlaska u Prud - uvjerenje da na krilima sporazuma iz državne i Federalne vlade može izbaciti ministre Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Laktaški politički huligan u jednom je u pravu: isključiva odgovornost za propast, kao uostalom i za nastanak Prudskog sporazuma - pripada Tihiću.

Naime, i u samoj Stranci demokratske akcije sada javno govore da je ono na šta je pristao njihov predsjednik van granica razuma. U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže: "Državna imovina se mora najprije upisati na državu, a tek potom ustupati na korištenje entitetima." Prije nekoliko mjeseci u suprotno me pokušao uvjeriti i sam Tihić. No, nije problem što nije uvjerio ni mene, ni onaj dio javnosti kojem je jasan cilj Dodikove politike, već ni svoje stranačke kolege. Isto važi i za Tihićevu kapitulaciju pred zahtjevom za etničkim popisivanjem građana Bosne i Hercegovine. I tu je Izetbegović jasan: "Kada se stvore preduvjeti za povratak, odnosno, kada se ljudi vrate, onda je moguć popis stanovništva s nacionalnim karakteristikama, inače bi bilo "ko je jamio, jamio je". U svom pomenutom, skoro programskom intervjuu, vjerovatni Tihićev nasljednik na čelu SDA iznosi i stav kojim je Silajdžić branio katastrofalno rušenje aprilskog paketa ustavnih promjena; onaj o nužnosti reduciranja entitetskog glasanja: "U tome je suština da bi zemlja mogla funkcionirati. Naime, sada, odnosno već trinaest godina, samo nekoliko zastupnika iz Republike Srpske može zaustaviti usvajanje svakog zakona, od radijacije, do zakona o lijekovima... To je nužno izmijeniti da bi se otklonila mogućnost blokade sustava, ali i precizno definiralo šta je to vitalni nacionalni interes i kada može biti ugrožen, jer po sadašnjem sustavu vitalni nacionalni interes može biti i rupa na cesti, što onemogućuje funkcioniranje zemlje."

Propalim Prudskim sporazumom Tihić je Dodiku omogućio nekoliko novih mjeseci nastavka blokade i rušenja državnih institucija, te podgrijao njegovu ambiciju o skorom gašenju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. A kakvim političkim partnerima na (ne)milost bi Tihić ostavio funkcioniranje države najbolje svjedoči opstruiranje rada Direkcije za evropske integracije (DEI) od strane prvog Dodikovog destruktivnog operativca u Sarajevu Nikole Å pirića. Ono je najbolja ilustracija lukave strategije koju Dodik provodi uz podršku moskovskih i beogradskih mentora: onemogućiti funkcioniranje državnih institucija i organa, one koji (poput DEI-ja) odlično funkcioniraju blokirati, a onda praktičnu paralizu državnog sistema nuditi kao dokaz da je i čitava država Bosna i Hercegovina neodrživi projekt međunarodne zajednice. Analizira li se, u svjetlu ovih činjenica, i sve čvršće pozicioniranje Republike Srpske kao kvazidržave s vlastitom spoljnom politikom i mrežom inostranih predstavništava, onda je upućenijima već sada jasno da se radi o kopiranju modela po kojem je Milo čukanović uspješno izveo Crnu Goru iz bratsko-gvozdenog okvira državne zajednice sa Srbijom.

U ovakvom ambijentu imati lidere poput Sulejmana Tihića na čelu najjače stranke, previše je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve njene građane koji je doživljavaju svojom državom, a pogotovo za Bošnjake. Neuspjelom i nerazumnom prudskom avanturom Tihić je sebi popločao put u zasluženu političku penziju, a za utjehu u budućim dokonim danima na zid svoje sobe može uokviriti plaketu koju je od Dnevnog avaza, pardon, Nezavisnih novina, primio kao naj-ličnost 2009. godine.


secko
PS. Zato bi se trbali svi bosanci malo trgnuti iz sna i dignuti svoj glas jer to politicari nece neka cuje i vidi EU i cjeli svijet sta nam se sprema

Avatar
bosnjanin
Početnik
Početnik
Postovi: 12
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la bosnjanin » sub sij 24, 2009 7:05 pm

