Ključevi za deset porodica povratnika i raseljenih lica

Deset porodica povratnika i raseljenih lica u Prijedoru je danas dobilo ključeve kuća u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporauma“.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se radi o pet novoizgrađenih i pet rekonstruisanih stambenih objekata, a da je prethodno ovim korisnicima dodijeljena i pomoć iz ekonomske komponente projekta.

„Zahvaljujemo se Evropskoj uniji /EU/ i UNHCR-u kao donatorima i Hilfsverku kao implementatoru projekta. Nadamo se da će i u narednom periodu biti pomoći u ovom smjeru, jer, nažalost, u Prijedoru je dosta izbjeglica i raseljenih lica koji još uvijek očekuju ovakve vidove pomoći“, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Predstavnik Hilfsverka Razema Avdušinović rekla je da je u protekle tri godine u deset lokalnih zajednica Hilfsverk izgradio 151 stambenu jedinicu i jednu zgradu socijalnog stanovanja sa šest stanova, dodijelio 188 grantova za porodice raseljenih lica i povratnika i podržao deset malih preduzeća kroz koja je kreirano 18 radnih mjesta.

„U Prijedoru je to 20 stambenih jedinica sa kompletnom infrastrukturom, ekonomska pomoć za 15 porodica i podrška za jedno malo preduzeće sa dva radna mejsta. Vrijednost radova je 750.000 KM i sve to ne bismo mogli bez izuzetne podrške grada Prijedora“, rekla je Avdušinovićeva.

Portparol UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković naglasio je izvrsnu saradnju sa gradom Prijedorom kao jednom od deset prioritetnih lokalnih zajednica u BiH u kojima se projekat provodi.

„Osim stanogradnje i ekonomske podrške, tu su i druge komponente poput pružanja psihosocijalne zaštite i besplatne pravne pomoći, povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa kompanijama radi plasmana proizvoda i drugo. Cilj je da 2.400 ljudi, koje smo odabrali u saradnji sa lokalnim vlastima, ostvari šansu za bolji život“, dodao je Crvenković.

Projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporauma“ EU finansira sa sedam miliona evra, a UNHCR sa 1,1 miliona evra.

SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.