Šta je i ko je babo?

Samo je jedan odgovor na postavljeno pitanje – šta je i ko je babo?

Evo tog odogovora:

Ko je babo? Pitanje koje je postavljeno grupi magistranata na jednom univerzitetu. Većina magistranata dali su uobičajene odgovore, osim jednog. Samo jedan odgovor na postavljeno pitanje – šta je i ko je babo – zadivio je profesora i izazvao suze u njegovim očima.

Evo njegovog odogovora.

”Babo – u ranom djetinjstvu obućeš njegove cipele i osjetiš koliko su njegove cipele velike, a koliko su tvoja stopala mala.
Staviš njegove naočale na svoje oči i osjetiš posebnu veličinu i gordost.
Obućeš njegov kaput i osjetiš strahopoštovanje i dostojanstvo.
Naumpadne ti neka tričarija i tražiš od njega da ti je donese ili kupi i on to učini sa najvećom radošću i pobrine se da ti to donese bez traženja zahvalnosti.
Vrati se kući s posla i sa osmijehom te privije uz svoje grudi, a ti ne znaš kako je proveo dan i koliko je poteškoća i problema imao u tom danu….

Danas, kada si odrastao, ne oblaćiš njegove cipele, jer su stare i ne sviđaju ti se.
Prezireš njegovu staru odjeću i stare stvari jer nisu po tvom ukusu.
Svaki njegov govor upućen tebi doživljavaš kao ukor, a njegova pitanja o tvom stanju i životu doživljavaš kao miješanje u tvoje poslove, pa ti to smeta.
Njegovo kretanje po kući stvara ti nelagodu, a od njegovog govora osjećaš gađenje.
Kada zakasniš on se zabrine za tebe, pa te kritikuje kad se vratiš, a ti zbog toga osjećaš tjeskobu i poželiš da nije s tobom kako bi ti imao više slobode.
Podižeš svoj glas prema njemu i nanosiš mu bol svojim odgovorima, a on šuti, ne iz straha, već iz ljubavi i spremnosti da ti toleriše i oprosti svaku pogrešku.
Ti si do jučer zamuckivao u govoru i griješio u izgovoru slova, a on je tvoje greške sa osmijehom i radošću prihvatao.

A ti se danas uzrujaš i osjećaš nelagodu zbog njegovih mnogobrojnih pitanja nakon što su mu, zbog starosti, oslabili i sluh i vid.

Tvoj babo ti nikada nije poželio smrt, ni kad si bio mali, ni kad si porastao, a ti se nadaš njegovoj što skorijoj smrti, jer je postao smetnja tebi i onima oko tebe.
Tvoj babo se brinuo o tebi kad si bio mali, i kad si porastao, i dok si se školovao, brinuo se o tebi u teškoći i lahkoći, u svakom stanju, pa uzvrati mu dobročinstvom barem u njegovoj starosti i bolesti.”

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.