IZETBEGOVIĆ: Nisam sretan što se sudi Oriću i Mahmuljinu, ali političari ne smiju utjecati na to

SARAJEVO – Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu danas su imali ogroman broj pitanja za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je govorio u ovoj instituciji, piše Patria.

Izetbegović je između ostaloga istakao da političari nisu imali nikakav utjecaj na hapšenja 10 pripadnika HVO-a u Orašju.

Podsjetio je da je na čelu SIPA-e koja ih je privela Srbin, te da je nelogično da se Zagreb pita da li Bošnjaci žele pokvariti odnos sa Hrvatskom. Također, istakao je da je postupajući tužilac u konkretnom slučaju „Orašje“ Hrvat, da je na čelu Tužiteljstva BiH glavna tužiteljica koja je Hrvatica.

-Sudovi su možda zanemarili politički aspekt hapšenja na dan katoličkog blagdana, ali u BiH gotovo svake sedmice neko bude uhapšen za ratni zločin. To je naš usud i to će trajati, naglasio je Izetbegović.

On je nadalje rekao da pred Sudom BiH odgovara i Naser Orića, ratni zapovjednik Srebrenice koji je već oslobođen u Haškom tribunalu. Naveo je i slučaj generala Armije R BiH Sakiba Mahmuljina kojem se također sudi.

-Nisam sretan što se to događa, ali mi političari ne bi smjeli utjecati na to – pojasnio je Izetbegović naglašavajući da je akcija hapšenja u Orašju bespotrebno izazvala zategnute odnose BiH i Hrvatske.

Putnik za BiH 9. prosinca

Izetbegović je rekao da BiH očekuje da komesar Johanes Han 9. prosinca donese upitnik u Sarajevo.

Naglasio je da će ispunjavanje upitnika biti prioritet za vlasti u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.