“Mama, pokrij mi oči”/ Knjiga o zločinu nad Bošnjacima na lijevoj obali Sane

Knjiga “Mama, pokrij mi oči”, autorice Feride Kadirić, predstavlja jedinstveno i autentično svjedočenje o genocidu i etničkom čišćenju izvršenom 1992. godine nad Bošnjacima na lijevoj obali rijeke Sane, u Prijedoru, na tzv. Mataruškom Brdu.

Šta su o djelu rekli drugi?

Samo je ogromna nostalgija prema zavičaju i životu koji je bio prije ovog nesretnog posljednjeg rata mogao upaliti plamen tolike ljubavi da obradi ovu tešku temu jednog kratkog a veoma burnog vremena. Po meni je taj period objektivno prezentiran a štampanjem knjige ove činjenice će biti podastrte i sudu čitalačke javnosti.
Među višeznačajnim vrijednostima ove knjige treba istaknuti i to što ona dobrim svojim dijelom donosi literarno svjedočenje iz, čini se, sasvim zaturenog, ako ne i zaboravljenog dijela Bosne, sa njezinog zapada iz života Bošnjaka uz lijevu obalu rijeke Sane.
Pri tome nas autor podsjeća i na jezički izraz tog dijela bosanskohercegovačkog podneblja, pokazujući njegovu raskošnost.

Vedad Bišćević

Knjiga sjećanja Feride Kadirić je emotivni grč u kojem vrlo temeljito opisuje događaje i stradanja svoje porodice, rođaka i komšija, sjedinjenih u zajedničkoj patnji. Također podastire sliku prostora u kojem se sve događa, pitominu rodnog kraja i bogatstvo koje su ti valjani ljudi sticali. Zaustavljena mladost, igra, zabave, borba za egzistenciju, sve se to odjednoim poremetilo u tmurnim oblacima rata koji se kao nepogoda pojavio među tim mirnim i bezazlenim ljudima. Zato ostaje i začuđenost, kako se sve to može dogoditi nekome ko ne pravi zlo, pa se čini da na ta mirna sela nasrću krvoločni vukovi da istrgaju i unište sve živo.

Amir Talić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.