Narode, promijeni se! Prestani kukati! Zasuči rukave, prihvati se lopate i očisti svoj grad!

Zima je došla sa puno snijega i nikad ljepša, ako gledate očima umjetnika, a nikad teža ako gledate očima beskućnika.

Ja bih rekla da je svečana i upozoravajuća. Svečana – zato što je pokrila sve izrovljene pločnike i kolovoze, a posebno smeće koje mi svi zajedno bacamo i nepropisno odlažemo. Upozoravajuća – jer smo je dočekali nespremni, kao i svaku raniju, pa je vrijeme da se uozbiljimo: od portira do ljekara, od učitelja do rektora, od pekara do slikara, od poštara do predsjednika…

Kako? Veoma jednostavno:„Zasukati rukave, lopate u ruke i temeljito očistiti grad“. Prisjetimo se svi zajedno vrijednog rudara rahmetli Alije Sirotanovića koji je u jednoj smjeni svojom lopatom iskopao 152 tone uglja i niz godina držao svjetski rekord. Znam da se neki neće zadiviti, a posebno oni koji znaju narodnu poslovicu: „Pamet caruje, a snaga klade valja“. Pameti ima, ali treba je pametno i koristiti. Da se pametno koristila, imali bismo sad mašine koje bi uspješno očistile grad, a očišćenim gradom bi mogla da idu i ona slabija kola od onih skupih.

Prisjetimo se svi zajedno vrijednog rudara rahmetli Alije Sirotanovića koji je u jednoj smjeni svojom lopatom iskopao 152 tone uglja i niz godina držao svjetski rekord. Znam da se neki neće zadiviti, a posebno oni koji znaju narodnu poslovicu: „Pamet caruje, a snaga klade valja“. Pameti ima, ali treba je pametno i koristiti. Da se pametno koristila, imali bismo sad mašine koje bi uspješno očistile grad, a očišćenim gradom bi mogla da idu i ona slabija kola od onih skupih.

Sjetimo se naših boraca koji su ispod granata kopali tranšeje od snijega i zemlje i ostavili svoj život u tim tranšejama. I poslije te četverogodišnje nesreće trebali smo izvući poruku i pouku: „Graditi zemlju za sebe i opšte dobro“. Oni koji su dobili vlast (čast izuzecima) borili su se da prigrabe što više koristi za sebe, obični narod snalazio se kako je znao i umio, i kad je postao nemoćan, onda možete na svakom koraku vidjeti nervozu, psovku, ljutnju, svađu, kritiku, a to nas je dovelo do jedne velike nesigurnosti i nevolje u kojoj smo svi sad. Sad ne pomažu ni skupa auta, ni bankovni računi, jer svi smo paralisani. Izlaz je u solidarnosti, zajedništvu, akciji, lijepoj riječi…

Mnogo me potresla vijest da se mladić na putu do svoje kuće smrznuo, da je mnogo starih, bolesnih, po selima kojima je teško pomoći, a tek njihova zavezana stoka u stajama koju je nemoguće nahraniti i napojiti.

Hoćemo li dozvoliti da majke naših boraca ne mogu iz kuće izići nekoliko dana, a možda i mjesec ili da ih, ne daj Bože, nađemo u smrznutom stanju zbog našeg nemara. Sva ova razmišljanja pitanja su za sve nas. Ovaj snijeg nije slučajno pao, pročitajte knjigu od Masuri Emoto „Poruke skrivene u vodi“, u kojoj se iznose dokazi da voda piše zapis, ostavlja poruke, kako se kristališe kada joj se obraćamo lijepo, a šta se dešava kada joj se obraćamo lošim riječima? Sve su to jasni dokazi, jer je i snijeg voda, samo u čvrstom stanju, i zato bilo bi prijeko potrebno doći do tih saznanja.

U jednom hadisu stoji: „Stanje jednog naroda neće se promijeniti, dok se sam narod ne promijeni“. Zato predlažem: Promjenimo se! Probudimo se! Prestanimo kukati! Žaliti se! Kritikovati! Ljutiti se! Psovati…!

Uzmimo lopate u svoje ruke i sa puno radosti i ljubavi očistimo naš grad, naše ulice, sokake, raskrsnice… Oni koji to zaista ne mogu, neka finansijski potpomognu studente i srednjoškolce, a stare majke nek prave tople napitke, bureke, grah sa suhim mesom i nek’ ih lančano dodaju.

A kad posao završimo, bit ćemo sretni, jer će nam djeca krenuti u obdaništa, škole, fakultete, a mi svi na posao bez nervoze.

Toplo Vas pozdravljam sa željom da nam akcija bude uspješna a Grad čist i pun turista!!!

Učiteljica Fahra Bulbul

PS. Neka mala raja prave Snješka Bjelića!!!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.