U akciji obnove džamije zajedno prijeratne komšije Srbi i Bošnjaci

U Međuriječju kod Rudog, bosanskom selu okruženom teritorijom Srbije, danas se pokriva džamija. Obnavljaju je zajedno Bošnjaci i Srbi, komšije iz BiH i Srbije, iz Rudog i Priboja.

– Glavni vakifi su Bošnjaci koji su zaradili penziju u Austriji ili još uvijek rade tamo, a sredstva šalju i naši ljudi iz Amerike. Ova džamija će dokazati da čuvamo naš identitet, a u praktičnom smislu ona je povod za nastavak suživota, dobrih komšijskih odnosa, te za okupljanje svih generacija Međuriječjana, bez obzira gdje živjeli – kazao nam je Mustafa Bašić, predsjednik MIZ Rudo.

Eksploziju tokom miniranja džamije u maju 1994. godine Sveto Vilotić je čuo sa udaljenosti od oko 400 metara. – Komšije su nam rekle da su došli neki s motorima i srušili džamiju. Juče čujem priču da su pogriješili, da su htjeli srušiti džamiju u Zabrnjici kako bi izazvali sukobe u Srbiji. Sve je urađeno bez potrebe, incidenata jeste bilo, ali ovdje nisu vođena ratna dejstva. Zato ovo treba osuditi ko god da je, a ja da sam to uradio ubio bih se – kaže Sveto Milotić.

Međuriječje pripada BiH, ali je „otok“ pod administrativnom upravom Priboja i u njemu rade srbijanske institucije i preduzeća.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.