POPIS 2013

Sve vezano za politicku scenu

Moderator/ica: Aaly

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

POPIS 2013

PostPostao/la komentar » ned svi 19, 2013 4:53 am

S obzirom da se bliži popis stanovništva i s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, ova tema bi trebala biti jedno od ključnih pitanja. Na slijedećem linku se nalaze izvrsne analize u vezi tematike

http://republikabih.wordpress.com/
_________________________________________________
POPIS STANOVNIÅ TVA 2013 ”“ DODATNA UPOZORENJA
Autor: Sven Rustempašić


Sarajevo, 11.5.2013.

Washingtonskim ugovorom potpisanim između Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i Republike Hrvatske (RH), 18.3.1994. ”“ uz posredovanje Administracije predsjednika William Clintona, posebno specijalnog izaslanika senatora Joseph Bidena ”“ RBiH je kapitulirala; samu je sebe suspendirala ka samoukidanju pod ultimatumom RH da će samo nakon potpisivanja tog dokumenta, RH obustaviti rat protiv RBiH. Agresija velikosrpskog dijela Srpsko-hrvatskog pakta protiv RBiH je nastavljena, sa kulminacijom u Srebrenici, a zatim je u novembru 1995. potpisan ugovor u Dejtonu, koji sadrži i Aneks 4, ustav dejtonske BiH.

Iako su oba ugovora nelegitimna i nelegalna po domaćem i internacionalnom pravu, iako je Dejtonski ugovor Skupština RBiH prihvatila sa uvjetima (od kojih niti jedan nije ispunjen ”“ što Dejtonski ustav čini pravno nevažećim), Aneksa 4 se i sve stranke sa centralom u Sarajevu (SDP, SBiH, SDA, SBB) pridržavaju u potpunosti i učestvuju u ”˜Dejtonskom procesu”™ koji taj ustav već 17 godina postupno legalizira ”“ i to pristankom predstavnika samih žrtava Srpsko-hrvatskog pakta. Izuzetno važan korak u tom procesu uništenja Države BiH i stavljanja pečata na genocid i od strane same žrtve, je najavljeni Popis stanovništva 2013, kojemu je cilj da legalizira rezultate dvodržavne agresije SRJ i RH, na RBiH. Najavljeni popis ima i jednu novu osebujnost nakon intervencije Vijeća ministara BiH u ”˜Zakon o popisu stanovništva”™ ”“ on ujedno postaje i (prikriveni) referendum stanovnika BiH o državnosti Republike srpske, koji automatski poništava svjetski priznati Referendum u RBiH, zaključen 1.3.1992.

Tačka 7, člana I, Aneksa 4, jasno kaže da entiteti mogu imati svoj ¨citizenship¨, što prevedeno sa engleskog jezika bukvalno, znači ¨građanstvo¨, a pravno, naročito u Americi, također znači ¨državljanstvo¨. Prema toj tački 7, državljanstva trebaju imati BiH, RS i FBiH. Pristalice ”˜Dejtona”™ koje dovoljno razumiju Aneks 4, rado pokazuju tu tačku 7 koja predviđa (ali ne daje ”“ nego predviđa, traži) ¨entitetsko državljanstvo¨, a time i državnost, Republike srpske, ushićeno insistirajući da je to ¨naša dejtonska obaveza¨, ali ne žele niti shvatiti, a kamoli prihvatiti, da je državljanstvo RS i sada nelegalno, makar se i tražilo u Aneksu 4 (!), ali bi postalo legalno tek ako se obavi popis formuliran onako kako je u ”˜Zakon o popisu stanovništva”™ sredinom aprila interveniralo Vijeće ministara BiH, u kojem ¨ispred Bošnjaka¨ učestvuje Damir Hadžić (SDP). Tada bi popis implicite postao i referendum o državnosti Republike srpske (i Federacije BiH), pa bi svaka osoba u BiH i samim učešćem u takvom popisu, automatski učestvovala i u referendumu, pri čemu bi u izjašnjavanju o ¨entitetskom državljanstvu¨ mogla biti samo ¨uzdržana¨ (da ga ne upiše) ili ¨za¨ (da ga upiše). U slučaju prihvaćanja, potvrdila bi državnost Republike srpske.

Svi Srbi iz RS će, i po nahođenju i po direktivi, neizostavno upisati ¨entitetsko državljanstvo¨ ”“ što je jedan od glavnih ciljeva ovakvog popisa u korist ¨srpske države zapadno od Drine¨. Druga opcija, neupisivanje, je nevažna. Bio bi to potpuno nenaučan i nelegalan referendum jer, iz mnogih razloga, pa i tog da ne bi bilo odgovora ¨protiv¨, nego samo ¨uzdržan¨ ili ¨za¨.

O NASTANKU ANEKSA 4

Potrebno je barem nešto znati o nastanku Aneksa 4, Dejtonskog ugovora, u čijoj legalizaciji je ovaj popis jedan od najznačajnijih koraka. Kapitulacija RBiH i podjela njenih teritorija su nametnuti Washingtonskim ugovorom (18.3.1994.) između RBiH i RH. Samu sebe je RBiH suspendirala ka (samo)ukidanju; kapitulirala je pod ultimatumom RH da će tek nakon potpisivanja tog dokumenta, ona odnosno njeni HV-HVO i HDZ BiH, prekinuti vojnu agresiju na RBiH. ¨Sponzor¨ su bile SAD, a ostvaren je glavni strateški cilj S-H pakta: suspenzija ka ukidanju RBiH i podjela njenih teritorija, prvo na Federaciju BiH i tada (marta 1994.) još zvanično neimenovani teritorij ostavljen za Republiku srpsku (RS), koja će novembra 1995. biti imenovana-uključena u Dejtonskom ugovoru između već Washingtonskim ugovorom suspendirane RBiH i dvije države pobjednice, SRJ i RH.

Republika Hrvatska je priznala de facto Republiku srpsku i mnogo prije, na dan 8.1.1992. ”“ dan prije no što je ta paradržavna tvorevina i osnovana ”“ kada je u Zagrebu predsjednik RH, Franjo Tuđman, strateg i poglavnik egzekucije velikohrvatskog segmenta S-H pakta, ugostio jednog od lidera-izaslanika RS u osnivanju, Nikolu Koljevića. Trebao je tu biti nazočan i Radovan Karadžić, ali se za tu važnu misiju oslonio na Nikolu Koljevića, jednog od 5-6 glavnih četničkih lidera.

