Švicarska: Održano najveće okupljanje bh. dijaspore

I ove godine klub “Behar” Sissach i Udruženje “Srce Cazina” organizirali su humanitarni koncert i druženje građana u švicarskoj Lozani, na kojem se okupio veliki broj građana naše zemlje koji žive Zapadnoj Evropi.

Brojni Bosanci i Hercegovci, prije svega Krajišnici, razasuti širom zemalja Evropske unije, trude se održavati međusobne kontakte i druženja, a godišnja okupljanja, poput onog u švicarskoj Lozani, postala su skoro nepisano pravilo.

Jedinstveno druženje u Lozani na kojem se okupe sve generacije i veliki broj naših građana iz svih dijelova Švicarske pa i susjedne Austrije i Njemačke, prema procjenama je najveće okupljanje bh. građana u dijaspori s najdužom tradicijom.

Tradicija okupljanja Krajišnika i Bosanaca i Hercegovaca u Švicarskoj traje duže od 15 godina, a deseti jubilarni koncert na kojem su okupljene zabavljale estradne zvijezde Enes Begović, Elvira Rahić i Fazlija realizovan je u organizaciji Udruženja “Srce Cazina” i kluba “Behar” iz Sissacha.

“Sav prihod s ovogodišnjeg koncerta namijenjen je za izgradnju kuće Hasi Majetiću, nepokretnom momku iz Cazina, čija kuća je trenutno potpuno neuslovna”, rekao je Senad Puškar, član kluba “Behar”.

Kao i svake godine, skupu je prisustvovao načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević koji je rekao da je jačanje i širenje zajedništva osnovni motiv ovog okupljanja.

“Radimo puno na tom učvršćivanju veza i kada vidimo da su tu generacije, od najmlađih do najstarijih, da se ljudi povezuju i da su postali zajednica za primjer, jasno je da je ovo trud koji je uložen u dobro”, istaknuo je Ogrešević koji se i ovog puta sastao s Krajišnicima i ostalim Bosancima i Hercegovcima u Koblenzu, Cirihu, Sissachu i okolici.

Skupu se obratio i Adnan Bajrić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine, koji je pozvao sve Bosance i Hercegovce koji žive u dijaspori da iskoriste svoje znanje i kapacitete te kroz investicije i ulaganja pomognu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

U sklopu manifestacije održan je tradicionalni turnir u malom fudbalu, na koji se ove godine prijavilo više od 100 ekipa iz raznih krajeva Evrope. Odigrana je i revijalna utakmica veterana, a jednu ekipu je predvodio i selektor bh. reprezentacije u fudbalu Mehmed Baždarević.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.