Velikokladuški abdićizam: Savjetnici – sin, kćerka i najbliži rođaci

Promjenom ranijeg Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Organu uprave Velika Kladuša, kojim je bilo predviđeno da općinski načelnik može imati dva savjetnika. Prema novom, svom, pravilniku predvidio je devet savjetnika.

I već popunio sva savjetnička mjesta i to najbližim članovima obitelji i istomišljenicima iz vrha Laburističke stranke. Nezvanično, jer svaka komunikacija medija sa načelnikom Abdićem i njegovim kabinetom je onemogućena, savjetnička mjesta popunili su: kćerka Edina Abdić-Pleho (predsjedavajuća Općinskim vijećem u prethodnom mandatu), sin Ervin, te bliski rođaci, pa komandir ratne jedinice u njegovoj paravojsci i članovi najužeg vrha Laburističke stranke. I tek dva savjetnika sa visokom stručnom naobrazbom. I još druga kćerka i liderka Laburističke stranke – Elvira Abdić-Jelenović je predsjedavajuća Kluba vijećnika Laburističke stranke.

Također, nezvanično – plaća savjetnika, predviđena ranijim Pravilnikom, a što nije izmijenjeno, kreće se oko dvije hiljade eura, što bi samo za savjetnike u budžetu trebalo osigurati više od 600 hiljada eura (a budžet se na godišnjoj razini kreće oko šest miliona eura).

U nadležnoj službi Organa uprave odbijaju tumačiti zakonsku osnovu pravilnika i komentirati ovo. Jedino kratko obrazloženje Pravilnika koji je bio na snazi, donijetog prema Statutu Općine Velika Kladuša i Poslovniku o radu Općinskog vijeća 2011. godine :„Potpuno je pravo načelnika da uposli savjetnike, po zakonu koji tretira takva zapošljavanja i koji omogućava da se uposle savjetnici bez konkursa i bilo kakve druge procedure, ali taj ne smije biti predsjednik, niti član rukovodnih organa stranke iz čijih redova dolazi načelnik, odnosno koja je pobjednik izbora, što je zakonska odredba.“

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.