Šta će promijeniti Inzkov izvještaj u Vijeću sigurnosti UN-a

Šta će promijeniti Inzkov izvještaj u Vijeću sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, sutra podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o napretku BiH proteklih nekoliko mjeseci.

U fokusu izvještaja je referendum u Republici Srpskoj, koji je bacio sjenu i na europski put, Reformsku agendu, te druge pozitivne pomake. Iako je dio javnosti u BiH skeptičan i kada je riječ o navedenim pomacima.

Sve pozitivne događaje proteklih mjeseci u BiH zasjenila je retorika nacionalizma nastala usljed održavanja referenduma o Danu Republike Srpske. Referendum je izazov za suverenitet i terotorijalni integritet BiH jer postoje prijetnje da će vlasti u RS već 2018. održati novi referendum o otcjepljenju. Zato je ocjena koja će sutra otići u svijet o stanju u BiH ovakva:

“Generalna politička situacija u BiH je krenula silaznom putanjom. Dok se država bori da preduzme korake na putu prema EU integracijama, skoro svaki korak naprijed je platio visoku političku cijenu i rezultirao neslaganjem, najčešće po etničkom pitanju”, stoji u izvještaju Valentina Inzka.

A kada je riječ o pozitivnim stvarima Inzko će članovima Vijeća sigurnosti UN-a izdvojiti objavu rezultata popisa, iako zakašnjelu, te pohvalu Evropske Unije o implementaciji Reformske agende. S druge strane dio javnosti u BiH jasno poručuje kako efekte takozvane Agende građani ne mogu osjetiti.

“Evo danas sam imao priliku da razgovaram s britanskim ambasadorom Fergusonom REZ Ja sam pitao ima li neka reforma da su je započeli evo ne mora da su je doveli do kraja da su je započeli bar da kažemo da je uspjela u najboljoj namjeri nismo se mogli sjetiti ni on ni ja bilo koje reforme”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

A podsjetimo da je Agenda bila upravo ideja Britanije i Njemačke. U Vladi Federacije kažu aktivno rade na implementaciji. Ispunili su 19 od 61 aktivnosti. (31,1 %) Efekti Agende se očekuju tek u narednom periodu.

“Na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH naći će se zakon o doprinosima, izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakon o stečaju sva ta zakonska rješenja su sadržana u aktivnostima Akcionog plana za implementaciju reformske agende, trenutno u parlamentarnoj proceduri su i Zakon o šumama i Zakon o PIO”, kazao je Goran Miraščić, finansijski savjetnik u Vladi FBiH.

Inzko će pohvaliti i Aplikaciju BiH za članstvo u Uniji, a član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je kako će Upitnik sa oko 2500 pitanja BiH dobiti već 9. decembra. Iako vladajući konstantno ističu nevjerovatan zamah na evropskom putu, opozicija spremnost na ozbiljne pomake doživljava ovako:

“Za upitnik smo uvijek spremni, ali jesmo li spremni da izvršimo? Za odgovore i da ti odgovori budu zadovoljavajući ja stvarno mislim da nismo. Ovo je upitnik kojim ćemo mlatiti do 2018. kao spektakularan uspjeh iako svi znamo ako nismo otišli unazad sigurno nismo ni naprijed”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Ako uzmemo u obzir tek činjenicu da u Federaciji BiH postoje samo četiri prevodioca koji će 2.500 stručnih pitanja i prateće dokumentacije prevoditi na engleski jezik za potrebe Unije, onda dovoljno govori o spremnosti na kvalitetne odgovore. Opozicije poručuje vladajućim, da umjesto 2.500 odgovora, preuzmu svu potrebnu regulativu koja postoji u Uniji. I time završe posao.

N1

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.