JNA za početnike – 10 kultnih pojmova

Jugoslovenska narodna armija nastala je osnovanjem Prve proleterska brigada Narodno oslobodilačkog pokreta u Rudom, 22. decembra 1941. godine. Taj datum do 1992. godine slavio se u bivšoj SFRJ kao Dan JNA.

U sjećanju naroda bivše Jugoslavije, JNA je za jedne ostala “aparat prisile” i “spoj zatvora i ludnice”, a za druge “respektabilna vojna sila”, “vaspitna ustanova”, itd.

Kako vrijeme prolazi i ružna sjećanja blijede, mnogi se sve više JNA prisjećaju sa nostalgijom. Ova, svojevremeno “četvrta vojna sila u Evropi” bila je sastavljena od nevjerojatno različitih i zanimljivih ljudi – vojnika i oficira iz svih mogućih krajeva bivše Jugoslavije, koji su svako na svoj način doprinosili njenoj šarolikosti i raznovrsnosti.

Mnogi smatraju da je JNA bila istinski multikulturni skup, zajednica raznih religiozno/etničkih pripadnosti i prava škola “života, drugarstva i vrhunskog smisla za humor”.

Unutar kasarni iznikao je naročiti, muški, svojevrsni subkulturni “lifestyle”, sa svojom specifičnom estetikom, pravilima ponašanja i žargonom.

Ovo su neki od mitskih pojmova iz JNA…

DRNČ

“Deterdžentski rastvarač naslaga čađi”, odnosno DRNČ, bio je genijalni izum hemijske industrije bivše SFRJ, koji je služio za čišćenje ličnog naoružanja.

Taj izraz takođe se koristio kao naziv za čorbu koja se u JNA pripremala po “pomija” sistemu – sve što je ostalo od prethodnog ručka sipa se u kazan, prokuha i na kraju začini.

Kasnije je “drnč” postala omiljena riječ za izražavanje nezadovoljstva nekom hranom ili pićem.

Na primjer: “Ženo, nosi mi s očiju ovaj DRNČ!”

TETOVAŽA “JNA”

Ove tetovaže bile su veoma popularne 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka kod mladog naraštaja svih naroda i narodnosti bivše SFRJ. Tetovaže “JNA” furali su čak i oni koji nisu bili sposobni za vojsku, a najomiljeniji motiv bio je – JNA (godine služenja), u kombinaciji sa nekim ženskim imenom, slikom gole žene, tenka, sidra, puške, topa…

U svakoj klasi vojske bio je po jedan samouki “tatoo majstor”. Alat je bila šivaća igla iz osnovnog vojničkog kompleta, koja se omotavala koncem kako bi ušla u kožu koliko je potrebno, ali ne previše. Korištena je boja iz hemijske olovke.

Te prve tetovaže bile su totalno “old school”, a njihovi ponosni vlasnici bili si tretirani sa posebnim poštovanjem.

Kasnije su postale neprihvatljive, pa su tako početkom 1990-ih u Hrvatskoj tetovaže “JNA” masovno korigovane u druge oblike, poput “BOJNA” ili “ONA”.

ATOMSKI ZDESNA!

Jedna od najbesmislenija komandi u JNA. Zahtijevala je momentalno bacanje na zemlju, i to na suprotnu, u ovom slučaju lijevu stranu. Objašnjenje je bilo da kada atomska bomba eksplodira sa vaše desne strane, a vi se bacite na tu istu stranu, sigurno ćete nastradati.

U realnosti, ova naredba najčešće je korištena od strane omraženih desetara kako bi vas bacili u kakvu lokvu.

Kasnije je taj izraz kod muškog roda masovno upotrebljavan kao šifra i upozorenje prilikom nailaska kakve zgodne ženske.

