SIPA uhapsila dvije osobe u Prijedoru zbog ratnih zločina

Prema nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine u akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Prijedora uhapšene su dvije osobe

Riječ je o Bori Milojici, rođenom 1962. godine u Prijedoru i Želislavu Riviću, rođenom 1954. godine u Banjoj Luci.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su u maju 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Osumnjičeni su da su osobno i direktno, počinili ubistva najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

Pored ostalog, osumnjičeni se terete za ubistva devet osoba romske nacionalnosti, ubistva devet osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava ubijene su u prisustvu članova njihovih porodica.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinjenim ubistava počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.