OBA dojavom digla pripravnost u vojsci BiH

Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH uveli su pojačane mjere bezbjednosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti, a poseban akcenat stavljen je na skladišta naoružanja i municije.

Pojačane mjere uvedene su 10. decembra naveče i još su na snazi. Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da se radi o reakciji na informaciju koja je stigla iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA).
“Reagujemo na svaku informaciju koju dobijemo od OBA. To su redovni poslovi. OBA je došla do određenih saznanja i dala informaciju povjerljive prirode pa ne mogu iznositi detalje zbog čega su preduzete ove mjere”, kaže Jerinić za “Glas Srpske” i dodaje da će pojačane mjere bezbjednosti biti na snazi do daljeg i da stanovništvo nema razloga za brigu. Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović rekla je “Glasu Srpske” da će proslijediti informacije u vezi sa preduzimanjem pojačanih bezbjednosnih mjera čim ih dobije od nadležnih službi, ali odgovor nije stigao.
Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Mirko Tepšić i direktor OBA Osman Mehmedagić nisu odgovarali na telefonske pozive. Mjere bezbjednosti bile su podignute na najviši nivo i kada je u novembru prošle godine terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH i ranio još tri osobe. Posljednjih godina u Oružanim snagama zabilježen je niz afera u vezi sa nestankom oružja i municije iz vojnih skladišta. Zato Ministarstvo odbrane odavno sprovodi inspekciju svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama, ali još nije poznato koliko naoružanja i vojne opreme ima u magacinima.
Ranije je utvrđeno da je iz vojnog skladišta kasarne u Visokom nestalo 47 pištolja, dok je u Busovači nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi. U Doboju je na putu od kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata.
U kasarni u Mrkonjić Gradu zabilježen je nedostatak navodeće rakete “fagot” namijenjene za uništavanje tenkova. Iz firme “Pretis”, u kojoj se vrši uništavanje nepotrebnog naoružanja i municije, nestalo je 11,5 tona eksploziva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.