,,Nedovoljno veliki da postanemo rijeka a isuviše veliki da nas zemlja upije-reče M. Selimović nekad davno .Većinu svojih djela ,velikih romana, napisao je u nekom grču,nostalgičnoj boli za svojom rodnom grudom,za Bosnom voljenom.
Rođen u Bosni ,živio i patio zbog Bosne,Selimović je zahvaljujući bošnjačkoj genetskoj mahani da ne prihvata uspjeh svoga čovjeka,proveo u tuđinskoj Srbiji.
,,Mi u ovoj zemlji(Bosni) nemamo šta da tražimo dok oni sami sebe ne nađu-riječi su jednog u nizu uhoda iz Sušićevog istoimenog romana.
Zamislimo se nad porukama ovih dvaju velikih bosanskih umova,pa ćemo veoma lahko doći pitanja -ko smo,gdje smo i gdje idemo?
Odgovor na prvo pitanje ,po meni ,bio bi.-Mi smo Bošnjaci ,narod proistekao iz svojevrsne kombinacije Romana,Kelta,Germana,Ilira,Slavena i nekih orijentalnih naroda.Nastasmo davno,u vrijeme rađanja Bosanske države.Već tada izgradismo vlastitu kulturu i tradiciju,vjeru,izgradismo ono što nas je činilo respektabilnim narodom tadašnje,srednjovjekovne Evrope.
Polovinom petnaestog stoljeća izgubismo nezavisnost,ali se obogatismo novom blagodati,islamskom vjerom ,kulturom i tradicijom.
Tokom osmanskog razdoblja,Bosna je bila prostor gdje iz pera bosanskog čovjeka nastajala bogata književna tradicija,gdje se njegovala umjetnost i gdje se na jedan poseban način njegovao bosanski duh.
Bosanski duh kao svojevrsna pokretačka snaga, koja je Bosanca(Bošnjana ili Bosnjaka)pravila prepoznatljivim i cijenjenim širom Osmanskog carstva i šire.
Voljom velikih,krajem 19.stoljeća padosmo pod vlast Austro-Ugarske.Turske vlasti se povukoše,a nas ostaviše na milost i nemilost novih vlastodržaca.
U tom burnom vremenu promjena opet se snađosmo i opstadosmo.
Poslije Prvog svetskog rata postajemo sastavni dio prve južnoslavenske zajednice,Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca.Tada se naše prisustvo,naša kultura,jezik,tradicija naša,marginaliziraju i negiraju-tada postajemo vjerska skupina sa pravom svrstavanja u hrvatski ili srpski nacionalni korpus.
Isti trend se nastavlja i tokom komunističke Jugoslavije,kada proces asimilacije i inferiorizacije bošnjačkog naroda dostiže svoju kulminaciju.
Devedesetih godina 20.stoljeća preživljavali smo egzodus,patili smo-ali ipak-što nam je svojstveno-opstadosmo.Opstadosmo zahvaljujući običnom bosanskom čovjeku i njegovom skrivenom,bosanskom
duhu i ponosu.

Gdje smo danas?

Danas smo na putu traženja odgovora na pitanje-je li važnija vjera ili nacija ?
Jesmo li Bošnjaci ili muslimani-Muslimani?
U tom ,za neke ,konfuznom traganju, počesto se posvađamo zbog podjele na Bošnjake ili Muslimane.
Sjetimo se samo majmuna Fikreta Abdića kojemu zasmeta naziv Bošnjak pa se navodno zbog toga odluči odvojiti od svojih sunarodnika.
U tom traganju ,oni kojima smetamo veoma lukavo prisvajaju Bosnu ,kao čas srpsku,čas hrvatsku zemlju.
Danas smo u situaciji da nam se političari međusobno svađaju lili da nam Ustavi sudBiH kojim predsjedava gospođa Palavrić zaključi da srpska zastava nije samo srpska,već i bošnjačkai hrvatska,jer
sadrži općeslavenske boje.Zamislite pameti.Pa tako,zastava Srpske pravoslavne crkve u jednom dijelu Bosne i Hercegovine se sasvim suvereno vihori, jer je to odlučio Ustavni sud.Također,umni S.Tihić jedne prilike ustvrdi da su Bošnjaci imali svoj grb u zajedničkom grbu Kraljevine SHS.U grbu je vidio polumjesec i zvijezdu (tada simbol Slovenaca),pa je zaključio da je to nešto muslimansko.
Ljiljani,simbol Bosne ,pojam bosanskog kontinuiteta i postojanja ,danas se smatraju nezakonitim i nelegalnim.Žalosni su i neki neprobuđeni socijaldemokrati kojim smeta neki bosanski jezik i njegova gramatika .


Nisu za našu sudbinu i stanje u kojem se nalazimo krivi samo drugi-krivi smo,velikim dijelom krivi smo i mi.Krivi su naši nadmeni i beskrupulozni političari koji nespremni na savjet pametnijeg i stručnijeg sunarodnika, nespremni na kompromis ,vlastiti narod ,veliki i ponosni bosanski narod vode u sunovrat.

Ipak, vjerujem u naš bosanski narod,u njegov duh i ponos koji ga je stoljećima krasio i štitio.
Verujem,također ,da će naši političari postati svjesni potrbe zajedničkog političkog djelovanja, zarad svih
iskrenih Bosanaca i Hercegovaca,koji ovu zemlju vole i kojom se ponose.

Krajnje je vrijeme da postanemo Rijeka i da se nađemo na jedinom i pravom putu,Bosanskom putu.


Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.