Wigemark: Više boraca u Siriji iz Geteborga nego iz BiH

Švedski diplomata je naglasio kako je terorizam prijetnja svima, pa se i evropski kontinent s tim mora suočiti kao cjelina te je kazao da se to vidjelo na primjeru napada u Parizu i Briselu

Pretjeruje se s izjavama o tome kakvu opasnost za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju osobe koje se vraćaju sa ratišta u Siriji i Iraku, kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas u Banja Luci ističući da takvih definitivno ima više u njegovom rodnom gradu u Švedskoj nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Postoje javno dostupni, ali i obavještajni podaci o broju takvih osoba. Kao primjer mogu navesti da boraca na stranim ratištima ima više iz mog rodnog grada (Geteborga) u Švedskoj nego što ih dolazi sa područja cijele Bosne i Hercegovine – kazao je Wigemark odgovarajući na pitanje o razmjerama prijetnje koju u BiH predstavljaju osobe povezane s terorističkim organizacijama.

Švedski diplomata je naglasio kako je terorizam prijetnja svima, pa se i evropski kontinent s tim mora suočiti kao cjelina te je kazao da se to vidjelo na primjeru napada u Parizu i Briselu.

– Ono što se zbivalo u Bosni i Hercegovini izolirani su slučajevi, ali neovisno o tome, njima se treba baviti kao zajedničkim problemom – kazao je Wigemark.

Šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini ocijenio je kako “upiranje prstom” samo u neke zemlje iz evropske porodice ne pomaže u suočavanju s problemom terorizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je prošle sedmice u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Bosnu i Hercegovinu vraća hiljade boraca, što je izazvalo oštre kritike bosanskohercegovačkih dužnosnika i javnosti.

Wigemark je kazao da je žalosno ono što se danas dešava u Siriji, posebno upozorivši kako je to repriza onoga što se tokom rata dešavalo u Bosni i Hercegovini.

– Mi govorimo o geocidu – kazao je Wigemark.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.