Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH!

Evropski parlament (EP) izglasao je u srijedu Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Za usvajanje Rezolucije, koju je pripremio izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda, glasalo je 496 zastupnika, protiv je bilo 132, a 67 europarlamentaraca bilo je suzdržano.

U Rezolucije, čiji nacrt je krajem januara usvojio Odbor za vanjske poslove EP, apeluje se da BiH prevaziđe etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u EU bio uspješan. Također se ističe da BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u dok se ne uspostave odgovarajući institucijski uslovi.

Izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda ocijenio je da je 2016. godina bila dobra za BiH, budući da je zemlja podnijela i aplikaciju za članstvo u EU u februaru, a Evropska komisija predala upitnik u decembru.

“Postignut je značajan napredak i mi se nadamo da će Komisija uskoro ustanoviti da je BiH dobila status zemlje kandidata. Moramo ohrabriti vlasti da ostanu na pravom putu reformi, kako bi BiH postala efikasna, inkluzivna, demokratska zemlja zasnovana na vladavini prava”, ocijenio je Dan Preda, navodi se u saopštenju koje je objavio Evropski parlament.

Sinoć je obavljena debata o predloženom tekstu Rezolucije, tokom koje su se europarlamentarci iz Hrvatske ponovo založili za amandman koji predviđa da budući razgovori o ustavnom uređenju zemlje budu na principima federalizma, decentalizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, koji je u BiH prethodnih dana izazvao oštre političke tonove.

“Buduća ustavna reforma treba uzeti u obzir principe federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja i preduzeti mjere da se pojednostavi kompleksna institucionalna struktura kako bi se smanjili troškovi i povećala funkcionalnost države”, navodi se u amandmanu grupe eruoparlamentaraca koju predvode hrvatski zastupnici Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivana Maletić i Marijana Petir.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je jučer u Strasbourgu tokom razgovora s izvjestiocem EP za BiH Cristianom Dan Predom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP Manfredom Weberom i čelnikom Grupe prijatelja BiH u EP Jasenkom Selimovićem upozorio na manipulacije i instrumentalizacije termina “federalizacija BiH”, nazvavši je benignom jezičkom formom koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi i podsjetivši da u Bosni i Hercegovini zahtjevi za “federalizaciju” podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela.

Izetbegović je mišljenja da treba rasčistiti da ljudi koji dižu ruku za principe federalizma u Evropskom parlamentu moraju biti svjesni toga kuda to može odvesti.

“Odnosno, sa predlagačima takve formulacije treba biti raščišćeno šta su imali na umu, da li se to u finalu može ponovo pretvoriti u crtanje nekih mapa, za nas neprihvatljivih u BiH”, pojasnio je Izetbegović.

Upozorio je sagovornike da ta podrška može biti korištena za pokušaje antidejtonskog teritorijalnog prekrajanja Bosne i Hercegovine i stvaranje etnički baziranih federalnih jedinica.

Juče se oglasila i poslanica iz Slovenije Tanja Fajon, koja je izrazila žaljenje zbog toga što je, kako je kazala, “Evropski parlament još jednom zloupotrebljen za promovisanje partikularnih interesa hrvatske zajednice u BiH”.

Fajon je istakla da je Bosni i Hercegovini potrebno jedinstvo i kontinuitet u aktivnostima prema uspostavi uspješnijih ekonomskih i socijalnih politika, a ne ponovno otvaranje starih rana i oživljavanje nacionalističke retorike.

“To ne pomaže BiH kao cjelovitoj državi, i to je protivno cilju ove rezolucije – da se pomogne našim bošnjačkim, hrvatskim i srpskim prijateljima u BiH, da se pomogne svim građanima BiH” podvukla je Fajon.

AA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.