Trump: Prestajemo s rušenjem drugih vlada, počinje era mira

Sjedinjene Države će prestati s pokušajima da ruše vlade širom svijetu i sarađivat će s drugim zemljama koje se bore protiv terorizma, poručio je novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump tokom svoje “turneje zahvalnosti” i obećao početak “nove ere mira”.

“Uništit ćemo IDIL. Istovremeno, vodit ćemo se novom vanjskom politikom, koja konačno uči na greškama iz prošlosti. Prestat ćemo da nastojimo da zbacujemo režime i vlade”, rekao je Trump u prvom obraćanju tokom “turneje zahvalnosti” u Cincinnatiju, prenosi Washington Examiner.

Naglasio je da će SAD sarađivati sa svakom zemljom koja je zainteresirana da uništi takozvani IDIL, prenosi TASS.

Obećao je da će “izliječiti duboke rane Amerike” navodeći da ta zemlja nema drugog izbora nego da se ujedini i odbaci netrpeljivosti, navodi AFP.

“Mi smo veoma podijeljena nacija, ali nećemo biti podijeljeni dugo. Mi ćemo pronaći zajednički jezik i uradit ćemo posao kako treba. Osuđujemo netrpeljivost i predrasude u svakom obliku i odbacujemo jezik isključivosti i podjela”, rekao je Trump pred više hiljada pristalica u areni u Cincinnatiju.

U Indiani, koju je prethodno posjetio ponovio je da će izgraditi zid duž američko-meksičke granice.

“Ljudi govore ‘Mislite li da će Trump izgraditi zid?’ Verujte mi, izgradit ćemo zid”, poručio je Trump u kratkom obraćanju osiguranju u kompaniji za proizvodnju klimatskih uređaja u Indiani.

On je dodao da će zid imati “vrata” kroz koja će moći da prolaze legalni imigranti, prenosi Tanjug.

Također je ponovio kako će kompanije koje presele poslovanje iz Sjedinjenih Država kako bi drugdje proizvodile jeftinije, snositi zbog toga “posljedice”.

“Poduzeća neće moći i dalje napuštati SAD, a da zbog toga ne snose posljedice. Gotovo je s tim. Gotovo”, poručio je Trump tokom posjete kompaniji u Indiani za koju tvrdi da je spriječio njezino preseljenje i tako sačuvao više od 1.000 radnih mjesta.

Trump je u četvrtak krenuo na, kako ju je nazvao, ” turneju zahvalnosti” u okviru koje je prvo posjetio Indianu, potom održao govor na skupu u Cincinnatiju u saveznoj državio Ohio.

Ohio je jedna od ključnih saveznih država, koja je pomogla Trumpu da na izborima pobjedi bivšu državnu sekretarku SAD-a Hillary Clinton.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.