Sa ciljem rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u Jugoslaviji kroz uništenje RBiH i podjelu njenog teritorija, Tuđman je Koljeviću dao čvrstu garanciju da će RH na svaki način podržati ostvarenje srpske države u BiH; u zamjenu je gost obećao da njegovi Srbi u BiH, neće pomagati pobunjenim Srbima u Hrvatskoj. Tuđman i Koljević su potvrdili dogovor Milošević-Tuđman (mart, april 1991.), da Srpsko-hrvatski pakt u objedinjenom poduhvatu SRJ, RH i njihovih surogata u BiH, unište RBiH, pobiju i protjeraju Muslimane, te sebi stvore dvije države, Republiku srpsku i Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu, okvirno prema dogovoru Cvetković-Maček iz 1939. Pri tome su Muslimane (tadašnje ime za Bošnjake) odlučili genocidno eliminirati, uništiti kao bilo kakav faktor, a preostale strpati u enklavu u Centralnoj Bosni, na oko 13% teritorija BiH. Tuđmanu je bilo najkorisnije to što su Milošević, a i Karadžićev izaslanik Koljević, pristali na progon srpskog naroda iz Hrvatske, uz ukidanje paradržavne tvorevine, Republike srpske Krajine, koja bi postojala tek neko vrijeme kao hrvatski zalog da će izvršiti svoj dio nagodbe. U taj ¨paket usluga¨, stavili su i stvaranje Herceg-Bosne.

Nakon što je RH kumovala srpskoj državi u BiH, Koljević se naredni dan našao ponovno na Palama, da prisustvuje značajnoj skupštini koju velikosrpski tabor uzima zvanično kao dan stvaranja Republike srpske (iako je ona i prije vršila osnivačke manevre stvaranjem SAO). Tjedan kasnije, 15.1.1992., RH dobiva internacionalno priznanje; agresija je mogla krenuti. Kako bi rečeno, tako bi i urađeno.

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la komentar » ned svi 19, 2013 4:57 am

Magazin ”˜Dani', 12.4.2013.
http://republikabih.wordpress.com/2013/ ... go-nacija/

BOSANCI I HERCEGOVCI NISU NAROD NEGO NACIJA

Autori: Sven Rustempašić i Musadik Borogovac

Sarajevo, 12.4.2013.

Danas, kada bez replike tzv. bošnjačke elite, na lične karte uvode državljanstvo Republike srpske, moramo se zapitati: Zašto i sa kojim ciljem se tako uporno poistovjećuje nekoliko veoma različitih domena ”“ pravni, politički, kulturološki, etnički, vjerski ”“ u definiranju bosanskohercegovačkog identiteta? Odgovor je u nasrtaju na Republiku Bosnu i Hercegovinu dao jasnom definicijom autokefalnog pravoslavlja, tada prvi musliman u Bošnjaka: ¨Nije bitno kolika je država ”“ važno je da je duhovno velika¨. To je, naravno, imalo sasvim pragmatičnu političku, a ne vjersku, misiju; i bilo je tada pristanak na političko i pregovaračko samoodcjepljenje bošnjačkog naroda od Republike BiH kao pravne nacije, članice Ujedinjenih nacija, a u korist ¨narodne¨ političko-kulturno-vjerske navodne nacije na dijelu teritorije BiH.

Dok su branitelji vođeni čistom logikom i nevjerojatnim smislom za prezir prema navodno ¨četvrtoj vojnoj sili u Evropi¨, odbili da joj predaju svoju zastavu, ta je tzv. bošnjačka elita jedva čekala da te zlatne ljiljane naše države i nacije, Republike Bosne i Hercegovine, derogira u narodne za svoju novokomponovanu autokefalnu ¨(jedno)narodnu naciju¨ na dijelu teritorije BiH, kao vlastiti doprinos agresiji. Za tu potrebu se ta tzv. bošnjačka elita tada predstavljala kao neupitna vjerska halka sa Bogom, a danas se prsi kao navodna narodno nacionalna elita ogrnuta svetinjom zabrane genocida, kao svojevrsno narodno (političko) samoodcjepljenje Bošnjaka od pravne nacije Republike Bosne i Hercegovine, Bosanaca i Hercegovaca. U tu svrhu ”“ a uz potpunu suglasnost sa agresorima koji tvrde da u BiH postoje tri nacije, a time i tri države ”“ ova tzv. bošnjačka elita i danas koristi neistinu da je ¨politika iznad prava¨ i, konzekventno, da su tri ¨(jedno)narodne nacije¨ u BiH, dogovarane izvan važećeg i nama spasonosnog internacionalnog i ustavnog prava, iznad već priznate pravne nacije-državljanstva kontinuiteta sa Republikom BiH. Tako se Bosna ubija lukavije nego granatama, izlaskom iz nauke i prakse Prava i ¨intelektualnom¨ zamjenom pojmova nacije i naroda.

Pravna nacija kao državljanstvo, institucionalizira se definitivno 1948. godine, kada države tvore svoju zajednicu, Organizaciju ujedinjenih nacija i Povelji UN pridodaju zakone koji će vladati nad državama u svijetu, skupno nazvane Internacionalno pravo jer određuje odnose između (inter) država (nacija). Kao što svaka država ima zakone koji uređuju odnose između državljana (i naroda ”“ koji u svom sadržaju mogu imati mnogo etničkih, vjerskih, kulturnih i drugih bioloških ili socio-socijalnih sadržaja), tako Internacionalno pravo uspostavlja odnose između nacija, jest jednako država. Od 22.5.1992., kada smo postali 177. punopravna članica UN, svojom smo voljom, vođeni svojim interesima (!), potpali pod nadležnost tog najvišeg svjetskog zakona, kao država, Republika Bosna i Hercegovina, ali i kao njeni državljani, njena nacija Bosanaca i Hercegovaca (što važi i za dejtonsku BiH, ma kako ona ilegalna bila). Nažalost, kao što je ime bošnjačkog naroda pokušano septembra 1993. godine na Bošnjačkom saboru biti iskorišćeno kao mamac za stvaranje ¨Bošnjačke republike¨ na dijelu teritorije BiH, tako i danas teza o ¨narodu naciji¨ ima isti cilj sa razarajućom snagom pravnog samoodcjepljenja Bošnjaka (kao naroda) od Države Bosne i Hercegovine (kao nacije), što je po ko zna koji puta ponovljeno izlaženje iz područja Prava sa neupitnim suverenitetom države, u područje dogovora o ukidanju tog suvereniteta ”“ dobrovoljno ”“ od strane tzv. bošnjačke elite, svojevrsnim svođenjem nacije (državljanstva Bosanaca i Hercegovaca, a ujedno pripadnika bošnjačkog i drugih naroda na cijeloj teritoriji BiH) na ¨narod naciju¨ tj. državu koja bi po pravnoj definiciji bila ¨neka teritorija za muslimane¨ (A. Izetbegović, intervju za HTV nakon konferencije u Ženevi, januara 1993.).

