ODLAZE MEDICINSKI RADNICI!

Zadnjih godina posebno je aktuelan odlazak medicinskih radnika i tehničara u inostranstvo, gdje im se nude bolji uslovi rada u struci.

Posebno veliko zanimanje vlada za odlazak u Njemačku, gdje su dosta pojednostavljene procedure za dobijanje posla. Oni koji su definitivno odlučili da spakuju kofere, već su napravili plan. Ako nisu iz medicinske struke odlučuju se za prekvalifikaciju za medicinske tehničare.

Medicinska škola u ovom gradu školuje desetu generaciju medicinskih tehničara koji zahvaljujući prekvalifikaciji mogu da promijene zanimanje. Odlučuju se lica različite struke, obavezni su da pohađaju nastavu od zavisnosti od već završene srednje škole, a za sve to iz svog džepa moraju izdvojiti od 2.700 do 3.000 KM.

Onda na red dolazi njemački jezik. Ko ga ne zna, moraće dobro da zagrije stolicu. U Školama stranih jezika u Prijedoru nude mnogobrojne ponude.

Na kursevima njemačkog jezika dominiraju od medicinskih sestara do ljekara specijalista, a za njima slijede učenici i studenti medicinskih zvanja.

Poređenja radi, medicinski tehničari u BiH zarađuju od 700 do maksimalno 850 maraka ukoliko rade noćne smjene, dok je početna plata ove struke u Njemačkoj 1.800 eura, ljekara početnika 2.500, dok ljekar specijalista ima platu od 3.500 do 4.000 eura.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.