Snježna idila uoči Nove godine, svi putevi u BiH za sada prohodni

Snijeg jutros pada širom Bosne i Hercegovine, ali se još uvijek ne zadržava na cesti pa se saobraćaj uglavnom odvija bez ograničenja, a trenutno nema nikakvih zastoja.

Jutrošnje snježne padavine naročito su obradovale Sarajlije nakon nekoliko dana smoga i velikog zagađenja. Ipak, prognoza je da se snijeg neće dugo zadržati te će do kraja sedmice preovladavati umjereno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima.

Ugaženog snijega mjestimično ima na dionicama u centralnim dijelovima BiH pa iz BIHAMK-a vozače pozivaju na oprezniju vožnju.

Iz BIHAMK-a poseban oprez savjetuju na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, dok na putevima u južnim i jugozapadnim krajevima upozoravaju na jake udare vjetra.

Apel vozačima da voze oprezno

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-18 Tuzla-Priboj i R-414 Turbe-Banja Luka.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tokom dana saobraća usporeno. Zadržavanja na ostalim graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Snijeg u Bosni do kraja dana, narednih dana razvedravanje

U BiH će danas preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne očekuje se snijeg, a u Hercegovini oblačno vrijeme bez padavina.

Nestabilne vremenske prilike uzrokovat će pojačane tegobe kod osjetljivih osoba. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, neraspoloženja i nesanice.

Do kraja sedmice u našoj zemlji će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.