Temeljni dokument UN je Povelja. Pisana je na šest službenih jezika: engleski, ruski, francuski, španjolski, kineski i arapski. Pošto su engleski i francuski jezik radni jezici UN, države koriste englesku riječ Â¨nation¨ koju na bosanski prevodimo kao nacija, a ujedno trebamo tumačiti kao država, a riječ Â¨nationality¨ kao nacionalnost, koju treba tumačiti kao državljanstvo. Dakle, prema najvišem zakonu svijeta, riječ nacionalnost znači državljanstvo a ne narod, jer u skoro svakoj državi (naciji) članici Ujedinjenih nacija, postoji i veći broj naroda (kulturološki pojam) i još više etničkih grupa (biološki pojam), kao i vjerskih grupa (uključujući i kalifat kao duhovnu državu koja se potura novokomponovanim nepismenim masama vjernika u BiH).

Pošto živimo u svijetu u kojem trebamo koristiti termine iz nauke Prava, koja koristi nauku Sociologiju (Teorija države) u Internacionalnom pravu (Međudržavnom pravu), jasno je da se moramo odrediti prema globalnom sistemu UN, u kojem je Bosanac i Hercegovac, nacija, pa smo svi mi državljani Države BiH, bosanskohercegovačka nacija. Jasno je da u Državi BiH postoje i razni narodi (bošnjački, srpski, hrvatski i ostali). Bošnjaci su jedan od preko 6.000 naroda koliko ih ima u Svijetu prema brojkama iz UN, a Bosanci i Hercegovci su pripadnici bosanskohercegovačke nacije, osobe u nadležnosti internacionalnog pravnog poretka kao subjekti internacionalnog pravnog poretka u svojstvu nacije, jest jednako građana, jest jednako državljana jedne od 193 članice Ujedinjenih nacija.

Citat: Organizacija ujedinjenih nacija ”“ Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Član 15: 1. Svako ima pravo na državljanstvo; 2. Niko ne smije biti samovoljno lišen svoga državljanstva niti mu se smije odreći pravo na promjenu državljanstva. ”“ kraj citata.

U originalu je riječ Â¨državljanstvo¨ iz ovog Člana 15, na engleskom jeziku napisano kao ¨nationality¨, a ispravno se prevodi kao nacionalnost i ujedno je ispravno protumačena u prevodu na bosanski, kao državljanstvo. Dakle, nedvojbeno se radi o nacionalnosti kao državljanstvu i vice versa. Tako piše u službenom prevodu dokumenta UN na bosanski jezik (isto su prevele Hrvatska i Srbija), ali to kod nas izgleda niko nije niti pročitao. Isto pokazuju i veliki svjetski jezici: na njemačkom ¨Staatsangehörigkeit¨ (pripadnost državi), francuskom ¨nationalité¨, ruskom ¨graždanstvo¨, talijanskom ¨cittadinanza¨. Dakle, radi se o nacionalnosti kao državljanstvu, pri čemu je svaki pripadnik jedne nacije, ujedno državljanin, građanin. Ne trebamo se toga odricati jer bi se onda odrekli i države priznate od cijelog Svijeta, 1992. godine.

Izjašnjavanje Bošnjaka kao naroda, sasvim je ispravno, ali kao nacije, potpuno je neispravno i totalno štetno. Jedna od mnogih šteta je u tome što jedan čovjek ne može imati dvije nacionalnosti u jednom državljanstvu, pa bi Bošnjaci izjašnjavanjem kao nacija, poništili svoj internacionalno priznati status bosanskohercegovačke nacije, tj. državljana, te bi odbacili status svoje države kao članice UN. Ne samo da bi time Bošnjaci izgubili svoj bh. nacionalni subjektivitet odnosno državnost, na svjetskom nivou, nego bi ujedno priznali tri nacionalna subjektiviteta ”“ bošnjački, srpski i hrvatski ”“ čime bi otvorili vrata za svjetski priznatu državnost Republike srpske i Hrvatske republike Herceg-Bosne u nekoj od njenih formi, što bi pridonijelo završnoj fazi genocida i ukidanja Države BiH.

Ako bi se nacionalna (državna) pripadnost izjednačila sa narodnom, BiH bi bila multinacionalna, a ne multietnička, teritorija ”“ pa bi se zatim svaka od nacija (država) u skladu sa Internacionalnim pravom mogla samoopredjeliti da ¨svoj komad¨ teritorije BiH proglasi svojom nacionalnom državom i kao takvu je osamostali i zatraži njeno svjetsko priznanje. Nedavno je dr. Zlatko Hadžidedić ispravno primijetio: ¨Henry Kissinger je pitanje Bosne jasno sažeo: ”˜Ako imaju tri nacije, znači da trebaju imati tri države”™. Jer, nacionalna država je zadata norma u modernom svjetskom sistemu, i teško da možete opstati u ovom sistemu ako ne poštujete tu normu.¨ Kissinger je u pravu zato što kao svako ozbiljan, o ovim pitanjima razmišlja u domenu Prava ”“ u kojem na svijetu nema (!) multinacionalnih država, nego ima samo multinarodnih država (tj. država u kojima živi više naroda). Primjer: kada se za jednu firmu kaže da je multinacionalna, onda to znači da ima svoje urede, fabrike i slične resurse, u više država ”“ što dodatno potvrđuje već uspostavljeno, da multinacionalno znači više-državno.

Oni koji tvrde ¨da je bosanstvo, podvala¨ (¨Važno je biti Bošnjak¨), ustvari nam podvaljuju. Naime, bosanstvo, dakle, bosanskohercegovački nacionalni identitet, jednak je državljanstvu, prema UN i Internacionalnom pravu, pa prema tome nije nikakva podvala, nego sasvim suprotno, uspostavlja Bosance i Hercegovce kao subjekte Internacionalnog prava, te time predstavlja i štiti Državu BiH kao punopravnu članicu svjetske zajednice, članicu UN.

Sjetimo se: Pravna komisija Evropske zajednice (EZ) na čelu sa predsjednikom Badinterom, je 1992. godine svih oko 4,5 miliona državljana RBiH ispravno gledala kao jednu, bosanskohercegovačku, naciju-državu, na Referendumu zaključenom 1.3.1992. ”“ pa zato nije bila potrebna suglasnost pojedinih grupa u BiH, koje sebe (neispravno još od doba komunizma) zovu nacije, nego se samo gledalo kako će se izjasniti više od pola državljana, tj. prosta većina građana. Nije bilo važno što neko neće da izađe na Referendum jer je 64% pripadnika nacije, Bosanaca i Hercegovaca, izašlo i reklo svoje, što je i priznato.

