Bosanac dobitnik francuskog Ordena Legije časti

Nihad Alihodžić, Bosanac koji živi u Hagu, odlikovan je Nacionalnim ordenom Legije časti, najvećim priznanjem kojeg za posebne zasluge dodjeljuje Republika Francuska.

Alihodžić je inače šef Deklaracijske divizije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a priznanje mu je uručeno zbog njegovog doprinosa uklanjanju hemijskog oružja u Siriji. Svečanost dodjele Ordena Legije časti organizirana je u rezidenciji francuskog ambasadora Filipa Lalioa (Philippe Lalliot) u Hagu u Holandiji.

– Naravno da mi nakon skoro tri i po godine rada na projektu eliminacije Sirijskog hemijskog programa ovakvo priznanje znači mnogo. Čast je time veća kada pogledam istorijat ove nagrade koju je ustanovio sam Napoleon Bonaparta, kao i profil ljudi koji su je dobijali. Iako je nagrada dodijeljena meni lično, ja ne mogu da ne naglasim kako je osjećam i kao priznanje za moju porodicu, organizaciju ali i za meni najdražu zemlju na svijetu, našu Bosnu i Hercegovinu – kazao nam je Alihodžić.

Alihodžić je prognanik iz Vlasenice, a sa suprugom Tatjanom iz BiH je otišao 2002. godine, nakon što je dobio posao na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Dvije godine poslije počeo je raditi u OPCW. Već 20 godina Nihad radi u UN-u i ističe kako rat nema pobjednika, da u njemu svi gube. Privodi kraju magistarski rad posvećen međunarodnim odnosima i trenutnu situaciju u svijetu vidi kao „logičan korak ka uspostavljanju novog svjetskog poretka“. Kao osoba koja je osjetila sve strahote rata – prognanstvo, glad, neimaštinu, razaranja … pogubnom smatra svaku politiku koja zagovara ratnu opciju. Kaže da bh različitost treba biti tkivo koje nas spaja, da ono loše iz prošlosti treba prepustiti institucijama, a da sve ne treba generalizirati dokazuje i ličnim primjerom.

– Ljude treba cijeniti kroz njihova djela a ne kojoj vjeri ili naciji pripadaju. Ja sam stupio u “miješani” brak, vođen samo svojim srcem i emocijama a ne predrasudama. Iz današnje perspektive mogu da zaključim da su se ti neki principi pokazali kao ispravni jer su moja supruga Tatjana Tomić – Alihodžić, kao i moja djeca, Arijan i Vanna Alihodžić, osobe kojima kojima dugujem svaki uspjeh u životu – ističe Alihodžić.

avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.