Radovan Karadzic

Intervju / Radovan Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet

Radovan Karadžić dao je svoj prvi intervju za srpske medije nakon presude kojom je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za Nedeljnik je odgovorio na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posljedicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici…

“Rat sam doživeo s velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine”, rekao je Karadžić

On je u razgovoru za Nedeljnik rekao da su, prema njegovom mišljenju, glavni krivci za rat “izvan Bosne i Jugoslavije”. “Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i s muslimanskim i s hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos s gospodinom Izetbegovićem…“, kazao je on.

Prvi predsjednik Republike Srpske žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

“Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem”, ocijenio je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je poručio: “Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet”, rekao je Karadžić.

Nedeljnik

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.