Ne postoje ¨Ujedinjeni narodi¨, jer bi oni brojali preko 6.000 članova (naroda) ”“ postoje samo Ujedinjene nacije, koje broje 193 nacije-države. Ne postoji ¨Međunarodno pravo¨, tj. pravo koje bi reguliralo odnose među svjetskim narodima ”“ postoji samo Internacionalno pravo (Međudržavno pravo), koje regulira odnose među svjetskim nacijama-državama (193 članice Organizacije ujedinjenih nacija). Primjer: Let aviona između Beča i Pariza nije međunarodni let, nego internacionalni, jer avion ne leti između naroda, nego između nacija, to jest, između država Austrije i Francuske.

Ako je ikada prije bilo nekih dilema o našem nacionalnom statusu, od dana prijema Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, 22.5.1992., i zadnja dubioza je odbačena, jer je tada naše nacionalno pitanje riješeno na najvišem svjetskom nivou: kao naciju Bosanaca i Hercegovaca, priznao nas je i prihvatio cijeli Svijet u okviru Internacionalnog pravnog poretka!

Nema ¨bošnjačke nacije¨ u BiH, a niti srpske ili hrvatske ”“ a pogotovo ne kao internacionalno priznatih pravnih subjekata, ali što se nažalost ovdje u BiH želi napraviti na svaki način, pa i Popisom stanovništva u kojemu se sada etnos (narod) štetno po Državu BiH, poistovjećuje sa nacijom. Bošnjaci su i dalje ono što jesu, jedan narod, što nije uopće sporno, a njegovi pripadnici su ujedno i pripadnici bosanskohercegovačke nacije, kao državljani jedne od članica Ujedinjenih nacija. Stoga trenutno pitanje br. 24 u formularu za Popis stanovništva koje glasi etničnost/nacionalnost, treba promijeniti na ispravno, etničnost/narodnost, a na koje Bošnjaci trebaju odgovoriti, Bošnjak ili Bošnjakinja. Pri tome je nacionalnost posebna kategorija; svi državljani Države BiH su bosanskohercegovačka nacija; to se u popisu stanovništva podrazumijeva.

Oni koji tvrde ¨da je Bosna i Hercegovina isključivo geografski pojam¨ (akademik Muhamed Filipović), na istoj su platformi kao Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i njihove države, jer negiraju Državu BiH i nazivaju je geografskom oblašću. Ali, to nije geografski pojam u ovom domenu koji je relevantan, nego je to država, što je pravna činjenica, pravno lice, subjekt priznat po Internacionalnom pravu, članica UN.

Također treba znati to da Bosanci i Hercegovci nisu (!) narod, kako neki tvrde, nastojeći unositi zabunu. Narodi u BiH su bošnjački, srpski, hrvatski, albanski, romski, itd., a nacija je samo jedna, bosanskohercegovačka. Ime jedne države i njene nacije je pravno definirano i treba biti zakonom zaštićeno; ne možemo se igrati imenom Bosanac i Hercegovac, koje je rezervirano za ime nacije. Isto važi i za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zlatnih ljiljana, koja mora biti zaštićena, a nikako ne može biti zakonom odobrena zastava jednog naroda ili nekog udruženja i sl. To je isključivo zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Osobe i organizacije koje grade ¨Bošnjačku naciju¨, ustvari su saveznici velikosrpskih pravoslavnih kleronacista i velikohrvatskih katoličkih klerofašista, koji razaraju Državu BiH i stvaraju Republiku srpsku i Herceg-Bosnu na teritoriju BiH, čime uništavaju Državu BiH, a pripadnike bošnjačkog naroda sabijaju u mali neodrživi geto u Centralnoj Bosni, poznat i kao ¨fildžan država¨ ”“ koja bi bila lagan plijen Velikoj Srbiji.


[1] ”“ Povelja UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/index.shtml#a15 ”“ Zvanični prevod na bosanski jezik: http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Lang ... angID=src1

Avatar
S-V
Forum beg
Forum beg
Postovi: 105
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la S-V » ned svi 19, 2013 6:58 am

I poslije iscrpnog izvjestaja i ovolikog pisanja i mog pokusaja da ovo sve razumjem ja u svoje ime hocu da kazem da sam jako ZBUNJEN i frapiran!!!!!!!!!!!Najveci pravnici govore jedno ,ovdje citamo nesto sasvim drugo a sustina je ovoj IZLUDJELI narod jos vise zbuniti da se na kraju ovog popisa svedemo na vjersko pleme!!!!!!!!!!!!!!Hvala na iscrpnoj argumentaciji ,ali pokusaj ovo postaviti na neki od praoslavnih ili katolickih portala pa da vidimo reakcije !!!!!!!!!Ovo ovakvo pisanje (necu da kazem da mozda nije tacno)samo produbljuje jaz medju jednim narodom a to su BOSNJACI i oni su taj element koji treba usitniti i podjeliti,pa dragi covjece pokusaj na drugoj strani provuci tezu o BiH.ckom drzavljanstvu tj.NACIJI pa ces vidjeti gdje ce to zavrsiti!!!!!!!!Evo pokusaj(pokusajmo)iz druga dva naroda naci 10%njih koji bise izjasnili po tom modele i ja cu biti prvi koji ce reci da sam po naciionalosti BOSANAC I HERCEGOVAC!!!!!!!!!!!A do tad JA SAM BOSNJAK MOJA VJERA JE LIJEPI ISLAM i MOJE PISMO JE BOSANSKO!!!!!!!!!!!

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la komentar » ned svi 19, 2013 2:46 pm

Probajte jos jednom procitati tekstove. Vama nesto nije jasno i propustili ste poentu. Srbija i Hrvatska su svojom politikom genocida i agresije dotjerali Bosnjake da i oni kazu: "hocmo drzavu Bosnjaka i ne interesuje nas cjelovita drzava". Na taj nacin Bosnjaci svojevoljno izvrsavaju srpsko-hrvatski plan i ovi vise nemaju potrebe za ratom jer ako se Bosnjaci odreknu Drzave, oni nemaju nikakvu zaledjinu, dok se etnicki SRbi i Hrvati uvijek mogu pripojiti Hrvatskoj ili Srbiji. Kome ce se Bosnjaci pripojiti u slucaju da se dobrovoljno odreknu svoje Drzave?

