Prijedor: U lokalima skuplji kafa i čaj

Vlasnici kafića u Prijedoru iznenadili su svoje goste uoči novogodišnjih praznika i to povećanjem cijena kafe, čaja i pojedinih ostalih bezalkoholnih napitaka.

Kako nezvanično saznajemo, inicijativu za povećanje cijena pokrenuli su neki od vlasnika ugostiteljskih objekata koji nisu radili prošlih 14 dana, jer su ih zatvorili inspektori Poreske uprave RS zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Toj inicijativi pridružilo se još nekoliko kafića u centru grada. Tako je kafa sa 1,20 KM poskupila na 1,50. Ista korekcija je napravljena i kod cijene čaja koji je omiljeni topli napitak u zimskim mjesecima.

Nes kafa, vanilija i čokolada bila je 1,50 KM, sada je 2,00 KM. Limunada i cijeđena narandža je poskupila takođe za pola marke i sada je 3 KM.

U korist, ovom potezu vlasnika ugostiteljskih objekata ide činjenica da se cijena kafe nije mijenjala desetak godina. Gosti su, kažu konobari, iznenađeni i smatraju da su cijene previsoke.

Sa druge strane, pojedini Prijedorčani, tvrde da je ovo logičan potez lokala, pogotovo onih koji moraju platiti novčanu kaznu zbog neizdavanja fiskalnih računa i imaju gubitak zbog dana kada su zbog kazne bili zatvoreni.

Konobari očekuju da ove kazne neće ići preko njihovih leđa i da će dobiti puni iznos plate. Vlasnici objekata koji nisu poskupili pića kao i konkurencija, razmišljaju da to ipak učine u narednom periodu.

Zanimljivo je da još uvijek ima kafića u užem dijelu grada Prijedora, gdje su kafa i čaj 1 KM. To su mjesta koja najčešće posjećuju srednjoškolci.

U svakom slučaju, u narednom periodu Prijedorčani će morati dobro otvoriti oči kada biraju pića na cjenovnicima kafića ili ipak odlučiti se za ona mjesta sa jeftinijim napicima, jer zbog brojnih poskupljenja od nove godine, u plitkim džepovima biće dosta praznog prostora.

Euro Blic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.