McDONALDSOVO SMEĆE

Nije nikava tajna da je u balkanskim restoranima svjetski poznatog trgovačkog lanca McDonald’sa prisutna genetski modifikovana piletina.

Usvojenim Zakonom o GMO-u u BiH je zabranjena roba koja u bilo kojem obliku sadrži GMO. U Srbiji, Mekdonald´s je prodavao piletinu s GMO sojom. Međutim, problem je što McDdonalds to nije istakao na vidnom mjestu. U McDonaldsu su rekli da je većina živinskog mesa iz Evrope, a da je soja, koja se koristi za ishranu, porijeklom iz Brazila, u kojem je GMO prisutan. Inače, Chicken McNuggets hamburgeri umjesto od mesa prave se od umjetne ružičaste mase, što se vidi na donjoj slici. U julu 2011. godine, McDonalds je otvoren u Sarajevu. Vrata prvog McDonald’sa u BiH na simboličan način otvorio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Na otvaranju je bilo 300 zvanica, među kojima i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ne bi bilo loše da su se Komšić i Behmen prije toga bolje upoznali s kompanijom i njihovim smećem GMO koje stavljaju u hranu. Ali, oni su tamo bili kao američka potrčkala pričajući blablabla priče o značaju dolaska McDonald’sa kao indikatora slobodnog tržišta i novih razvojnih projekata. Indikativno je da se nakon 16 godina rada McDonald’s povukao s makedonskog tržišta, što je izazvalo niz glasina. Inače, Island je prva evropska zemlja koja je zatvorila sve McDonald’s restorane. Mc Donalds nemaju ni Bolivija, Crna Gora, Bermuda, Jamajka, Sjeverna Koreja, Zimbabve, Barbados, Nepal i Mongolija. McDonald’s je kompanija koja nastoji povećati profit na račun zdravlja njihovih potrošača, nudeći nezdrave namirnice, čija upotreba povećava rizik od krvožilnih i srčanih oboljenja, dijabetesa, alergija, raka i ostalih bolesti. Ako i dalje namjeravate ići u McDonalds restorane, ne bi bilo loše pročitati koje sastojke sadrži njihova hrana.

Amonijev sulfat
Ovaj spoj predstavlja anorgansku sol, a koristi se kao gnojivo.

Silikonsko ulje
Svrha ovog spoja služi, osim hrane, u proizvodnji kontaktnih sočiva.

Propilen glikol
Ovaj hemijski spoj koristi se u automobilima, a odgovoran je za apsorpciju vode putem antifriza.

Carminic kiselina
Carminic kiselina dolazi kao odbrambeni mehanizam u insektima kada se štite od grabežljivaca.

Celuloza
Celuloza, odnosno obrađeno drvo celuloze, nalazi se u svakom fast food proizvodu.

Industrijski pijesak
Industrijski pijesak primijenuje se u izradi stakla, optičkih uređaja i cementa, a koriste ga i restorani brze hrane.

Cistein-L
Ovaj spoj potiče od ljudske kose i perja patke. Kada je u pitanju jelo, koristi se za poboljšanje ukusa mesa. Spoj može uzrokovati povraćanje, proljev, zatvor, osip, groznicu, glavobolju, pospanost i probleme s jetrom.

Dimetilpolisiloksan
Ova spoj hemijski prisutan je u implantantima za povećanje grudi. Temelji se na formaldehidu, koji je poznat kao kancerogen.

Dragi sugrađani, uživajte u proizvodima McDonaldsa, a ako završite u bolnici, koga briga…McDonalds se sigurno neće nasekirati.

piše: Mladen Marić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.