Dok u Hrvatskoj češljaju trgovine, kod nas hranu niko ne kontrolira

Brojni proizvodi koje svakodnevno koristimo u ishrani nisu za upotrebu, pokazale su nove analize Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, čiji su stručnjaci u nedjelju u purećim hamburgerima pronašli salmonelu.


Nova vijest o salmoneli pojačala je strah i među bh. građanima, s obzirom na to da, prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, proizvode od pilećeg i purećeg mesa i prerađevine uvozimo najviše iz Hrvatske i Srbije. Samo ove godine uvezeno je ovog mesa za 15,2 miliona KM.

Jače kontrole

Situacija sa salmonelom u susjednoj zemlji eskalirala je kada je od zaraze nakon konzumiranja jaja prije dva mjeseca umro jedan dječak, i tada su pojačane kontrole hrane u cijeloj zemlji. Nadležni su salmonelu prije nekoliko dana pronašli i u piletini.

Zbog ovih slučajeva ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić zatražio je smjenu čelnika Uprave za sigurnost hrane ove zemlje. Iako je situacija i u BiH, kada je u pitanju konzumiranje neispravne hrane, dramatična, do sada niko nije snosio odgovornost.

Iz brojnih namirnica koje jedemo ne prijeti nam samo salmonela nego i druge bakterije, pokazalo je i veliko „Avazovo“ istraživanje o kvalitetu hrane, kada je u faširanom mesu, ćevapima, pilećim batacima, jajima i nekim proizvodima od mlijeka pronađena bakterija ešerihija koli, ali i povećano prisustvo listerije.

Veliki problem, kako kažu iz Udruženja potrošača FBiH, predstavlja i to što u našim prodajnim objektima meso nije obilježeno, nema deklaraciju, oznaku geografskog porijekla, farme, ni drugih podataka o proizvodu. Tako niko od potrošača ne može znati je li na njegovoj trpezi završio kvalitetan proizvod ili otpad iz uvoza.

Često se dešava da nam potrošači prijave da na nekom proizvodu deklaracija nije jasno istaknuta. Ne zna se porijeklo robe, uvoznik, sastav proizvoda… a znamo da se uvoze proizvodi kojima istječe rok i koji su najlošijeg kvaliteta. Neko mora odgovarati – navode iz Udruženja potrošača FBiH.

Stotine tona

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u izjavi za „Avaz“ potvrdio je da je u našu zemlju ove godine uvezeno nekoliko stotina tona mesa u vrijednosti od 218,5 miliona maraka. Naveo je da je uvoz smanjen za milion maraka u odnosu na isti period lani.

– Ove godine uvezli smo najviše goveđeg mesa, u vrijednosti od 106,7 miliona, a većina uvezenoga je iz Poljske, Holandije i Italije. Kada je riječ o svinjskom mesu, uvozili smo iz Njemačke, Hrvatske i Austrije, u vrijednosti od 37,3 miliona KM – kaže Bojić.
Pojačane kontrole na granicama

Bojić ističe i da su na graničnim prijelazima kontrole uvoza mesa i prerađevina od mesa pojačane.

– Imamo bolju kontrolu kako ne bi došlo do posljedica štetnih po zdravlje građana. Pratimo situaciju kako nam se ne bi desilo da uvezemo meso staro po 30 ili 40 godina. Zvaničan podatak da je takvo meso u BiH uvezeno, na svu sreću, nemamo – kaže on.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.