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la komentar » ned svi 19, 2013 3:04 pm

I poslije iscrpnog izvjestaja i ovolikog pisanja i mog pokusaja da ovo sve razumjem ja u svoje ime hocu da kazem da sam jako ZBUNJEN i frapiran!!!!!!!!!!!Najveci pravnici govore jedno ,ovdje citamo nesto sasvim drugo a sustina je ovoj IZLUDJELI narod jos vise zbuniti da se na kraju ovog popisa svedemo na vjersko pleme!!!!!!!!!!!!!!Hvala na iscrpnoj argumentaciji ,ali pokusaj ovo postaviti na neki od praoslavnih ili katolickih portala pa da vidimo reakcije !!!!!!!!!Ovo ovakvo pisanje (necu da kazem da mozda nije tacno)samo produbljuje jaz medju jednim narodom a to su BOSNJACI i oni su taj element koji treba usitniti i podjeliti,pa dragi covjece pokusaj na drugoj strani provuci tezu o BiH.ckom drzavljanstvu tj.NACIJI pa ces vidjeti gdje ce to zavrsiti!!!!!!!!Evo pokusaj(pokusajmo)iz druga dva naroda naci 10%njih koji bise izjasnili po tom modele i ja cu biti prvi koji ce reci da sam po naciionalosti BOSANAC I HERCEGOVAC!!!!!!!!!!!A do tad JA SAM BOSNJAK MOJA VJERA JE LIJEPI ISLAM i MOJE PISMO JE BOSANSKO!!!!!!!!!!!
Pojasnjenje: pogledajte u licnu kartu. Lijepo pise: Nationality: BiH, dakle "nacionalnost=drzavnost". Prevara lezi u RIJECIMA. Zadnjih nekoliko decenija srpsko-hrvatski mediji su pogresno upotrebljavali (namjerno) rijec "nacionalnost" koja znaci "drzavnost" kako bi oznacavali folklorne skupine poput Srba u BiH, Hrvata u BiH ili Bosnjaka u BiH. Time je napravljena zbrka u glavama Bosnjaa. Dakle evo gdje je razlika:

Zamislite da, nedajboze, nekog udarite autom i idete na sud.
Ako je osoba povrijedjena toj osobi je svejedno da li ste vi to uradili namjerno ili slucajno. Ali kad se vama sdi, ako vas optuze za
NEHAT ili NAMJERU je vrlo velika razlika.
Tako isto kad govorimo u nasem obicnom govoru mi pogresno koristimo izraz "nacija" koji znaci "drzavljanstvo". Dakle u BiH postoji jos uvijek smao jedna jedina NACIJA=DRZAVNOST tj. BiH. Sve ostalo su ETNICKE=NARODNE=FOLKLORNE GRUPE i nemaju prema internacionalnom pravu nikakav subjektivitet ali ga pokusavaju stvoriti kroz dejtonski proces i skoro da su uspjeli.

U pravnoj terminologiji je sve jasno, odnosno nacionalnost=drzava.

Na popisu 2013, bosnjackom narodu (etnickoj) grupi , je podvaljeno!
Na jednom od pitanja stoji etnicka/nacionalna pripadnost. To je isto kao kad bi neko napisao :prezime ili ime" kao da se radi o dvije iste stvari.

I sta se desava: ako neko pita za ETNICKU pripadnost, to je jasno: Bosnjak
Ako neko pita za NACIONALNU pripadnost i to je jasno: BH drzavljanstvo

Eh sada, posto je to pitanje namjerno formulisano da unisti Bosnjake onda u slucaju da se svi izjasne po tom pitanju kao Bosnjaci, onda srpsko-hrvatski protagonisti uzmu rezultate i kazu: eto vidite Bosnjaci su se izjasnili da su NACIJA=DRZAVA. To znaci i da su Srbi=NACIJA=DRZAVA i Hrvati=NACIJA=DRZAVA.

Ukoliko se opet Bosnjaci izjasne po pitanju kao Bosanci i Hercegovsi onda ce opet srpsko-hrvatski pakt rec: "Eto vidite Bosanci i Hercegovci su se izjasnili kao ETNICKA grupa=NIJE DRZAVLJANSTVO.

Radi se o jezickom triku jer kad se kaze Hrvat to moze znaciti i etnicku(folklornu) pripadnost i drzavljanstvo ako govorimo o Republici Hrvatskoj.

Sta je rjesenje?
Pitanje mora biti ili izbaceno ili formulisano kao ETNICKA PRIPADNOST.
Rijec "nacionalnost" ne smije proci jer u BiH ne postoji nikakv druga nacionalnost nego BH nacionalnost odnosno drzavljanstvo.

Posto su oni koji nam ovo kuhaju uvidjeli da ljudi razumiju podvalu, odlucili su da mimo procedure uvedu jos jedno pitanje: entitetsko drzavljanstvo.

To je isto kao da neko pita stanovnike jedne kuce za poseban posjedovni list od posebnih soba ili etaza a istovremeno ne dozvoli da vlasnik kuce pokaze posjedovni list cijele kuce i kaze da je vlansik.

Sta uraditi?
U ovom trenutku je nebitno kako ce se ko izjasniti jer je jednako stetno i treba se fokusirati da se taj popis ne desi na takav nacin kroz tuzbe protiv Agencije za statistiku zbog namjernog pogresnog tumacenja statistickih podataka u cilju krsenja internacionalnih zakona odn. Povelje UN.

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

O POPISU STANOVNIÅ TVA, NIKAD DOSTA UPOZORENJA

PostPostao/la komentar » uto lip 04, 2013 3:42 pm

O POPISU STANOVNIÅ TVA, NIKAD DOSTA UPOZORENJA
Autor: Sven Rustempašić
Sarajevo, 4.6.2013.


http://republikabih.wordpress.com/2013/ ... pozorenja/

Fokusiranje na samo jedan jedini aspekt (i pitanje u popisnom obrascu) najavljenog Popisa stanovništva, u vidu kampanje ¨Važno je biti Bošnjak¨ i slično, i to tako da se bošnjački narod mobilizira zapaljivom retorikom na priprosto sukobljavanje naspram srpskog i hrvatskog (¨Njima je krivo što ima 50% Bošnjaka¨), su podvale koje lansiraju kleronacisti i ostali antibosanski faktori, domaći i iz susjedstva, kao što je npr. njihova Web stranica bosnjaci.net i slične.

