Više prijedorskih naselja proglašeno područjem zaraženim ptičijim gripom

Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, te Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom,

zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

Urbano područje grada Prijedora proglašeno je kao područje ugroženo od ptičijeg gripa, zaključeno je na sastanku.

Komisija Centra za suzbijanje ptičijeg gripa za područje grada Prijedora donijela je plan mjera zaštite koji određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičijeg gripa na ovom području.

Proglašenim mjerama obavezuju se svi vlasnici peradi da preduzmu sve mjere koje naloži nadležna veterinarska inspekcija, kojoj treba da blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

“Sve nadležne republičke institucije, kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti”, navedeno je u zajedničkom saopštenju poslije sastanka.

Na današnjem sastanku, osim Đakovića i članova Komisije Centra za suzbijanje ptičijeg grupa za područje grada Prijedora, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Srpske “Dr Vaso Butozan”, te Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske prethodno je saopštilo da je u Prijedoru u jednom domaćinstvu, kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad, potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip “H5”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.