Vekiću 15 godina za ubistvo Milana Maksimovića

Radan Vekić (24) iz Prijedora osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na jedinstvenu kaznu od 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Milana Maksimović (50) iz tog grada i za nedozvoljeno posjedovanje vojne puške M-48.

Za teško ubistvo Vekiću je izrečena kazna od 15 godina zatvora, dok je zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i prometa oružja osuđen na šest mjeseci zatvora. Kazne su potom objedinjene u jedinstvenu od 15 godina i tri mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da se zločin dogodio 14. maja ove godine na lokalnom putu u zaseoku Špadići kod Prijedora. Kobni dan optuženi i žrtva trebalo je da se sastanu na benzinskoj pumpi „Brčko gas“ u Prijedoru, gdje je Vekić Maksimoviću trebao da vrati novac koji od njega posudio. Pošto nije imao novca Vekić nije došao na sastanak i umjesto toga otišao je kući po puške M-48, kalibra 7,9 milimetra i skovao plan ubistva.

– Automobilom Golf 2 optuženi se odvezao na osamljeno mjesto na lokalnom putu Petrov Gaj – Donja Marićka u Špadićima odakle je telefonom pozvao Maksimovića i rekao mu da dođe na tu lokaciju, jer mu se pokvario automobil – navodi se u presudi.

Pošto su se dobro poznavali Maksimović nije posumnjao da je riječ o zamci, pa je sjeo u svoj “pasat” i otišao u Špadiće. Po dolasku izašao je iz vozila i krenuo prema Vekićevom “golfu”.

– U čučećem položaju optuženi ga je čekao u zamci iza zadnjeg lijevog točka. Kada je Maksimović prišao vozilu, Vekić je ustao i u njega ispalio dva metka. Pogodio ga je u glavu i grudni koš i na mjestu ubio – navodi se u presudi.

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić navela je da je tokom suđenja u potpunosti dokazano da je Vekić na veoma podmukao način ubio Maksimovića, kome je dugovao novac. Iako je odbrana tokom suđenja tvrdila da je Maksimović od Vekića naplaćivao zelenaške kamate, sud u te kvalifikacije nije ulazio navodeći da motiv nije bitno obilježje ovog krivičnog djela, posebno zbog toga što je u potpunosti dokazano da je Vekić spremao i pripremao ubistvo. To, kako je navedeno u obrazloženju presude, potvrđuje i činjenica da je optuženi od jedne porodice posudio metke kojima je zločin počinjen, pravdajući se da mu to treba da “ubije neke pse”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.