Kozarac.ba

Dogovor Evropskog parlamenta i Vijeća EU: Ponovo nam prijete viznim režimom

Evropska komisija i zemlje članice bit će u stanju da ponovo uvedu brže i lakše vraćanje viza prema novim pravilima dogovorenim u Parlamentu i Vijeću EU, u srijedu.

Agustin Diaz de Mera, izvjestitelj Parlamenta koji je dao prijedlog, istakao je da “će s ovim promjenama osigurati fleksibilnost za brzim aktiviranjem mehanizma viznih suspenzija”.

Također je istakao „da će se olakšati hitno razmatranje dvaju liberalizacija viznog režima za Gruziju i Ukrajinu“.

Prema ovom sporazumu, viza će se moći ponovo uvesti u zemlje izvan Europske unije u jednoj ili više zemalja, u sljedećim slučajevima:

– Znatno povećanje broja državljana te zemlje kojima je odbijen ulazak ili prijavljen nepravilni boravak na teritoriji EU,

– Znatno povećanje neosnovanih zahtjeva za azil, ili

– Nedostatak saradnje na povratku migranata.

Također viza će se moći ponovo uvesti u slučaju prijetnje javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti vezane za državljane treće zemlje.

Ovaj prijedlog će se staviti na glasanje u četvrtak oko podneva. Ako bude odobren, on će i dalje morati biti potvrđen od strane Parlamenta, vjerojatno sljedeće sedmice, ali i nacionalnih vlada.

Pregled mehanizma viza suspenzija, koja postoji od 2013. godine, vezan je za prijedloge za dodjelu bezvizni pristup u EU za građane Ukrajine, Gruzije i Kosova, koji je trenutno u razmatranju.

Mehanizam ukidanje viza se neće odnositi na Veliku Britaniju ili Irsku.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.