Sa 3 do 5 KM dnevno živi 600.000 ljudi!

U BiH prema, analizama sektora socijalne zaštite, oko 600 000 ljudi živi sa 3 do 5 KM dnevno, tačnije u siromaštvu.

 Stručnjak u oblasti socijalnog rada Željko Papić istaknao je da je  najveći izazov socijalnih radnika kako savladati siromaštvo.
 
On je dodao da je reforma u BiH neophodna kako bi se stvorila socijalna stabilnost, omogućio bar minimum normalnih uslova za korisnike koji su u stanju potrebe te da se pokrene radna aktivacija korisnika.

“Ne možete biti korisnik socijalnoga davanja ako ste radno sposobni i na tome je moguće graditi ozbiljnu reformu. Kažu da se daje previše, ali daje se mnogo ispod minimuma. Sredstava ima, ali su pogrešno raspoređena. Čitav reformski paket u agendi ima elemente socijalne osetljivosti, spominje ključne faktore reforme, a bojim se da će ona biti potisnuta potpuno sa strane. Ovo je važan događaj jer su socijalni radnici prvi i jedini bedem borbe protiv siromaštva u BiH”, dodao je Papić.

Zamjenik šefa misije OSCE u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin rekao je kako se postojeći okvir socijalne zaštite u BiH može poboljšati te da se zakoni u entitetima i kantonima različito provode zbog financijskih ograničenja i drugih subjektivnih faktora.

“Sistem socijalne zaštite treba osigurati minimalne standarde te da se socijalna davanja rasporede u skladu s potrebama. Misija OSCE će da pokuša da da podršku u tom sektoru”, istakao je on.

Predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti Republike Srpske Srđan Baralić rekao je da u Republici Srpskoj pored nedostatka novca za socijalna davanja, problem i u organizaciji i edukaciji kadrova koji rade u ovom sektoru.

S druge strane, prema nedavnim podacima Centralne banke BiH, objavljeno je da u BiH ima 600 milionera.    

klix

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.