U selu roditelja srpskog džihadiste: Boban prešao na islam zajedno sa suprugom Njemicom

Mještani Šarbanovca kod Bora, odakle je porijeklom Boban Simeonović, osumnjičen da je povezan sa teroristima koji su izveli napad u Berlinu, veoma su iznenađeni time što se njegovo ime povezuje sa ubistvom 12 civila na božićnom sajmu.

U ovom selu živi i Bobanov otac Slavoljub.

– Rečeno mi je da ne razgovaram sa vama. Ja i onako ništa ne znam, tako da nemam šta ni da pričam, ali nije sve kao što se piše – rekao nam je kratko Slavoljub, a onda i ušao u kuću i zatvorio vrata.

Kako komšije pričaju za “Blic”, Bobana pamte kao “finog i pametnog mladića”.

– Boban potiče iz dobre porodice. Vidjeli smo ga prošle godine kada je dolazio sa svojom suprugom Nijemicom, koja je također prešla u islam. Bila je pokrivena, nosila je feredžu, što je mnogima u selu bilo čudno. I Boban je imao bradu i izgledao kao musliman. To je Bobanu drugi brak, pošto se prethodno ženio Ukrajinkom – priča komšinica Anka Krinić.

Ona dodaje da je Boban rođen u Njemačkoj, gdje je završio školu i fakultet.

– Ne možemo da vjerujemo da je Boban umiješan u takve stvari, njih svi znaju kao dobru porodicu. Bobana smo znali kao dobrog dječka, odrastao je u Dortmundu, roditelji imaju samo njega – kaže ova komšinica porodice Simeonović.

Kako je “Blic” saznao, Boban Simeonović je u Dortmundu završio Tehnički fakultet i nosi zvanje biohemijskog inžinjera.

Njemačka policija ga je sredinom novembra uhapsila sa još četvoricom osumnjičenih za regrutovanje džihadista kada je Boban navodno i priznao da je pripadnik Islamske države.

Berlinska policija jučer je izvijestila da je osumnjičeni za napad u Berlinu, Tunišanin Anis Amri, neko vreme živeo u stanu Bobana Simeonovića u Dortmundu.

Boban je tražio da ga zovu Abdurahman. Pod tim imenom je nastupao kao imam u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u Dortmundu.

Blic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.