Kraj jedne ere u diplomatiji: Danska je prva zemlja koja će imati “digitalnog ambasadora”

Ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen otkrio je kako ova zemlja planira uvesti funkciju “digitalnog ambasadora” koji će biti zadužen za odnose sa najmoćnijim svjetskim tehnološkim kompanijama.

“Ove kompanije su postale novi oblik država i mi se s tim moramo suočiti”, rekao je Samuelsen.

Samuelsen je rekao da će novi ambasador biti zadužen za kontakte sa nekim od najvećih tehnoloških kompanija kao što su Google, Apple, MIcrosoft…

Danska smatra kako je važno imati kvalitetne odnose sa ovim kompanijama koje su postale moćnije i bogatije od mnogih svjetskih država.

Samuelsen je naglasio da bi Google ili Apple mogli svrstati među 20 najmoćnijih država svijeta ako bi smo kompanije posmatrali na taj način.

“Zadržat ćemo, naravno, i pristup koji je uobičajen u diplomatiji a to je održavanje veza sa državama. Ali jednostavno moramo imati bliže veze i sa kompanijama koje direktno utječu na nas”, rekao je Samuelsen.

Danska već ima određene koristi od “bliskih odnosa” sa tehnološkim gigantima. Facebook je najavio gradnju novog centra u Danskoj, a ministar vanjskih poslova rekao je da je to rezultat trogodišnjih diplomatskih napora “iza zavjese”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.