Ovo je student koji je pobio vjernike u džamiji u Quebecu

S lisicama na rukama poput zatvorenika, Alexandre Bissonnette (27) pognuo je glavu i ušao u policijski automobil, nakon što je optužen da je glavni osumnjičeni za napad na džamiju u Quebec Cityju, u kojoj je za vrijeme molitve ubio šest osoba, a ranio njih 19, od ukupno 50 koliko ih je bilo na molitvi.

Bissonnette je optužen po 11 tačaka optužnice, šest za ubistvo prvog stepena i pet pokušaja ubistva koristeći vatreno oružje.

Iako policija i političari govore da je riječ o terorizmu, s obzirom na to da je 27-godišnji student otvorio vatru za vrijeme jacije u nedjelju, Bissonnette nije optužen za terorizam.

Na pitanje zašto, glavni tužilac Tomas Jacques rekao je da je Bissonnette optužen na osnovu raspoloživih dokaza.

– Događaj se tek dogodio, istraga je u toku – pojasnio je Jacques.

Bissonnette, koji je bio student na fakultetu društvenih nauka na Universitu Laval, koji se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od džamije koja je napadnuta, nije pokazao emocije tokom svog kratkog saslušanja na sudu u Quebecu.

Njegov advokat je potvrdio da se Bissonnette nije izjasnio o krivici, a optuženi će se pojaviti na sudu 21. februara.

Prije same optužbe, policija je pretražila dom Bissonnettovih roditelja u kvartu Cap-Rouge u Quebec Cityju.

Mladi čovjek, koji čini se da je djelovao sam, uprkos prvim izvještajima da je imao saučesnika, nije bio ranije osuđivan, ali je bio poznat kao introvertna osoba, jer je bio, navodno, žrtva maltretiranja u školi.

Poruke na njegovom Facebook profilu govore da je „volio“ američkog predsjednika Donald Trump i francusku desničarku Marine Le Pen.

Bissonnette nije ranije pokazivao znakove mentalne bolesti ili paranoje, kazali su njegove školske kolege, dodajući da ne mislim da je bio dio neke organizirane ekstremističke grupe.

Na Facebook grupi organizacije Bienvenue aux réfugiés navedeno je da je Bissonnette “nažalost, poznat kao aktivista u Quebec City po svojim nacionalističkim i pro-Le Pen stavovima, kao i po stavovima protiv feminizma”.

Tokom telefonskog razgovora, François Deschamps, osnivač grupe, kazao je da ne želi ulaziti u detalje o Bissonnetteu, dok je policijska istraga u toku.

Deschamps je rekao da nije iznenađen događajima koji su se dododili u nedjelju na kulturni centar Islamique u Quebecu, u kojima je ubijeno šest osoba.

Džamija je bila meta nekoliko zločina iz mržnje. Glava svinja je bila ostavljena na pragu prošle godine na ulazu u džamiju.

– Osjećam beskonačnu tugu i osjećaj da je bilo toliko mnogo znakova upozorenja o ekstremnoj desnici, koja nismo htjeli uzeti ozbiljno – rekao je Deschamps.

Jedan stanovnik Quebeca, koji je ranije bio neonacista, rekao je da je osjetio da odnos između muslimana i nemuslimana u Quebec City nije dobar.

– Ali ne znam da li ću sada promijeniti – rekao je Maxime Fiset, koji je rekao da jedna ekstremna desničarska grupa u Quebecu na Facebook profilu ima više od 43.000 članova.

avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.