Zašto? Pa zato što popis stanovništva nije isključivo pitanje apsolutnog i relativnog (procent) broja pripadnika pojedinog naroda (koji su ujedno veoma štetno po Državu BiH i Istinu, umjesto NARODIMA, imenovani NACIJAMA u popisnom obrascu!), nego ima i desetak kategorija u njemu koje su također važne, a neke i važnije od jednog pitanja na koje se oni isključivo fokusiraju, a koje su sve definirane tako da štete Bošnjacima i njihovoj matičnoj državi Bosni i Hercegovini. A i metodi popisivanja, kako su sada definirani, su također veoma štetni.Možete vi biti Bošnjaci gdje god hoćete, od Australije do Kanade ”“ to vam niti u inozemstvu, a niti u BiH uistinu niko ne može zabraniti, a niti vam to zabranjuje. Ali ako niste i BOSANCI (I HERCEGOVCI), dakle, ako niste bosanskohercegovačka NACIJA (DRŽAVA), ako nemate Državu BiH, Republiku BiH, u kojoj ste suvereni građani na svakom kvadratnom kilometru njene površine, onda vas i srednjoročno, a naročito dugoročno, nema na mapi cjelovite BiH, nego ste sabijeni u Centralnoj Bosni u geto tipa Gaze u Palestini. DA LI JE UOPČE VAŽNO Å TO U GAZI ŽIVI PREKO DVA MILIONA PALESTINACA - KADA NEMAJU DRŽAVU?!Ovako formuliran popis, kako po pitanjima tako i po metodu popisivanja, ima više veoma važnih ciljeva za antibosanske sile, konkretno, za velikosrpski projekt. Jedan od tih ciljeva, a kojega bi ovako formuliran popis ostvari, je da državnost Republike srpske, referendumski legalizira (ozakoni) na lokanom i svjetskom nivou, potpuno pravno validno! A referendumski oblik izjašnjavanja je najjači oblik legalizacije jedne države jer svaki popisani/a pristupa ovom prikrivenom referendumu! To je po Bošnjake mnogo gore nego da li će ih biti u enklavama u kojima sada preživljavaju u dijelovima Federacije BiH, ¨ovoliko ili onoliko¨, jer bi sudjelovanjem u ovako definiranom popisu, referendumski, plebiscitarno, legalizirali Republiku srpsku kao DRŽAVU pošto popis uvodi izjašnjavanje o ¨entitetskom državljanstvu¨ - i to na takav način da se to pitanje ne može izbjeći nego će ga upisati svi Srbi u RS. Nakon toga, mogu Bošnjaci objesiti mačku o rep koliko ih ima bilo u apsolutnom broju, bilo u procentima, jer je pravo nakon takvog popisa legalizirane države, Republike srpske, da vodi svoju politiku kako god želi. A ta će politika biti zasnovana i legalizirana na način da u RS nema niti 5% stanovnika koji su Bošnjaci i Bošnjakinje. Oni koji tvrde: ¨Po procjenama u BiH ima oko 51% Bošnjaka¨, te iz toga maštaju o nekim svojim tezama, ¨zaboravljaju¨ da se u popisu stanovništva ne upisuju samo narodni profili (ovdje pogrešno i štetno, nacionalni), nego i GDJE je ko nastanjen! Neće to biti 51% Bošnjaka u BiH, jer ih u Republici srpskoj nema više od možda 5% - a to je jedino bitno, i to će se primjenjivati! Ustavi se ne prave prema popisima stanovništva ”“ i to također lideri kampanje ¨Važno je biti Bošnjak¨ veoma komotno ¨zaboravljaju¨ (ili ne znaju, što nije izgovor)!Dakle, ova kampanja 'Važno je biti Bošnjak', koja je ovako formulirana, u suštini je podvala! To je ono ¨Drž'te lopova¨ - znači, svi se fokusiraju na jedno pitanje, ono u kojem se izjašnjavaju Bošnjacima, a deset drugih pitanja i sve metode popisivanja idu u korist velikosrpskog projekta! Bosnjaci.net i njihov ideološki lider, bivši reis Mustafa Cerić, šalju Bošnjake ovom svojom propagandom na stranputicu koju Amerikanci nazivaju ¨Wild goose chase¨ (Lov na divlje guske) - ili kako su to Hrvati još davno kazali: Å alju ih kao guske u maglu! Pitanje se nameće: Da li će Bošnjaci biti (opet) tako glupi da i na ovu podvalu nasjednu?! Zaključak: Ovakav popis treba bojkotirati!

Avatar
komentar
Početnik
Početnik
Postovi: 6
Pridružen/a: čet sij 01, 1970 1:00 am

PostPostao/la komentar » ned lip 16, 2013 2:19 pm

http://republikabih.wordpress.com/2013/ ... -bosnjake/

UVODNA NAPOMENA

U ovom obraćanju javnosti, prof. dr. Tarik Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije ¨Popis 2013¨, ukazuje na samo jednu usku skupinu problema i podvala koji su ¨ugrađeni¨ u ovaj, sada važeći, pristup popisu stanovništva (1.10.2013.). Iako se Zaimović bavi skoro isključivo podvalama koje se tiču popisivanja pripadnika bošnjačkog naroda, dakle, iako se čak niti ovlaš ne dotiče mnogobrojnih ostalih prevara i manipulacija u ovako definiranom popisu, na primjer, problema uništavanja Države Bosne i Hercegovine kojemu popis ide na ruku, ipak je i ovo prihvatljiv doprinos u vidu djelomičnog eksponiranja zla koje nam se sprema i još jedan u čitavoj masi argumenata koji nas mogu i trebaju navesti samo na jedan ispravan zaključak: Da ovakav popis stanovništva, neumoljivo odbijemo!

Nažalost, Zaimović se nije čak niti približio u svojem izlaganju činjenici da u ovom popisu nije jedino važno biti Bošnjak, nego je važno odbraniti i Državu BiH, to jest, da je važno ne dopustiti da popis posluži kao implicitni, prikriveni, referendum o državnosti Republike srpske! Izbjegavanjem da se suoči sa činjenicom da u popisnom obrascu ima preko 40 pitanja, od kojih su mnoga veoma važna i presudna, a ne samo jedno ili dva na koje se prof. dr. Zaimović i njegova organizacija isključivo fokusiraju, profesor i njegova Fondacija ¨Popis 2013¨ čine istu pogubnu grešku kao i organizacija koja nastupa pod parolom ¨Važno je biti Bošnjak¨. Da, važno je biti Bošnjak, ali je također važno sačuvati-odbraniti Državu Bosnu i Hercegovinu, a ne služiti kao ¨topovsko meso¨ za priznavanje državnosti genocidnoj tvorevini, Republici srpskoj! I zato, ako se cijeli popis reducira na ¨važno je biti Bošnjak¨ ”“ a to je podvala glupog, samodestruktivnog svođenja popisa na samo jednu ili dvije kategorije odnosno popisna pitanja (¨spala knjiga na dva slova¨), a na koju su, kao što i iz ovog teksta vidimo, bojimo se, nasjele četiri ¨temeljne bošnjačke organizacije¨ ”“ onda će to biti isto kao i ¨važno je biti Palestinac¨ ili ¨važno je biti Rom¨ ”“ narod bez svoje matične države! I još nešto: Nije ¨besmisleno¨ učestvovati u ovakvom popisu, kao što glasi naslov ovog teksta ”“ itekako postoji smisao ovakvom popisu: A to je uništavanje Bošnjaka i njihove matične države Bosne i Hercegovine!
(Autor napomene: S. Rustempašić)

Prof. dr. Tarik Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “POPIS 2013”

BESMISLENO JE UČESTVOVATI U POPISU KOJI JE POGUBAN ZA BOÅ NJAKE!


