Slovenci bi na Kozaru, ali i u šoping na domaći buvljak

Među stranim turistima koji posjećuju Prijedor, najviše je Italijana, Austrijanaca, Nijemaca, a prednjače Slovenci, mahom penzioneri i očito jugonostalgičari, jer im je obavezna destinacija Nacionalni park Kozara.

Ispunjavanje želja

Povremeno takve, uglavnom jednodnevne izlete, prate i neobični zahtjevi. Tako je na adresu Turističke organizacije grada nedavno stigao zahtjev da se za grupu starijih Slovenaca, uz posjetu Kozari, organizira i šoping na domaćem buvljaku u Prijedoru.

– Mi smo tu da ispunimo sve želje i organiziramo i jedan ovakav izlet. Oni bi došli na proljeće i vjerujem da ćemo se dogovoriti. Posjetili bi Kozaru, tamo ručali, a onda otišli u šoping na robnu pijacu. Čuli su, moguće, za dobru ponudu i poželjeli da svrate, da malo razgledaju, ali i nešto kupe. Sve su im informacije bile zanimljive, pa čak i ta da li ima dovoljno parking-mjesta – kaže Amira Ganić, direktorica Turističke organizacije grada Prijedora, koja je ovih dana predstavila bogatu ponudu Potkozarja i na Sajmu turizma u Beogradu.

Naime, bili su jedan od skoro 1.100 izlagača iz 56 zemalja. Riječ je, kako kaže, o najvećem sajmu turizma u jugoistočnoj Evropi. Ove godine, uz promotivni materijal, ponudili su i aranžmane turističkih agencija koje posluju na području Bosanske krajine.

Uvezivanje gradova

– Pokušavamo uvezati turističku ponudu gradova Potkozarja, počevši od Prijedorskog kulturnog ljeta do Una regate i lađarenja, ali i etno-aranžmane i pojedince koji se bave proizvodnjom vina, voćnih rakija. Šansu su dobile i turističke agencije u smislu receptivog turizma, odnosno dovođenja stranih turista u Prijedor i na Kozaru – navela je Ganić.

Biciklistički maraton

Ganić je na Sajmu upoznala i organizatora biciklističkog turističkog maratona. Ove godine planira da, uz Srbiju i Crnu Goru, u ovu turističku ponudu uključi i Bosnu i Hercegovinu.

avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.