Dogovor Evropskog parlamenta i Vijeća EU: Ponovo nam prijete viznim režimom

Evropska komisija i zemlje članice bit će u stanju da ponovo uvedu brže i lakše vraćanje viza prema novim pravilima dogovorenim u Parlamentu i Vijeću EU, u srijedu.

Agustin Diaz de Mera, izvjestitelj Parlamenta koji je dao prijedlog, istakao je da “će s ovim promjenama osigurati fleksibilnost za brzim aktiviranjem mehanizma viznih suspenzija”.

Također je istakao „da će se olakšati hitno razmatranje dvaju liberalizacija viznog režima za Gruziju i Ukrajinu“.

Prema ovom sporazumu, viza će se moći ponovo uvesti u zemlje izvan Europske unije u jednoj ili više zemalja, u sljedećim slučajevima:

– Znatno povećanje broja državljana te zemlje kojima je odbijen ulazak ili prijavljen nepravilni boravak na teritoriji EU,

– Znatno povećanje neosnovanih zahtjeva za azil, ili

– Nedostatak saradnje na povratku migranata.

Također viza će se moći ponovo uvesti u slučaju prijetnje javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti vezane za državljane treće zemlje.

Ovaj prijedlog će se staviti na glasanje u četvrtak oko podneva. Ako bude odobren, on će i dalje morati biti potvrđen od strane Parlamenta, vjerojatno sljedeće sedmice, ali i nacionalnih vlada.

Pregled mehanizma viza suspenzija, koja postoji od 2013. godine, vezan je za prijedloge za dodjelu bezvizni pristup u EU za građane Ukrajine, Gruzije i Kosova, koji je trenutno u razmatranju.

Mehanizam ukidanje viza se neće odnositi na Veliku Britaniju ili Irsku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.