Šetnja povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava

Centar za mlade ”Kvart” Vas poziva, da se 10. decembra pridružite u šetnji kroz glavnu ulicu u Prijedoru koja ima za cilj da skrene pažnju na sve veće i sve češće kršenje ljudskih prava.

Šetnjom kroz glavnu pješačku zonu (prema robnoj kući Patrija) želimo da ukažemo ali i potaknemo građane/ke da se bore za pravdu i poštivanje prava svakog od nas.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se od dana kada je potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i kada je prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu, sigurnost… bez ikakvih razlika i izuzetaka.

Šetnja počinje u 13h na početku glavne ulice u Prijedoru, i zaustavljamo se kod robne kuće Patrija gdje će se održati kraći skup uz čitanje članova Konvencije o ljudskim pravima. Ove godine u šetnji nam se pridružuju i : udruženje ”Oštra Nula” iz Banja Luke, udruženje djece sa posebnim potrebama ”Neven” iz Prijedora, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” te druga udruženja.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava skrenuće pažnju na loš položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca/ki, ali i društveno i institucionalno kršenje kroz diskriminatorski i nasilni odnos.

Obilježavanje u Prijedoru prije svega ima lokalni kontekst ali se svakako pridružujemo akciji na nivou BiH i maršu pod nazivom ”Ljudska prava za agendu!”

Vdimo se 10. decembra u 13h! Zaštita ljudskih prava je odgovornost sviju nas.

Centar za mlade ”Kvart”

dan-ljudskih-prava

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.