Rakovi se vratili u rijeku Sanu

Rakovi se vratili u rijeku Sanu

Na mnogim dijelovima Sane u poslednje vrijeme evidentirano je prisustvo velikog broja riječnih rakova koji su iz ove rijeke iščezli početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, potvrdio je predsjednik ribolovačkog društva, Fikret Kurtović.

Prema njegovim riječima, ovi riječni stanovnici tada su potpuno nestali zbog prekomjernog zagađenja.

„Radi se o životinjama koje opstaju samo u iznimno čistoj vodi i reaguju na najmanju zagađenost. U tom slučaju povlače se u dijelove rijeka koji nisu izloženi štetnim uticajima.“, istakao je Kurtović. Prema njegovim riječima uočeni su primjerci veličine od jednog do dva centimetra, što svjedoči o njihovom razmnožavanju. On je dodao kako su se u proteklih nekoliko decenija rakovi mogli susresti jedino u pritokama Sane i to najčešće u blizini njihovih izvorišta.

„Ovo nam govori da danas imamo čiste rijeke i to najviše zahvaljujući tome što nekadašnji najveći zagađivači više ne rade.“, rekao je Kurtović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući tome u sliv rijeke Sane ponovo su se nastanile još neke životinjske vrste koje su u ranijim decenijama, zbog zagađenja, iščezle s ovih prostora, kao što su dabrovi i vidre.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.