Čudo u Austriji: Bosanci osnovali klub radi druženja, pa pokorili Bundesligu

FC Diamant Linz novi je prvak Austrije u futsalu.

FC Diamant je bundesligašku titulu osigurao kolo prije kraja prvenstva pobjedom nad Wiener Neustadt Fortunom rezultatom 5:3 i tako ispisao stranice klupske historije. Klub iz Linza prije posljednjeg kola koje je na programu za vikend ima četiri boda više u odnosu na drugoplasiranu ekipu ekipu FC Murexin Allstars.

Ono što je zanimljivo, tim novopečenog prvaka Austrije uglavnom sačinjavaju igrači porijeklom iz Bosne i Hercegovine. A uspjeh još više dobija na značaju kada u obzir uzmemo činjenicu da je FC Diamantu ovo prva sezona u elitnom rangu austrijskog futsala.

Jedan od onih koji se mogu pohvaliti da je osvojio titulu u Austriji je i mladi Kalesijac Saldin Pezić. On je govorio o osnivanju kluba, načinu finansiranja, igračkom kadru…

– Klub je osnovan radi druženja prije 15 godina. U početku je ekipa igrala na turnirima, a onda se rodila ideja o ulasku u Bundesligu. FInansiramo se od sponzora i članova. Oni su najzaslužniji za ovaj uspjeh – rekao je Pezić.

– Ja sam za FC Diamant počeo igrati prije dvije godine. U početku sam igrao samo turnire. Kada je klub ušao u Bundesligu, tada sam zabilježio prve zvanične nastupe – kazao je Pezić.

Najveći broj ljudi u FC Diamant dolazi iz Unsko -sanskog i Tuzlanskog kantona. Trener tima je Elmir Omeragić, koji je ujedno i igrač ekipe. Najbolji strijelac tima je Edwin Škrgić koji je zabio 22 pogotka.

Saldin Pezić rođen je 1999. godine. Pored futsala igra i veliki fudbal. Prošao je akademiju LASK-a iz Linza, čiji je i dalje član, ali na vlastitu želju ove sezone igra seniorski fudbal u jednom austrijskom niželigašu, s ciljem da brže napreduje i stasa u što boljeg fudbalera.

Faktor.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.