Ko je ubio našu djecu?

Danas je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmatran Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Za riječ se javio zastupnik Admir Čavka i pozvao institucije da na jednak način tretiraju svu djecu – žrtve rata, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Ja vam zaista neću govoriti ni objašnjavati koliko je sadržaj istog pristrasan, te koliko je fokusiran na žrtve isključivo jedne etničke grupe. Znam, neki od vas će mi odgovoriti da su izvještaji iz drugog bosanskohercegovačkog entiteta imaju sličan pristup, ali to nije odgovor na moje pitanje. Neću se zaista baviti cijelim izvještajem, već samo kratko ću vas pozvati na savjest i svijest. Govoriću vam o djeci”, kazao je Čavka.

“Molim uvažene kolege poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se osvrnu na kraj 26. i početak 27. stranice koji tretira pitanje tačke 2.6 Djeca – žrtve rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1995. godine. Moje srce se cijepa na sjećanje i pomisao o stradalih 12 beba u banjalučkoj bolnici. Iskreno su mi u mislima, i smatram ih žrtvama rata. I smatram da im mjesto u ovom odjeljku, te da zaslužuju svoje mjesto u Izvještaju o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Ja ću vam nabrojati i imena majki ovih beba: Dušanka, Živka, Fatima, Željka, Zilha, Safeta, Nađa, Dragoslava, Milena, Dragica, Majda i Grozda”, dodao je Čavka.

“Ali tražim od vas, ne mnogo. A mnogo bi ovdje izgleda bilo tražiti da se utvrde činjenice o svim ubijenim Bošnjacima i Hrvatima u posljednjem ratu. Ne tražim ni dijelić od mnogo, već samo jednu stvar. Najmanje što možete uraditi je da se sjetite naše djece. Da se sjetite da svako od 102 ubijene djece u Prijedoru bošnjačke i hrvatske nacionalnosti vrijedi kao i svako ono od 12 banjalučkih beba. Oni ne pripadaju nijednom historijskom konstruktu, nijednoj izmišljenoj priči o pobunjenicima i paravojnim formacijama. Oni su djeca. Ubili su ih pojedinci u ime sistema, u ime Republike Srpske. Najmanje što možete za njih uraditi jeste spomenuti našu djecu i reći šta je urađeno da se zločini nad ubijenom prijedorskom djecom istraže. Ko je ubio našu djecu? Hvala vam”, zaključio je svoje izlaganje zastupnik Čavka iz kluba “Domovina” u NSRS.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.