Bosanski Petrovac / Dolazak prvog kontigenta od 150 krava na farmu u Krnjeuši

Bosanski Petrovac / Dolazak prvog kontigenta od 150 krava na farmu u Krnjeuši

Nakon što je je kompanija “Arifagić investment” iz Kozarca kod Prijedora svoju proizvodnju odlučila proširiti i na prostor Unsko-sanskog kantona, ubrzano se krenulo sa realizacijom zacrtanih planova.

Vlasnik kompanije, Jusf Arifagić kupio je devastiranu farmu Pučenik u Bosanskoj Krupi i nekadašnju drvnu industriju Fana u Bosanskom Petrovcu.

Koristeći povoljne vremenske prilike, ubrzano  se radi na rekonstrukciji objekata i prateće infrastrukture. Polovinom ovog mjeseca očekuje se dolazak i prvog kontigenta  od 150 krava na  farmu  u bosanskopetrovačkom naselju Krnjeuša.

U obnovu objekata, vodovoda i instaliranje nove trafostanice  na farmi Fana u Krnjeuši  do sada  je uloženo više od  200.000 KM. Iako  realizacija poslova nije išla predviđenom dinamikom,  Arifagić ističe da prva grla uskoro stižu na  farmu u Bosanski Petrovac.

Po dolasku  prvih 150 krava, radovi na rekonstrukciji objekata i montaži opreme biće nastavljeni,  kako bi se do kraja januara 2017. stekli uvjeti za prijem novih 270 grla.

Kad je u pitanju farma na Pučeniku, izgrađeno je 600 metara dalekovoda i  instalirana trafostanica  za koju je investitor izdvojio 150.000 KM. Tenutno se radi na administrativnom uređivanju parcele, kako bi se što prije  moglo krenuti sa čišćenjem objekata i priremama za obnovu.

Općina Bosanski Petrovac   dodijelila je  u zakup Arifagiću 85 hektara poljoprivrednog zemljišta na  Oraškom brdu i Prkosima. Međutim, to nije dovoljno za ishranu oko 600  grla krava,  koliko  se planira smestiti na farmu u Krnjeuši. Stoga je ova kompanija iskazala interes i želju za saradnju sa privatnim vlasnicima radi  kupovine ili iznajmljivanja  poljoprivrednog zemljišta.U tome zasad nema puno uspjeha, jer većina nije zainteresirana za saradnju iako su brojne parcele zapuštene i urastaju u korov.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.