Autor: Faruk Vele
Objavljeno: 9.6.2013.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije ”POPIS 2013” koja okuplja pet temeljnih bošnjačkih institucija među kojima su Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH), Bošnjački institut ”“ Adil Zulfikarpašić, ”Preporod”, ”Merhamet” i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), dramatično je upozorio u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako je cilj pojedinih krugova iz Bosne i Hercegovine i Evrope da Bošnjaci budu atomizirani i da dođe do smanjenja njihovog broja.

Nakon što je Internacionalna monitoring misija dala zeleno svjetlo BiH da se od 1. do 15. oktobra ove godine održi popis stanovništva, profesor Zaimović za agenciju Anadolija krajnje otvoreno govori o propustima u pripremi bosanskohercegovačkih popisa koji bi mogli skupo koštati Bošnjake. Ukazuje i na činjenicu da se ne shvataju ozbiljno svi ti izazovi.

”Cilj je smanjenje broja Bošnjaka u BiH po svaku cijenu. To se vidi iz svih poteza do sada. Osim toga, komplicirano dizajnirana pitanja o mjestu stanovanja mogu dodatno smanjiti broj Bošnjaka u Republici srpskoj (RS) i imati pogubne posljedice na povratničku populaciju. Bošnjaci moraju biti svjesni značaja ovog historijskog popisa. Mi moramo biti u potpunosti jedinstveni i bez popustljivosti prema bilo kome. Ovo je u posljednjih 130 godina najvažniji moment s kojim se Bošnjaci suočavaju. Nakon odbrane Bosne 1992. godine, danas smo ponovo pred jednim od najznačajnijih momenata u našoj povijesti ”“ moment kada svima, i susjedima, a i Evropi moramo jasno kazati: ”Mi smo Bošnjaci!”. I bez ustezanja uputiti jasnu poruku da nas neće dijeliti, rasipati i manipulirati sa nama”, navodi Zaimović za agenciju Anadolija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu podsjeća na preporuke Ujedinjenih nacija (UN) da se popisi mogu realizirati samo u zemljama koji imaju ukupnu društvenu i političku stabilnost. U suprotnom, kako ističe, mogu se dobiti samo pogrešni statistički podaci. Podsjeća kako Vlada FBiH radi u ”otežanim uvjetima”, kantonalne vlade smjenjuju se kao na traci, a ekonomska i društvena kriza pogađa RS”¦

Upozorio je da ne postoje ”potreban mir i ležernost da bi na adekvatan način proveli popis, a politički diskurs može lako dobiti svoju manifestaciju u popisnim rezultatima”. Potrebno je, veli on, prije svega, osigurati adekvatne političke i društvene uvjete za provođenje popisa.

”Zaključci Vijeće ministara BiH su u najmanju ruku sporni, a IMO tim, EUROSTAT i Evropska komisija (EK) to prihvataju. Osnovna statistička praksa i preporuke definirane od samog EUROSTAT-a jesu da izvršna vlast ne može i ne smije utjecati na rad statističkih institucija, a posebno na provođenje popisa. IMO tim ne samo da ovo prihvata već u svojim izvještajima navode da je dobro što je Vijeće ministara donijelo “zaključke”, ističe Zaimović.

Govoreći o obradi i analizama popisnih podataka, profesor Zaimović je u više navrata ponovio da se u medijima ”opasno špekulira sa istinom” i naveo je da je jedino Vlada RS od samog početka imala namjeru da “mijenja sadržaj popisnica”.

Popisnice se, prema njemu, ne smiju mijenjati i moraju biti zadržane u izvornom formatu, a popularno formulirano pitanje “šifrarnika” sa pojedinačnim odgovorima građana nema apsolutno nikakve veze.

Međutim, kaže on, većina pitanja na popisu zahtjeva neki oblik grupiranja, te iznalaženja adekvatnih modaliteta jednostavnije statističke obrade i interpretacije tih rezultata. Odnosno, metodologiju objedinjavanja podataka na višim razinama (šifrarnici) se mora usaglasiti prije provođenja popisa.

Podvukao je kako zaključci Vijeća ministara BiH koji određuju da će ova metodologija biti priređena i usvojena nakon obrade podataka, a ne prije popisa, jesu ishitreni i doneseni bez potpunih informacija.

”Nakon probnog popisa u prijedlogu “šifrarnika” smo imali preko 690 ponuđenih modaliteta od čega 19 modaliteta izjašnjavanja Jevreja, 15 modaliteta izjašnjavanja romske populacije, 12 modalitete za Å pance u BiH”¦ I nikome nije sporno kada će se ovu modaliteti nakon popisa objediniti u jednoobrazne grupe. Problem je samo sa Bošnjacima! Muslimani do 1993, i Bošnjaci danas su jedan narod i ne možete ga vještački dijeliti . Čak i predstavnici IMO tima priznaju da im je potpuno jasno da se svi modaliteti koji Bošnjaci koriste moraju objediniti kod statističkih analiza obzirom da nije moguće raditi socio-ekonomske, statističke i različite demografske analize ukoliko se Muslimani i Bošnjaci ne objedine. Ipak, nameće se pitanje zašto se onda ne mogu objediniti u ukupnom zbiru. Na ovo pitanje predstavnici IMO tima postavljaju “uvjet” da Bošnjaci promjene ime i da se zovu Bošnjaci-muslimani”, rekao je on.

Posebno je tragično, veli profesor Zaimović, kako Bošnjacima ponovo drugi žele da nadijevaju ime.

