Metalne komponente iz Kozarca na tržištu Švicarske

Nedavno osnovana prijedorska kompanija EH-Solutions d.o.o., podružnica je poznate švicarske kompanija Ernst Hausammann & Co. AG

koja svoje sjedište ima u Zürich-u, a bavi se proizvodnjom i montažom metalnih dijelova.

U svom planu da proširi poslovanje na druge zemlje, glavni direktor Daniel Martin Hausammann odlučio se da to bude Bosna i Hercegovina i na njeno čelo postavi svog dugogodišnjeg radnika Adnana Menkovića, rodom iz Prijedora. Tako je Prijedor bio logičan izbor za novo sjedište njihove kompanije.

“Bila mi je velika čast kada sam dobio jednu takvu ponudu koju nisam mogao odbiti. Vratio sam se sa suprugom u rodno mjesto i počeo sa radom na novom projektu. Sve neophode papire za osnivanje kompanije završili smo u rekordnom roku i odmah krenuli sa radom. Kompanija EH-Solutions će se u svom radu baviti prodajom, proizvodnjom dijelova za pneumatiku i podmazivanje industrijskih mašina s tim da je glavni proizvod naše kompanije proizvodnja pištolja za zrak”, rekao je Menković.

Trenutno su u ovoj kompaniji zaposlena tri radnika od kojih dva rade u samoj proizvodnji a jedan u administraciji. Dio dijelova za proizvodnju dobivaju iz Švicarske a ostale za njih rade kompanije iz BiH.

“Sve proizvode trenutno plasiramo na strano tržiste, ali radimo i na samom procesu širenja naših proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine”, kaže Menković.

Želja mu je, kako kaže da svi dijelovi budućih proizvoda budu izrađeni u BiH. Naglasio je i da je u toku prva isporuka šprica za lakiranje koji idu za Švicarsku. Naredno što će ova kompanija raditi jeste pištolj za podmazivanje, ali i najpoznatiji proizvod kompanije zračni pištolj.

“Naš proizvodni pogon prostire se na 300m2. U planu razvoja stoje i nova zapošljavanja pa se nadamo da ćemo u naredne dvije godine zaposliti desetak novih radnika. Sve zavisi od obima posla kojeg budemo imali”, kazao je Menković.

Njihova matična kompanija Ernst Hausamman & CO. AG u svom vlasništvu ima još tri manje filijale koje se nalaze u Hong Kong-u, Švicarskoj i Njemačkoj i u svom asortimanu broji oko 500 hiljada atikala od kojih EH-Solutions d.o.o. proizvodi i prodaje pojedine dijelove iz njihovog bogatog asortimana.

Akta.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.