Duratović: U Miskoj Glavi su ubijeni Bošnjaci i Hrvati iz Ljubije i Mataruškog Brda

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“, pozdravlja akciju Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj je jučer uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratni zločin u prijedorskom kraju. Od Suda BiH očekuje presude koje će barem djelimično zadovoljiti porodice ubijenih.

– Preživjeli tvrde da je broj izvršioca i odgovornih za zločine u Društvenom domu u Miskoj Glavi bio mnogo veći od uhapšenih osam i zato očekujemo od Tužilaštva da istraga i procesuiranje navedenih zločina ne završi ovim hapšenjem nego da bude nastavljena kako bi se svi odgovorni našli pred licem pravde – kaže Duratović u razgovoru za Faktor.

Pojašnjava da je Miska Glava srpsko selo u okolini Ljubije u kojem je bio objekat Društvenog doma. Tamo su zatvarali Bošnjake i Hrvate, a odatle ih odvodili i strijeljali.

– Zatočenike su dovodili sa područja Ljubije i Mataruškog Brda, iz sela sa lijeve obale Sane. Preživjeli svjedoče da je broj onih koji su odvedeni na strijeljane veći od broja koji se navodi u optužnici, te da je, osim ovih 120, ubijena još jedna manja grupa, i to se može dovesti u vezu sa grobnicom Hozića kamen na području Bosanskog Novog – priča Duratović.

Naglašava da je na području Prijedora veliki broj ljudi bio uključen u činjenje zločina genocida nad nesrpskim stanovništvom, te da je sistem bio uključen u to, o čemu, prema njegovim riječima, svjedoče današnji pretresi upravne zgrade bivših Rudnika Ljubija i još nekih objekata.

Policijski službenici SIPA-e jutros rano na području Prijedora i okoline uhapsili su osobe koje su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Miska Glava u ljeto 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA-e je saopćeno da je u okviru ove akcije pretreseno osam privatnih i pet poslovnih objekata, te da će uhapšene osobe nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

Faktor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.