Izrael demolirao grobove na historijskom muslimanskom groblju

Izrael demolirao grobove na historijskom muslimanskom groblju

Izraelske vlasti su pod izgovorom otvaranja nacionalnog parka u utorak demolirale veliki broj grobova na historijskom muslimanskom groblju Bab al-Rahmeh, u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osoblje izraelske Administracije za prirodu i parkove, potpomognuto velikim brojem izraelskih snaga sigurnosti, upali su na historijsko groblje Bab al-Rahmeh i demolirali osam grobova”, kazao je za AA Mustafa Abu Zahra, šef odbora za očuvanje islamskih groblja u Jerusalemu.
 
Dodao je da Izrael ovo groblje, staro više od 1.400 godina i koje važi za jedno od najznačajnijih muslimanskih mjesta u Istočnom Jerusalemu, nastoji pretvoriti u nacionalni park.
 
Sheikh Omar al-Qiswani, direktor džamije Al-Aksa, oštro je osudio je izralesko nasilje nad muslimanskim lokalitetima u Istočnom Jerusalemu.
 
“Izrael tvrdi da se grobovi nalaze na zemlji koja pripada Administraciji za prirodu i parkove. Ali Izrael nema historijsku, niti pravnu osnovu na temelju koje zahtijeva bilo kakvo pravo nad grobljem”, istakao je al-Qiswani za AA.
 
Izrael je okupirao Istočni Jerusalem 1967. godine tokom rata na Bliskom istoku. Ovaj grad kasnije je pripojen 1980. godine i nazvan glavnim gradom međutim, taj potez međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.