Evropske banke blokiraju račune bh. banaka

Evropsko udruženje banaka je stavilo Bosnu i Hercegovinu na “crnu listu” zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a ekonomski analitičari ističu da će se ovakav potez negativno odraziti na bankarski sektor u BiH te da evropske banke već blokiraju račune banaka iz naše zemlje.


Prema izvještaju Evropskog udruženja banaka, BiH nije ispunila standarde za kontrolu finansijskih tokova, a prema riječima profesorice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azre Hadžiahmetović, kompletan proces je vrlo destimulativan za strane investitore, a posebno za ekonomsku aktivnost naše zemlje.

“Stanje se može loše odraziti na BiH, a banke će sada biti mnogo opreznije i s obzirom na povećani rizik da će se bankarsko poslovanje na neki način otežati i povećati svoju cijenu odnosno preliti na ostale korisnike bankarskih usluga, riječ je o dosta lošoj poruci, ne samo iz bankarskog i finansijskog poslovanja, nego i generalno ekonomije BiH. Ovo je mnogo destimulativno za strane investitore, posebno za ekonomsku aktivnost naše zemlje. Moglo se ovo i spriječiti i to donošenjem odgovarajućih zakonskih propisa, odnosno prilagođavanjem propisa evropskom bankarskom poslovanju, sprečavanjem pranja novca, finansiranja terorističkih organizacija itd”, kazala je Hadžiahmetović za Klix.ba i dodala da nam ovako nešto nije trebalo posebno u fazi približavanja BiH Evropskoj uniji (EU).

Prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, neke evropske zemlje, odnosno njihove banke već blokiraju račune iz BiH, a posebno se to ističe u Njemačkoj. To praktično znači da evropske banke odbijaju saradnju s bosanskohercegovačkim bankama, a njemačka Deutsche banka za samo nekoliko dana stopirala je uplate i isplate bosanskohercegovačkih banaka.

“Očigledno je da će nakon Deutsche Banke i ostale krenuti istim putem i stornirati račune banaka sa sjedištem u BiH. Samo smo trebali izmijeniti nekoliko članova entitetskih zakona i napraviti spisak nevladinih udruženja te ga javno objaviti”, rekao je Mektić.

Upitno je sada kako će bh. banke poslovati te kako će se stanje odraziti na kompanije koje imaju transakcije u zemljama EU. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da da je situacija veoma ozbiljna te da je nastala zbog neslaganja entitetskih vlada kada je riječ o promjeni zakona.

“Upravo zbog navedenog smo kao država završili na ‘crnoj listi’, a upozoravani smo posljednju godinu dana više puta. To nije pitanje koje je sukob interesa ili sukob na nivou BiH, već zahtjev koji nam je postavila međunarodna organizacija koja vodi brigu o tome da se novac ne koristi za potrebe terorističkih organizacija niti bilo kakvih drugih aktivnosti. Nevjerovatna je neodgovornost entitetskih vlasti s obje strane i Vijeća ministara koji nisu insistirali da se pitanja riješe kako BiH ne bi stigla na ‘crnu listu’. Sada kad smo tamo i pridružili se ostalim zemljama, takav stepen neodgovornosti koji bi morao biti na svaki način kažnjen – problem će imati svi u BiH. Svaki transfer ili uplata će biti provjeravani i bit ćemo u nemilosti birokratije, što oduzima vrijeme”, naglašava Pavlović i dodaje da će to poseban problem predstavljati onima koji trebaju platiti ili primiti novac.

Naš sagovornik smatra da postoje i ekstremne situacije kada novac ne bi mogao stići u našu zemlju.

“Neodgovornost polazi od Vijeća ministara BiH koje je moralo insistirati da se entitetski ministri usaglase pa ako treba da to traje i mjesecima, ali da se riješi i da se ovo ne desi, jer je zaista poražavajuće. Visok nivo odgovornosti imaju izabrani dužnosnici”, zaključio je Pavlović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.