Snažno nevrijeme u srednjoj Bosni: Na Vlašiću vjetar srušio relej, u Vitezu nosio krovove

Snažno nevrijeme u srednjoj Bosni: Na Vlašiću vjetar srušio relej, u Vitezu nosio krovove

Snažan vjetar koji od sinoć puše na području skoro cijele Bosne i Hercegovine stvorio je probleme u dijelovima srednje Bosne.

Na Paljeniku na Vlašiću vjetar je srušio antenski stub u vlasništvu BHRT-a, oštetio krov na Osnovnoj školi u Vitezu i drugim objektima u tom gradu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) za Klix.ba su kazali da je vjetar sinoć oko 2 sata i 30 minuta na Vlašiću srušio 40 metara visoki antenski stub na na nadmorskoj visinini 1.933 metra te da su poslane ekipe kako bi šteta bila sanirana. S ovog sistema, u vlasništvu BHRT-a, emitira se UHF signal Federalne televizije i OBN-a, koji je do daljnjeg u prekidu.

Vjetar je oštetio i nanio veliku veliku štetu na Osnovnoj školi Vitez, a danas oko 13 sati otpuhao je i krov sa zgrade škole. Kako su za naš portal kazali su ove ustanove, nije bilo povrijeđenih osoba.

Kazali su nam kako su se građani Viteza također žalili da im je vjetar otpuhao crepove s krovova, ali da nije bilo većih problema. Mjesto gdje je vjetar oštetio krovove je ograđeno policijskom trakom, a intervenirala i je Civilna zaštita. Inače, građani Viteza i srednje Bosne kažu da ne pamte nevrijeme kao danas.

Iz OŠ Vitez obavještavaju učenike i roditelje da sutra, 7. novembra 2016. godine neće biti nastave.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak kazao je za naš portal da se objekti koji nisu izdržljivi na jake vjetrove trebaju dodatno učvrstiti.

“Skrećemo pažnju na visinske radove i skele, a građani moraju znati da predmeti poput saksija predstavljaju potencijalnu opasnost te ih trebaju ukloniti da bi se spriječile povrede ljudi. Zasad se problemi rješavaju na lokalnom nivou i pratimo situaciju“, rekao je Solak.

Inače, u BiH danas se očekuje uglavnom oblačno vrijeme dok se krajem dana očekuju padavine. Najintenzivnije padavine, uz grmljavinu, očekuju se u Krajini, te na jugu Hercegovine.

Oblačno vrijeme očekuje se i narednih dana.

klix

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.