Predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO posjetili Prijedor i Kozarac

Brinući se za Bošnjake koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i želeći doprinijeti njihovom jednistvu kao i efikasnijem učešću u civilnom društvu, predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO su u subotu posjetili Prijedor i Kozarac.

Predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO iz Srebrenice, Zvornika, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Tešnja, Jablanice, Sanskog Mosta i Bihaća su boravili u posjeti glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kozarac te obišli tamošnje šehidsko mezarje u kojem su ukopani mještani koji su ubijeni u proteklom ratu. Kozarac je jedno od rijetkih povratničkih mjesta u manjem bosanskohercegovačkom entitetu koje je ostvarilo takav povratak Bošnjaka na svoja prijeratna ognjišta. Iako su im kuće i sva ostala infrastruktura uništeni tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995., oni protjerani a njihova rodbina i bližnji prošli torturu u nekom od tri tamošnja logora: Trnopolje, Keraterm i Omarska, a preko 1000 mučki ubijeno, preživjeli kozarčani su smogli snage da obnove svoja imanja i velika većina njih se vrati u rodni Kozarac. Oni koji se nisu vratili, pomažu svoje sunarodnjake i sve korisne aktivnosti koje se tamo organizuju

Nakon posjete Kozarcu, predstavnici Koordinacije bošnjačkih NVO su posjetili i prostor bivšeg logora Trnopolje koji je bio jedan od koncentracionih logora na području Prijedora. Kroz taj logor je prošlo najmanje 10.000 Bošnjaka, muškaraca, žena i djece. Danas na tom mjestu nema obilježja da je tu bio logor već samo tabla da se tu nalazi mjesna zajednica Trnopolje kao i spomenik poginulim srpskim vojnicima tokom proteklog rata.

U Prijedoru je predstavnike Koordinacije bošnjačkih NVO dočeo glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, predsjednik Skupštine Grada Prijedora te predstavnici nekolicine nevladinih organizacija koje djeluju u Prijedoru. Domaćini su upoznali goste sa stanjem u Prijedoru sa osvrtom na probleme povratnika i njihovoj potrebi za podrškom i pomoći sunarodnjaka iz Sarajeva i drugih gradova sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Grad Prijedor, prema popisu stanovništva 2013. godine, ima 89.397 stanovnika od kojih su 29.034 Bošnjaci odnosno 32%. Pored toga, Bošnjaci imaju (samo) 5 odbornika u Skupštini Grada.

Ovom posjetom, nakon Višegrada, Srebrenice i Stoca, Koordinacija bošnjačkih NVO pokazuje brigu i želju da pomogne Bošnjacima u njihovoj jednakopravnosti sa svim drugim narodima zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.