”Bošnjaci su kroz historiju, na prethodnih 12 popisa, imali nametnuto ime. Sva naša do sada korištena “imena” su nam bila nametnuta. Bili smo ”muhamedanci', Srbi-muslimani ili Hrvati-muslimani, ”neopredijeljeni”, ”muslimani po etničkoj pripadnosti”, te na kraju ”Muslimani” sa velikim ”M”. Mi smo 1993. godine u ratnom Sarajevu na Bošnjačkom saboru jasno odlučili da nam niko više neće nametati imena i vratili staro narodno ime “Bošnjak”. Kako to Abdulah Sidran lijepo kaže: ”Prastari evropski narod, prelijepog imena Bošnjak”. Sada dolazi IMO tim i želi da nas preimenuju. Kao što su nas nekad Beograd ili Zagreb imenovali, kao što nas je nekada Austro-Ugarska imenovala, sad nam Europa i njen EUROSTAT žele nadijevati ime kako oni to žele i kako njima odgovora”, odlučan je bio profesor Zaimović.

Nadalje, Zaimović u intervjuu za agenciju Anadolija upozorava kako su teritorijalne ambicije naših susjeda oduvijek imale sličnu pozadinu.

”Premisa je uvijek ista: u Bosni i Hercegovini ne živi neki poseban narod, nego su to Srbi ili Hrvati druge (islamske) vjeroispovijesti. To imamo posljednjih 100 godina i skupu smo cijenu platili. Danas ovu politiku nastavlja IMO tim EUROSTAT-a sa pokušajima da nas se ponovo ostavi u domenu nekog nepostojećeg naroda islamske vjeroispovijesti. Stoga, na ovom popisu moramo jasno i glasno, svima, pa i Evropi, reći da u BiH živi autohtoni narod čije ime je Bošnjak. Narod, koji je sam odabrao svoje ime, koji ima svoju kulturu, svoj jezik, običaje, mitove i ne razlikuje se od ostalih europskih naroda. Evropa to mora prihvatiti i iskreno može mnogo toga od nas naučiti”, podvukao je.

Naglašava kako su Bošnjaci u proteklom ratu platili visoku cijenu da bi bili narod i ”svoji na svome na ovom prostoru”.

”U želji da živimo u miru platili smo cijenu genocida u Srebrenici. Neću spominjati Prijedor, Sarajevo, Višegrad, Foču i mnoge druge gradove širom Bosne. A sada imamo situaciju gdje nam se silom pokušavaju nametnuti standardi koji nigdje u svijetu ne bi bili prihvaćeni”, tvrdi čelnik Fondacije ”Popis 2013.” za agenciju Anadolija.

Upitan o motivima takvih htjenja iz Evrope, Zaimović ističe da ne želi govoriti o motivima već posljedicama.

”Oni žele postići drastično smanjenje broja Bošnjaka vještačkom manipulacijom kao što je urađeno 1961. godine kada su Bošnjaci u BiH, tada muslimani, vještački reducirani na 25 procenata. Tada su istom manipulacijom, kroz šifrarnik, oni koji se nisu opredijelili za određeni modalitet zbrajali sa modalitetima Jugoslavena. S druge strane, nudi se situacija u kojoj Bošnjaci dobiju neko novo ime, u kojem bi se zadržala “vjerska konotaciju” ”musliman” sa malim ”M”. Ustav BiH kaže da su konstitutivni narodi Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Onaj ko nije to, ide u kategoriju ”ostalih”. Ovdje ustavno uređenje ne ostavlja nimalo prostora”, smatra Zaimović, dodajući da Bošnjaci često ne uče iz svoje prošlosti.


Treba da nas poštuju

Ocijenio je da je problem Bošnjaka stalna potreba ”da se svima sviđamo”.

“Nevažno je da li im se sviđamo. Treba da nas poštuju, jer ovo je i naša zemlja”, poručio je.

Nadalje, govoreći u kontekstu usvajanja spornog šifrarnika tvrdi da je za bošnjački narod sramota da ministri Sredoje Nović i Nikola Å pirić ”odlučuju o tome kako će se Bošnjaci zvati i zbrajati”.

”Vijeće ministara BiH nema šta o tome odlučivati”, naglasio je Zaimović, pitajući se kako bi završio ministar koji bi želio određivati kako će se Jevreji izjasniti i zbrajati na popisu u nekoj europskoj zemlji.

”Razmislite o sljedećem scenariju? Zamislite scenario da se zbog nedostatka koncenzusa šifrarnik nikada ne usvoji. U toj situaciji svaki načelnik bio Srbin, Hrvat, Bošnjak može objedinjavati podatke na prostoru svoje općine kako on to želi. Smanjivat će broj pripadnika ovog ili onog naroda. Svaki će kanton ili entitet početi da provodi svoje lokalne manipulacije u zavisnosti šta je njihova dnevno-politička potreba. Slično se i danas manipulira podacima iz 1991. godine. Učestvovati u procesu za koji se zna da će dati rezultate pogubne za najbrojniji narod je besmisleno? Zašto legitimizirati taj proces”, rekao je profesor Zaimović.


Bošnjački narod gleda u nas

Pita se šta u ovim okolnostima bošnjačke institucije mogu poručiti Bošnjacima kada je popis u pitanju.

”Narod gleda u bošnjačke institucije, čekaju od nas stav da li mi želimo ići u taj proces ili ne. Mi nismo političke institucije. Islamska zajednica, ”Preporod”, VKBI, ”Merhamet”, Bošnjački institut su institucije bošnjačkog naroda i mi se borimo za prava našeg naroda uz puno poštivanje statističke prakse. Važno je da Bošnjaci učestvuju na popisu. No, ako se nastavi sa praksom grubog ignoriranja svih legitimnih zahtjeva predstavnika Bošnjaka u popisnim tijelima, zbilja ne znam kako možemo nastaviti sa tom porukom”, ukazuje Zaimović.

Mogući masovni otkazi Bošnjacima u RS

Profesor Zaimović na praktičnim primjerima ukazuje na važnost popisa.

”Zakon o lokalnoj samoupravi RS čl. 3 kaže da će se odredba o konstitutivnosti naroda primjenjivati izuzev ako u općini živi natpolovična većina jednog naroda prema posljednjem popisu. To znači po sadašnjem stanju stvari da ni u jednoj općini RS-a neće biti primijenjene odredbe o konstitutivnosti. Bošnjak neće moći biti predsjednik Skupštine, ni zamjenik načelnika , niti na bilo kojoj značajnoj funkciji u općinskoj administraciji. Suočit ćemo se sa situacijom masovnih otpuštanja naših ljudi u RS nakon popisa jer će se u RS pozivati na rezultate popisa 2013. godine, a ne na rezultate popisa 1991. godine. Kad tome pridodate manipulacije sa razdvajanjem Bošnjaka i muslimana, možete zamisliti kakve će to posljedice imati na našu povratničku populaciju”, zaključio je Zaimović.


Natrag na “Politika”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.