SDO

“Suvi dnevni obrok” (SDO) korišten je prilikom vježbi na terenu, ili kada je taj dan u kasarni na jelovniku “suvi meni”, tj. sređuje se kuhinja i vojnički restoran. SDO je dolazio zapakovan u kockastu kartonsku kutiju, veličine cigle, u kojoj se nalazio i papirić sa uputstvom za konzumiranje.

SDO se sastojao od konzerve mesnog nareska, zatim malo veće konzerve sa glavnim jelom (popularoni “Kviz”, koji kad otvorite nikad ne znate tačno šta jedete), konzerve polu-masnog čvrstog sira, tzv. “Černobilca”, četiri komada dvopeka, dva pakovanja voćnih bombonica i kesice čaja u prahu, popularnog “Močvarka”.

Naravno, datum proizvodnje nije nigdje bio utisnut, a uz komplet je išao i polu-zarđali otvarač za konzerve…

Inače, u JNA su svi bili vakcinisani, pa se rijetko ko trovao hranom…

BROM

Jedna od najmisterioznijih priča i legendi iz JNA vezana je uz supstancu pod imenom “brom”, koja se navodno tajno sipala u hranu i čaj vojnika, kako bi se suzbila njihova seksualna želja.

Upotreba te svojevrsne “anti-vijagre” nikad nije dokazana, mada se mnogi kunu da su eksperimenti nad vojnicima zaista vršeni. Zdrava logika govori suprotno – brom je hemijski elemenat iz grupe teških metala koji su po toksičnosti na samom vrhu, pa je njegova svakodnevna upotreba nad ljudima pod velikim upitnikom.

Ipak, i dan danas se izraz “brom” koristi kada nekome hoćemo da kažemo da smiri strasti, spusti loptu i ne bude toliko napaljen.

“NIJE PO PE-ESU”

Pe-es (PS) skraćenica je za “Pravilo službe”, svojevrsno vojničko “sveto pismo”, knjigu u kojoj su precizno definisani prava i dužnosti, lični izgled vojnika, postupak prilikom javljanja starešini, itd…

Zbog popularnosti služenja vojnog roka u doba SFRJ, ova kovanica prebacila se i u svakodnevni govor.

npr. “Sredila sam gajbu po pe-esu” ili “Đurina frizura nije baš pe-esu”.

GUŠTEROV LET

Vježba koja se u JNA praktikovala zbog jačanja mišića u nogama, mada je u stvari to bila jedna od najpopularnijih kazni za neposlušne vojnike.

Izvodi se tako što vojnik čučne, noge raširi prema naprijed i nazad, i tako se skače uvis, usput mijenjajući noge i mlateći rukama poput ptice.

Možda vam sve ovo zvuči naivno, ali oni koji su probali znaju koliko je teško.

OBAVEZNO GLEDANJE TV DNEVNIKA

Tokom služenja JNA svako veče bilo je obavezno gledanje dnevnika u 19:30. Sutradan ujutro, poslije dizanja zastave i jutarnje smotre komandir bi krenuo sa propitivanjem, a vojnici su morali da prepričaju teme koje su spikeri čitali prethodno veče.

OSTAV!

Omiljena komanda zlih desetara, koja znači da treba da se neka radnja uradi ponovo, kako bi se neposlušni vojnici “ubili u pojam” i kaznili zbog nediscipline.

Ostav se najčešće davao zbog pričanja u stroju, nepravilnog pozdravljanja desetara, nedovoljno uglancanih čizama, itd…

VOJNIČKI GRAH

Svi koji su služili JNA i dan danas se sa sjetom i nostalgijom sjećaju vojničkog graha.

Pravi vojnički grah spremao se isključivo na velike količine, a bio je i ostao simbol kvaliteta, dobrog ukusa i gurmanskog zadovoljstva.

Dugo vremena smatralo se da je recept za vojnički grah najstroža vojna tajna i da je izgubljen, ali je prije par godina originalna receptura “isplivala” na internet, pa je ovo neizrecivo zadovoljstvo sada dostupno svima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.