Općina na sjeveru BiH raj za investitore: Italijani, Nijemci i Tunižani žele poslovati u Bosanskoj Dubici

Bosanska Dubica, mala općina na sjeveru Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme je veoma popularna među investitorima.

Osim domaćih kompanija, u Dubici žele poslovati biznismeni iz Turske, Italije i Njemačke pa će u ovoj općini uskoro početi proizvodnja montažnih kuća i kontejnera, kornišona, HTZ opreme i medicinske odjeće, kao i prerada drveta.

Njemačka kompanija Carl Kühne najavila je kupovinu četiri parcele na kojim planira proizvodnju krastavaca kornišona.

“Oni su već prisutni ovdje, u kooperaciji su s lokalnim proizvođačima i imaju distributivni centar odakle proizvode šalju u Njemačku. Sada žele ovdje proizvoditi, prikupljati, pakovati i slati na tržište. Licitacija za zemljište je 20. februara i sve bi trebalo krenuti na proljeće”, kazao je za Klix.ba Emir Kočan, šef Odsjeka za privredu u Općini Bosanska Dubica.

Manji broj radnika će dobiti posao u fabrici, ali u proizvodni lanac bit će uključeno blizu 100 kooperanata. Kompanija trenutno otkupljuje 1.800 tona kornišona i ima 70 kooperanata, a cilj je da udvostruče posao. Cilj načelnika Općine Radenka Reljića je da kompaniju uvjeri da u Dubici otvori i fabriku za preradu krastavaca.

“Oni imaju sedam fabrika u Njemačkoj, Turskoj, Rusiji i Holandiji i imaju odobrenje da naprave fabriku i kod nas. Lobiram da se pokažemo kao dobri domaćini u ovom prvom projektu i da ih privučemo, imamo poslovnu zonu, mogućnost odgođenog plaćanja komunalija, jeftinu radnu snagu koja se brzo može prekvalifikovati, jeftinu energiju i porez na dobit. Vrata Općine su im uvijek otvorena, sve dozvole koje su u našoj ingerenciji ekspresno se rješavaju. Dodjeljuje im se prevodilac koji im pomaže u svemu. To ih privlači”, kazao nam je Reljić.

Iz Općine se nadaju da će postići dogovor i s kompanijom iz Tunisa koja se bavi proizvodnjom HTZ opreme i medicinske odjeće te s Italijanima koji su zainteresovani za preradu drveta.

“Kompanija za HTZ opremu bira između Rumunije, Bugarske i BiH kao zemlje u kojoj će izgraditi pogon, a najviše bi im odgovaralo da izaberu nas jer ovdje već ima slična italijanska kompanija koja je broj tri u svijetu, odgovaralo bi im i geografski, na području BiH imamo dvije tkaone koje rade tkaninu. Čekamo njihov poziv i dajemo sve od sebe da ih privučemo”, navodi načelnik.

U Bosanskoj Dubici trenutno je nezaposleno 5.000 osoba, a 3.000 ih aktivno traži posao. Načelnik ističe da bi očekivanja bila ispunjena ukoliko bi bar 500 osoba dobilo posao.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.