Vrijeme je da se vojne jedinice Evropske unije pripreme na rat

Sedmicu prije Božića, šefovi država Evropske unije će raspravljati o sigurnosti i odbrani na redovnom sastanku Evropskog Vijeća u Briselu.

EU je najjači globalni faktor u areni meke moći. Razina pomoći u razvoju i ekonomska povezanost s manje razvijenim zemljama postavljaju dobar primjer ostatku svijeta, piše Tomas Prouza, državni tajnik za evropske poslove Češke.

“Ako se pokušamo uhvatiti u koštac s krizama i sukobima u susjedstvu, moramo se fokusirati i na tvrdu moć. Sad je vrijeme za to, i ne bismo trebali propustiti priliku da krenemo naprijed.

Kad se to uzme u obzir, Češka smatra da bi EU morala maksimizirati sinergiju civilnih i vojnih resursa i suradnju s NATO-om.

Izazovi današnjice od nas traže da ojačamo stratešku autonomiju EU-a.

To bi značilo sposobnost brzog planiranja operacija i slanja jedinica, uključujući tzv. Ratne jedinice EU-a (EUBG-ove). Od svog osnivanja prije gotovo 10 godina, nikad nisu korištene u borbi”, ističe.

Vojne snage EU-a moraju biti spremne za akciju

“Nedavna češka nacionalna studija o EUBG-ovima otkrila je četiri glavne teme kojima bi se trebali pozabaviti.

Prvo, tu je sama struktura EUBG-ova. Trenutni sistem doprinosi određenoj nepredvidljivosti, a morali bismo težiti standardizaciji. Drugo, treba postojati zajednički element u procesu certifikacije. Treće, priprema i certifikacija bi samo profitirale od vojnih vježbi. I četvrto, moramo proširiti opseg zajedničkog finansiranja. Finansijska ograničenost stvara probleme u doprinosima EUBG-ovima.

Predložene teme možda i zvuče tehnički, ali one predstavljaju konkretne korake koji bi nam pomogli u oživljavanju ovog instrumenta i pomogli u našoj sposobnosti da reagiramo na iznenadne krize u susjedstvu.

Moramo biti sigurni da su ove vojne postrojbe spremne krenuti u akciju, ne samo na papiru već i u stvarnosti. To je važno zbog puno razloga – između ostalog i da EUBG-ovi mogu dokazati da su korisni kad porezni obveznici upitaju kamo ide njihov novac”, zaključuje Prouza.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.